Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

«Κρύο ντουζ» από τους Ταλιμπάν στον Ερντογάν: Θα εξασφαλίσουμε μόνοι μας την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ

"Ο λαός του Αφγανιστάν είναι πολύ ευαίσθητος σχετικά με την παρουσία των ξένων δυνάμεων στην χώρα'' δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι θα αναλάβουν αυτοί την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου στην Καμπούλ, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Η δήλωση του εκπροσώπου των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ ακολούθησε μια αναφορά του ειδησεογραφικού ιστότοπου Middle East Eye το Σάββατο, ότι η Τουρκία και το Κατάρ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν για τη λειτουργία του αεροδρομίου και την παροχή ασφάλειας στο προσωπικό, όπως ακριβώς σας είχαμε ενημερώσει σε χθεσινό μας άρθρο.

"Ο λαός του Αφγανιστάν είναι πολύ ευαίσθητος σχετικά με την παρουσία των ξένων δυνάμεων στην χώρα. Δεν θέλουμε αυτή η ευαισθησία να αυξηθεί περαιτέρω λόγω της Τουρκίας", δήλωσε ο Μουτζαχίντ στο Euronews την Κυριακή.

Η Middle East Eye, επικαλούμενη πηγές εξοικειωμένες με το ζήτημα, ανέφερε ότι το προσχέδιο συμφωνίας προέβλεπε ότι η Τουρκία θα παρέχει ασφάλεια στο αεροδρόμιο μέσω ιδιωτικής εταιρείας, χρησιμοποιώντας πρώην στρατιώτες και αστυνομικούς, με την υποστήριξη ειδικών δυνάμεων με πολιτικά ρούχα. Θα λειτουργούσε τις εγκαταστάσεις σε κοινοπραξία με το Κατάρ.

Η Τουρκία επιδιώκει να διατηρήσει και να επεκτείνει την παρουσία της στο Αφγανιστάν υπό τους Ταλιμπάν, για να βοηθήσει περαιτέρω την περιφερειακή της επιρροή. Τα στρατεύματά της έχουν εξασφαλίσει και λειτουργούν το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ στο πλαίσιο μιας πρώην αποστολής του ΝΑΤΟ στη χώρα, σε μη μαχητικό ρόλο.

«Θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ μόνοι μας», είπε ο Μουτζαχίντ. «Αλλά αν υπάρχουν τεχνικά, εμπορικά και διπλωματικά ζητήματα, φυσικά θα ζητήσουμε βοήθεια από την Τουρκία».

Ο Ερντογάν προσπάθησε να τονίσει τα κοινά που μοιράζονται η Τουρκία και οι Ταλιμπάν όσον αφορά τη θρησκεία, λέγοντας ότι οι απόψεις τους δεν συγκρούονται και ότι οι δύο χώρες είναι αδελφικά έθνη.

Η Τουρκία επιδιώκει επίσης να βοηθήσει τη μελλοντική αφγανική κυβέρνηση καθώς προσπαθεί να σταματήσει τη ροή προσφύγων μέσω του Ιράν. Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο μας άρθρο, η Τουρκία ''σηκώνει'' τείχος στα σύνορα με το Ιράν για να αποτρέψει την εισροή Αφγανών. Σύμφωνα με νέα ντοκουμέντα το εγχείρημα “τρέχει” με γοργούς ρυθμούς, ενώ είδαν το φως της δημοσιότητας νεές φωτογραφίες του τσιμεντένιου τοίχου στα σύνορα με το Ιράν. Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει έντονη πίεση από τους πολιτικούς του αντιπάλους για να αποτρέψει περαιτέρω εισροή μεταναστών, αφού σχεδόν 4 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες εισήλθαν στη χώρα από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος εκεί πριν από μια δεκαετία.

Ο Μουτζαχίντ δήλωσε επίσης ότι οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεχίζονται με διάφορα κόμματα. «Η διοίκηση θα είναι ισλαμική, επομένως ο αγώνας στη χώρα για την εγκαθίδρυση ενός τέτοιου καθεστώτος θα έπαυε φυσικά», είπε.

«Θα δημιουργηθεί τώρα μια ισλαμική κυβέρνηση και ο λαός του Αφγανιστάν θα ανακτήσει την ανεξαρτησία του. Ο λαός του Αφγανιστάν, ως έθνος, έχει το δικαίωμα να ζει άνετα και θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα», ανέφερε ο Μουτζαχίντ.

«Ευχαριστώ» των Αμερικανών στους...Ουκρανούς!

Στο μεταξύ το παιχνίδι με το αεροδρόμιο της Καμπούλ περιπλέκεται, αφού μπαίνουν και οι Ουκρανοί!  Οι Αμερικανοί ευχαρίστησαν τον ουκρανικό στρατό για τη βοήθειά του και την ασφαλή συνοδεία των «Αφγανών εταίρων» των ΗΠΑ από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου