Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Έρχεται “καταιγίδα” μεταξύ Αιγύπτου- Τουρκίας για Γάζα και Α.Μεσόγειο

Ο νεο-Οθωμανισμός προσομοιάζει με τον ναζισμό, προκαλώντας τρομερές αντιδράσεις σε Αίγυπτο και Μ.Ανατολή

Η προσπάθεια χαλάρωσης των εντάσεων με την Αίγυπτο από πλευράς Ερντογάν πέφτουν εκ νέου στο κενό, ενώ αναμένονται να αυξηθούν με επίκεντρο την Γάζα, που παραμένει ένα επίμαχο ζήτημα, όπως και η Α.Μεσόγειο.

Ειδικοί στον αραβικό κόσμο αναφέρουν περί έλλειψης έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, η οποία διευρύνεται με την πάροδο του χρόνου.

Με το Κάιρο και η Άγκυρα να είναι αντίπαλα ενδιαφερόμενα μέρη σε πολλούς περιφερειακούς πολέμους και ζητήματα, που ξεκινούν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη και τη Συρία έως τον αποκλεισμό του Κατάρ από το 2017-2021, η κατάσταση δεν πρόκειται να εξομαλυνθεί.

Η Άγκυρα αρνείται να αναγνωρίσει την κυβέρνηση του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ως νόμιμη, καθώς ο Ερντογάν συνεχίζει να εκφράζει αλληλεγγύη του στους Ισλαμιστές της Αιγύπτου, (ενώ τώρα συνάπτει σχέσεις με τους Ταλιμπάν στο πολύπαθο Αφγανιστάν) , προκαλεί πιθανό νέο κύμα έντασης σε συνδυασμό με τις σχεδιασμένες κινήσεις των Τούρκων στην Μεσόγειο.

 Ενώ Αίγυπτος και Παλαιστίνιοι άρχισαν πρόσφατα να αλληλεπιδρούν πιο ρεαλιστικά, η υποστήριξη της Τουρκίας στην τρομοκρατική οργάνωση  Χαμάς, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε στην αντίληψη του Καΐρου για την ατζέντα της Άγκυρας στη Γάζα, οριοθετώντας την πλέον ως σοβαρή απειλή.

Από την πλευρά της, η Τουρκία συχνά επικρίνει την Αίγυπτο για τον τρόπο που αντιμετώπισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος την κατάσταση στη Γάζα, κατηγορώντας τον ότι συνέβαλε στον αποκλεισμό της παράκτιας ζώνης.

Ο Δρ Σαμουήλ Ραμάνι, διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τόνισε για το θέμα: «μια πιο ευέλικτη εμπλοκή της Αιγύπτου με τη Χαμάς θα μπορούσε πράγματι να διευκολύνει την σχέση με την Τουρκία.

Στην συνέχεια όμως η ναυτική συμφωνία Τουρκίας-Παλαιστίνης, τον Νοέμβριο του 2019, επιβεβαίωσε τις δύο μεσογειακές χώρες ως θαλάσσιους γείτονες.

Αν και καταγγέλθηκε έντονα από την Ελλάδα και την Κύπρο, η συμφωνία οριοθέτησης ήρθε στα σε συνέχεια  ενός άλλου συμφώνου για στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και GNA.

Οι δύο τουρκικές κινήσεις ήρθαν καθώς η Τουρκία εντείνει την άμεση στρατιωτική της επέμβαση στη Λιβύη. Οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν την παράνομη συμφωνία με την  Λιβύη, για να εξερευνήσουν και να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις σε ελληνικά χωρικά ύδατα που είναι όμως πλούσια σε φυσικό αέριο".

Σε παρόμοιο πλαίσιο, Τούρκοι και αξιωματούχοι της Χαμάς συμμετείχαν σε διμερείς συνομιλίες για την οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτή η κίνηση  αναστάτωσε τους Ισραηλινούς που δήλωσαν  ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν κράτος, ενώ η Άγκυρα προετοιμάζει την δεύτερη φάση του σχεδίου της στην περιοχή αυτή.

Τον Μάιο του 2021, ο ηγέτης της Χαμάς Ismail Haniyeh δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Habertürk: «Τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν φυσικά να τεθούν  προς συζήτηση. Όλες οι πολιτικές που δίνουν προτεραιότητα στα συμφέροντα και την ασφάλεια της Τουρκίας όμως, είναι δικαίωμα της. Ταυτόχρονα, όταν σκεφτούμε ότι το παλαιστινιακό κράτος είναι μια κρατική οντότητα με ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε έχουμε και εμείς τα ίδια δικαιώματα ».

Ο γνωστός  πρώην ναύαρχος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού Τ.Γιατσί δήλωσε ότι : «υπογράφοντας μια τέτοια συμφωνία, ο Παλαιστινιακός λαός θα αποκτήσει τον έλεγχο μιας θαλάσσιας ζώνης 10.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κάτι που θα τους άνοιγε το δρόμο για να χρησιμοποιήσουν όλους τους πόρους στη θάλασσα».

Μετά από αυτές τις κινήσεις, υπάρχει πλέον η κοινή αντίληψη στο Κάιρο, αλλά και σε άλλες αραβικές πρωτεύουσες, ότι η Άγκυρα έχει μια σκληρή «νεο-οθωμανική» ατζέντα.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να επιτύχει νέες συμφωνίες στην Ανατολική Μεσόγειο θα κρατούσε την Αίγυπτο εκτός. Όσον αφορά τη συμφωνία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης Τουρκίας-Παλαιστίνης [ΑΟΖ], πιστεύω ότι αποτελεί άμεση απειλή για τα αιγυπτιακά συμφέροντα», δήλωσε ο Δρ Ραμάνι.

Ο ίδιος συνέχισε: « μπορεί να μην επηρεάζει άμεσα τα θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου με την Ελλάδα ή την Κύπρο, αλλά προκαλεί ζημιά στο Ισραήλ, που ανησυχεί πλέον για μια πιθανή νέα συμφωνία Τουρκίας-Παλαιστίνης, για αυτό οι Ισραηλινοί αυξάνουν την συνεργασία τους με την Αίγυπτο για το φυσικό αέριο. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι οι αιγυπτιακές εγκαταστάσεις θα εκτελούν τη διύλιση του ισραηλινού αερίου.

Η Τουρκία προσπαθεί να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα ανακυκλώνοντας το επιχείρημα ότι η ΑΟΖ της Αιγύπτου θα αυξηθεί εάν επιτύχει συμφωνία η ίδια με την Παλαιστίνη, αλλά το Κάιρο είναι επιφυλακτικό γι 'αυτό, καθώς απέρριψε παρόμοιο επιχείρημα από την Τουρκία όταν η Άγκυρα πρότεινε κοινή ΑΟΖ Τουρκίας-Αιγύπτου αντί αυτής Αιγύπτου- Ελλάδος», πρόσθεσε ο ειδικός.

Ο Δρ Ραμάνι συνέχισε λέγοντας ότι «η Τουρκία έχει πολύ μικρή  εμπειρία σε σχέση με την Αίγυπτο στη διαμεσολάβηση μεταξύ των παλαιστινιακών φατριών, οπότε δεν έχει πολλά να προσφέρει στο Κάιρο, ενώ η Αίγυπτος παραμένει επιφυλακτική για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τον πιθανό ρόλο ως κυρίαρχου.

Μια πιθανή αιγυπτιακή-τουρκική προσέγγιση θα μπορούσε να  αλλάξει η περιοχή, αλλά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον λόγω νεο-οθωμανισμού.

Ο κύριος λόγος εξακολουθεί να έχει να κάνει με το καθεστώς της Αιγύπτου που υποψιάζεται την κρυφή ατζέντα της Τουρκίας (πιθανή παρουσία Τούρκων πρακτόρων) στον πολιορκημένο θύλακα που συνορεύει με τη χερσόνησο του Σινά", κάτι που προκαλεί μεγάλη οργή στην Αίγυπτο, η οποία δεν θα αφήσει το φάντασμα των Οθωμανών να κυριαρχήσει ξανά στην Α.Μεσόγειο επουδενί, όπως θα κάνει το Ισραήλ αλλά και η Ελλάδα.

PENTAPOSRAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου