Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

“Σφύριξαν” οπισθοχώρηση οι Τούρκοι Στρατηγοί: “ΟΧΙ” σε στρατιωτική λύση για την προστασία του αεροδρομίου.της Καμπούλ –Τι ζητούν.

Οι Τούρκοι Στρατηγοί δεν επιθυμούν να αναλάβουν την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ κάνοντας χρήση στρατιωτικής ισχύος κάτι που θα ενέπλεκε την Άγκυρα σε ευθεία πολεμική αντιπαράθεση με τους Ταλιμπάν.

Οι πληροφορίες έχουν επιβεβαιωθεί απ όλες τις πλευρές: To NATO και οι ΗΠΑ πιέζουν την Άγκυρα να αναλάβει ρόλο οπισθοφυλακής με τους Τούρκους Στρατηγούς να αρνούνται οποιοδήποτε τέτοιο ρόλο.

Ο λόγος είναι απλός: Η ταχεία κατάρρευση των αφγανικών ΕΔ και η κατάληψη του αεροδρομίου της Καμπούλ δεν αφήνει περιθώρια στρατιωτικής λύσης από την πλευρά της Τουρκίας. Οι Ταλιμπάν έχουν ήδη το αεροδρόμιο.

Οι Τούρκοι δεν τολμούν να σκεφτούν πως θα υπάρξει στρατιωτική λύση εναντίον των Ταλιμπάν στο ζήτημα αυτό.

Γι αυτό και η Άγκυρα επιζητά και διαπραγματεύεται μια άλλη λύση στο πρόβλημα.

Ας δούμε πρώτα τι αναφέρουν Τούρκοι αξιωματούχοι στο Reuters και στο Bloomberg.

“Ακυρώθηκαν όλα τα τουρκικά σχέδια”

Σύμφωνα με δύο ανώτατους Τούρκους Αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg, “η κατάληψη του πρωτεύουσας Καμπούλ ακύρωσε όλα τα τουρκικά σχέδια για να αναλάβουν οι τουρκικές δυνάμεις την προστασία του αεροδρομίου του Αφγανιστάν σε μια αποστολή υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ”.

“Οι Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν μάλιστα ότι η κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν αφήνει ξεκρέμαστη την λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ. Αμφιβάλλουν αν το αεροδρόμιο θα παραμείνει ανοιχτό ως πύλη εισόδου και εξόδου για τις διπλωματικές αποστολές.

Οι Ταλιμπάν έχουν ήδη αντιταχθεί  στην τουρκική πρόταση να αναλάβει η Άγκυρα την ασφάλεια του αεροδρομίου.

“Η Τουρκία εγκατέλειψε όλα τα σχέδια της”

“Η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τα σχέδια της για την ανάληψη της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, αλλά είναι έτοιμη να παράσχει υποστήριξη εάν το ζητήσουν οι Ταλιμπάν” δήλωσαν δύο τουρκικές πηγές στο Reuters.

“Τα σχέδια μπήκαν στο συρτάρι τις τελευταίες δύο ημέρες αφότου ο Ghani έφυγε από τη χώρα την Κυριακή, καθώς οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στην Καμπούλ και χιλιάδες Αφγανοί, που επίσης ελπίζουν να διαφύγουν, κατέκλυσαν το αεροδρόμιο τη Δευτέρα.

Οι Ταλιμπάν είχαν επίσης προειδοποιήσει την Τουρκία να μην αφήσει τους στρατιώτες της στο Αφγανιστάν για να ασκήσουν τον έλεγχο στο αεροδρόμιο – προειδοποιήσεις τις οποίες η Άγκυρα είχε απορρίψει πριν οι ισλαμιστές τρομοκράτες εισβάλουν στην πρωτεύουσα.

“Στο σημείο που έφτασαν τα πράγματα, επικρατεί απόλυτο χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Η τάξη έχει διαταραχθεί εντελώς”, δήλωσε μία από τις πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Σε αυτό το στάδιο, η διαδικασία ανάληψης από τους Τούρκους στρατιώτες του αερολιμένα σταμάτησε αυτόματα», πρόσθεσε ο ίδιος στο Reuters.

“Ωστόσο, σε περίπτωση που οι Ταλιμπάν ζητήσουν τεχνική υποστήριξη, η Τουρκία μπορεί να παρέχει ασφάλεια και τεχνική υποστήριξη στο αεροδρόμιο”, είπε.

Μέχρι την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι η Άγκυρα παραμένει πιστή στα σχέδια και ότι θα περιμένει να δει πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα στην Καμπούλ πριν λάβει την τελική απόφαση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε ηρεμία στο Αφγανιστάν και επέκρινε την επάνοδο των Ταλιμπάν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσε να συναντηθεί με τους ηγέτες τους στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν.

Τί ζητούν πλέον οι Τούρκοι

Αυτό που πλέον ζητούν και διαπραγματεύονται oι Τούρκοι με τους Ταλιμπάν, είναι να λάβουν επίσημη πρόσκληση (!) από την νέα κυβέρνηση της χώρας ώστε να εισέλθουν νόμιμα και να αναλάβουν μαζί με δυνάμεις των Ταλιμπάν  την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Υπέρ αυτής της λύσης έχουν ταχθεί οι Τούρκοι Στρατηγοί και πάνω σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματεύονται. Φυσικά οι Τούρκοι υπόσχονται στους Ταλιμπάν διάφορα ανταλλάγματα όπως βοήθεια, διεθνή αναγνώριση κτλ

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία επέκριναν τα σχέδια της κυβέρνησης, λέγοντας ότι μια τέτοια αποστολή θα θέσει τους Τούρκους στρατιώτες σε κίνδυνο και ζήτησαν την άμεση αποχώρησή τους εν μέσω της αυξανόμενης βίας.

Ερντογάν και Μπαχτσελί έχουν ταχθεί υπέρ της παραμονής τους για λόγους “εθνικής ασφαλείας”.

WAR 24/7


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου