Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Νέο αιματοκύλισμα των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν - 300 νεκροί μαχητές - Αντιστέκεται η Βόρεια Συμμαχία

Δεκάδες οι αιχμάλωτοι - «Δεν παραδίδουμε τα όπλα» λέει ο Μασούντ Υπό την καθοδήγη των ηγετών της τοπικής αντίστασης Ahmad Masood και Amrulah Saleh, οργανώθηκε ενέδρα στην αφγανική επαρχία Baglan κατά την διάρκεια προώθησης των δυνάμεων των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η αντίσταση σκότωσε 300 μαχητές, δήλωσε η δημοσιογράφος του BBC, Yalda Hakim στη σελίδα της στο Twitter.

Όπως αναφέραμε και σε χθεσινό μας άρθρο, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι «εκατοντάδες» μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος κατευθύνονται προς την Κοιλάδα του Πανσίρ, βορειοανατολικά της Καμπούλ, μία από τις λίγες ζώνες του Αφγανιστάν που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.

Είχε προηγηθεί τελεσίγραφο των Ταλιμπάν στους ηγέτες της Βόρειας Συμμαχίας, για να παραδώσουν τα όπλα.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της αφγανικής αντίστασης αρνήθηκε να παραδώσει το Πανσίρ στους Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και πριν οι κύριες δυνάμεις πλησιάσουν στην κοιλάδα του Πανσίρ, οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας κατέστρεψαν αρκετά οχήματα των Ταλιμπάν, βάλλοντας εναντίον τους από τανκς Τ-62.

Σύμφωνα με τη Βόρεια Συμμαχία, ο Qari Fasih Salahuddin, ο οποίος ηγείται της επίθεσης των Ταλιμπάν εναντίον της Βόρειας Συμμαχίας στο Πανσίρ είναι επίσης εγκλωβισμένος στην κοιλάδα κοντά στο Βόρειο Σαλανγκ, ενώ αρκετοί μαχητές έχουν ήδη πιαστεί αιχμάλωτοι.

«Η αυτοπεποίθηση των Ταλιμπάν, η οποία εμφανίστηκε μετά τον αρκετά εύκολο έλεγχο του μεγαλύτερου εδάφους του Αφγανιστάν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές απώλειες. Τώρα στο φαράγγι του Παντζίρ μπορεί να υπάρχουν έως και 3-4 χιλιάδες αγωνιστές, και δεδομένου του γεγονότος ότι είναι κυριολεκτικά συμπιεσμένοι από δύο πλευρές, οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας θα είναι σε θέση να καταστρέψουν μεγάλες δυνάμεις τρομοκρατών σχεδόν αμέσως, ειδικά από την στιγμή που ο αφγανικός στρατός διαθέτει ελαφρά επιθετικά αεροσκάφη και ελικόπτερα μάχης», λένε οι ειδικοί.

Αυτή τη στιγμή, οι δυνάμεις των Ταλιμπάν αντιτίθενται σε περίπου 10 χιλιάδες Αφγανούς στρατιώτες και εθελοντές. Ταυτόχρονα, εκτός από τα θωρακισμένα οχήματα, ελαφρά και βαριά, οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας είναι οπλισμένες με αεροπορία - αρκετά ελικόπτερα και ελαφρά επιθετικά αεροσκάφη, γεγονός που περιπλέκει πολύ την επίθεση των Ταλιμπάν.

Στο πλαίσιο των τελευταίων εξελίξεων, διαφαίνεται ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν έχει αλλάξει δραματικά. Ρώσοι ειδικοί δεν αποκλείουν η Βόρεια Συμμαχία να λάβει υποστήριξη από το ΝΑΤΟ και άλλες χώρες. Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή την ήττα των μαχητών των Ταλιμπάν και την καταστροφή των περισσότερων τρομοκρατών.

Υπενθυμίζουμε ότι του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης στο Πανσίρ ηγείται ο γιός του διοικητή της Βόρειας Συμμαχίας και ηγέτη της αντίστασης κατά των Σοβιετικών στην δεκαετία του '90 Αχμαντ Σαχ Μασούντ, ο οποίος δολοφονήθηκε από την Αλ Κάιντα τις παραμονές των επιθέσεων των 11ης Σεπτεμβρίου.

Εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης δήλωσε ότι γίνονται προετοιμασίες «για πόλεμο μακράς διάρκειας» με τους Tαλιμπάν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, χιλιάδες Αφγανοί έχουν συγκεντρωθεί στην Κοιλάδα του Πανσίρ για να πολεμήσουν κατά του νέου καθεστώτος.

«Οι Ταλιμπάν δεν θα διαρκέσουν αν συνεχίσουν έτσι. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε το Αφγανιστάν και προειδοποιούμε ότι θα υπάρξει αιματοχυσία», δήλωσε ο Αχμαντ Μασούντ στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya.

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου