Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Γιώργος Βαρυθυμιάδης: Πείσμωσα, δεν θα σκύψω το κεφάλι στην Τουρκία – Θα προσφύγω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η δικαίωση θα αποτελέσει ένα κεράκι στη μνήμη των άταφων Ποντίων που σφαγιάστηκαν κατά τη Γενοκτονία, δήλωσε στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕ Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης, πρόεδρος της ΠΟΕ, καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, σε εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Συμέλα Παντζαρτζή)

Την αποφασιστικότητά του να επισκεφθεί ξανά την Τουρκία και να προσκυνήσει τα ιερά χώματα του Πόντου, τονίζει στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Βαρυθυμιάδης. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η περιπέτεια που πέρασε παραμονές Δεκαπενταύγουστου, με την κράτησή του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και την απέλασή του από τη γειτονική χώρα ως persona non grata, δεν τον πτοεί και του δίνει δύναμη να συνεχίσει με περισσότερο πείσμα τον αγώνα του για την αναγνώριση των δικαίων του ποντιακού ελληνισμού.

Μάλιστα, έχει πάρει την απόφασή του να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια σε βάρος της Τουρκίας για ξεκάθαρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δέχθηκε από τις Αρχές της γειτονικής χώρας.

«Είναι δεδομένο ότι θα επιχειρήσω ξανά να μπω στην Τουρκία. Δεν επιλέγω τη συγκεκριμένη χώρα ως τουριστικό προορισμό. Το θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου θέλω να στηρίξω και τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Παράλληλα, θέλω να προσκυνήσω τα άγια χώματα του Πόντου. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Οι εκκλησίες και τα μνημεία μας εκεί δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με την πολιτική», τονίζει στο pontosnews.gr ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης


Στιγμιότυπο από τη φετινή Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο (φωτ.: 61saat.com)

Αναφορικά με τα συναισθήματά του, όταν δεν του επετράπη η είσοδος στην Τουρκία, ο πρόεδρος της ΠΟΕ σημειώνει ότι αισθάνθηκε στενοχώρια, ωστόσο, αμέσως ένιωσε ότι δεν πρέπει να λυγίσει και να σκύψει το κεφάλι. «Δεν επιχείρησα να μπω στην Τουρκία ως Γιώργος Βαρυθυμιάδης. Επιχείρησα να μπω ως πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και να την εκπροσωπήσω. Έχω βρεθεί και άλλες έξι φορές στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο και έχω παρακολουθήσει τις Θείες Λειτουργίες στο μοναστήρι. Ήθελα πολύ να πάω και τώρα και στενοχωρέθηκα που δεν μου το επέτρεψαν. Όμως, μ’ έπιασε το πείσμα και σκέφθηκα ότι δεν πρέπει να λυγίσω και να σκύψω το κεφάλι», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕ.

Ευρωπαϊκή δικαίωση στη μνήμη των άταφων προγόνων

Την ίδια στιγμή, ειλημμένη πρέπει να θεωρείται η απόφαση να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια σε βάρος της Τουρκίας, προκειμένου η τελευταία να καταδικαστεί για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξαιτίας του τρόπου που τον αντιμετώπισαν και τον μεταχειρίστηκαν οι τουρκικές Αρχές.

Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης θεωρεί δεδομένη τη δικαίωσή του και υπογραμμίζει στο pontosnews ότι αυτή θα αποτελεί ένα κεράκι στη μνήμη των Ποντίων που έμειναν άταφοι στην ιστορική πατρίδα, όταν σφαγιάστηκαν από τους κεμαλιστές κατά τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας.

«Η ιστορία για τον Γιώργο Βαρυθυμιάδη ως φυσικό πρόσωπο ξεκινάει τώρα, αφού, ό,τι έγινε μέχρι στιγμής, αφορά την ΠΟΕ. Δέχθηκα καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα προσφύγω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Υπήρξαν παράνομη κράτηση και απομόνωση, που δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για να δικαιωθώ», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕ.

Το ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι έκανε όλες τις ενέργειες

Σύμφωνα με τον Γιώργο Βαρυθυμιάδη, πριν ξεκινήσει το ταξίδι για τον Πόντο και το ιστορικό μοναστήρι και μετά τις περιπτώσεις της Μυροφόρας Ευσταθιάδου και της Ροζαλίας Ελευθεριάδου, οι οποίες επίσης κρατήθηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και τους απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα ως ανεπιθύμητα πρόσωπα, είχε στο μυαλό του ότι μπορεί να αντιμετωπίσει και ο ίδιος μια αντίστοιχη κατάσταση.

Γι’ αυτό και η ΠΟΕ ενημέρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών για το ταξίδι στην Τουρκία του προέδρου της και της γενικής γραμματέως της, Αθηνάς Σωτηριάδου.

«Δεν πήγαμε πέρυσι και όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοίνωσε ότι θα τελέσει στην Παναγία Σουμελά Θεία Λειτουργία ο Πατριάρχης, στείλαμε έγγραφο στο Φανάρι ότι θα βρεθούμε εκεί, για να προσφέρουμε τη βοήθειά μας. Στείλαμε έγγραφο και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, διότι οι Τούρκοι συμπεριφέρονται λίγο… αλλοπρόσαλλα τελευταία και είχαμε μία ανησυχία για την ασφάλειά μας. Μία ημέρα πριν από το ταξίδι με πήρε τηλέφωνο ο κ. Κυριακόπουλος από το υπουργείο Εξωτερικών και μου είπε ότι έγιναν, όποιες ενέργειες έπρεπε να γίνουν και ενημερώθηκε και το ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

 

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου σε συνέντευξη Τύπου για το διεθνές συνέδριο για τη Γενοκτονία που έγινε το 2019 (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)

Εγώ είμαι και εμβολιασμένος για τον κορονοϊό, οπότε σκέφτηκα ότι είμαι απολύτως έτοιμος, ώστε να μην αντιμετωπίσω κανένα πρόβλημα. Μάλιστα, ήρθαμε σε συνεννόηση και με την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ τη Μαρία Αντωνιάδου και κανονίσαμε να έχουμε το ίδιο πρόγραμμα με εκείνη και τα άτομα που ήταν μαζί της. Να έχουμε, δηλαδή, τις ίδιες πτήσεις και να μείνουμε στα ίδια ξενοδοχεία», λέει ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Όταν έφτασαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ο πρόεδρος της ΠΟΕ πήγε πρώτος από την ομάδα για τον έλεγχο των διαβατηρίων. «Μου είπαν να περιμένω και μετά από λίγο ήρθε ένας αστυνομικός, ο οποίος με πήγαινε από γραφείο σε γραφείο. Μου πήραν δαχτυλικά αποτυπώματα και με οδήγησαν στο κρατητήριο. Κατέγραψαν τα πράγματά μου και μου τα πήραν όλα. Ζήτησαν και το κινητό μου τηλέφωνο, αλλά δεν τους το έδωσα. Δεν μου άφησαν ούτε το φορτιστή. Για να φορτίσω το τηλέφωνό μου, εξυπηρετήθηκα από ένα συγκρατούμενό μου από το Ουζμπεκιστάν. Η Μαρία Αντωνιάδου επικοινώνησε για το θέμα μου με το ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και με πολλούς άλλους, ωστόσο, δεν επέτρεψαν στον πρόξενο να με συναντήσει», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕ.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Pontos news


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου