Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Γαλλοαιγυπτιακό ''ράπισμα'' στην Τουρκία - Η Ελλάδα με πτήσεις Heron από την Ρόδο ''σφραγίζει'' τα Δωδεκάνησα

Ελληνικά μαχητικά από την 337 Πολεμική Μοίρα ''Φαντάσματα'' στην Αίγυπτο το Σεπτέμβρη Η Αθήνα και οι σύμμαχοί της, Ισραήλ, Αίγυπτος και Γαλλία διατηρούν το στενό μαρκάρισμα της Τουρκίας με συνεχείς ασκήσεις και δραστηριότητες στρατιωτικής διπλωματίας.

Πρόσφατα μια ελληνική φρεγάτα βρέθηκε στο Ισραήλ με το ΓΕΕΘΑ να αναφέρει στην σχετική του ανακοίνωση: «Από την Τρίτη 17 έως την Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021, η Φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ παρέμεινε στον λιμένα Χάιφα του Ισραήλ, σε υλοποίηση του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ για συνεργασία και συνεκπαίδευση με μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων φίλων και σύμμαχων χωρών, που επιχειρούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Στη συνέχεια η Φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ απέπλευσε από τον λιμένα της Χάιφα για να συμμετέχει στην επιχείρηση UNIFIL MAROPS (United Nations Interim Force In Lebanon), αντικαθιστώντας την Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ.»

Παράλληλα η Αθήνα προχώρησε σε μια ακόμα έκδοση ΝΟΤΑΜ που έχει να κάνει με τις συνεχείς πτήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Ηeron που έχει αποκτήσει η Ελλάδα από το Ισραήλ.

Η τελευταία ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε την Τρίτη καταδεικνύει πως τουλάχιστον ένα από τα δύο heron θα επιχειρεί τουλάχιστον για το διάστημα 7 Σεπτεμβρίου έως 16 Σεπτεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή της Ρόδου. Με αυτή την οδηγία προς ιπταμένους η Αθήνα ενημερώνει πως θα πραγματοποιηθούν πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ρόδο και έχουν δεσμευτεί δύο περιοχές, μία δυτικά της Τήλου και άλλη μία δυτικά της Καλύμνου και της Κω από όπου τα υπερσύγχρονα ηλεκτροοπτικά συστήματα των συγκεκριμένων αεροσκαφών μπορούν να σαρώσουν όλη την απέναντι τουρκική ακτή επ’ωφελεία της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Τέσσερα μαχητικά F-16 block 52+ από την 337 Πολεμική Μοίρα "Φαντάσματα" αναμένεται μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου να πετάξουν από την Λάρισα και την 110 Πτέρυγα Μάχης στην Αίγυπτο. Θα συμμετάσχουν στη μεγάλη αεροπορική άσκηση Bright Star 2021 που διοργανώνει η Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία

Την Τρίτη, Κάιρο και Παρίσι προχώρησαν σε μια αρκετά μεγάλης κλίμακας άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις Αιγυπτιακά F-16, Rafale και Mirage 2000 ανεφοδιάστηκαν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από ένα γαλλικό ιπτάμενο τάνκερ.

Παράλληλα όπως έχει ήδη δημοσιεύσει το Πενταπόσταγμα, γαλλικό ερευνητικό σκάφος Nautical Geo που έχουν μισθώσει Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ για να πραγματοποιήσει μετρήσεις για τον EastMed, τις τελευταίες ώρες βγήκε ακόμα πιο ανατολικά από την «μαζεμένη» Navtex που είχε εκδώσει σε δεύτερη φάση η Αθήνα με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να πλέει στο στενό μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου!

Παράλληλα η Αθήνα προχώρησε σε αεροναυτικές ασκήσεις νοτίως της Κρήτης και μέσα στον άξονα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου που παρά τις εμμονές της Τουρκίας έχει κουρελιαστεί ποικιλοτρόπως τους τελευταίους μήνες.

Η Τουρκία σε μια προσπάθεια να δοκιμάσει τα νεύρα της Ελλάδας, έχει βγάλει στο Αιγαίο κατά μήκος των ακτών της το ερευνητικό σκάφος Tubitak Marmara. Το μεσημέρι της Τρίτης βρισκόταν βορειοανατολικά της Σάμου, αγκυροβολημένο λίγο βορειότερα από το Κουσάντασι. Σε κάθε περίπτωση είναι ένας επιπλέον πονοκέφαλος για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που το παρακολουθούν με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Γιάννης Αναγνωστόπουλος

PENTAPOSTAGMA

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου