Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Washington Post: «Τα γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Αθήνα»


Με άρθρο της στο φύλλο της Παρασκευής, που τιτλοφορείται «Επιστρέψτε στη θεά Ίριδα το σώμα της», η εφημερίδα Washington Post τάσσεται υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, στην κοιτίδα του Δυτικού πολιτισμού, τώρα που οι συνθήκες έχουν αλλάξει για την πάλαι ποτέ Αγγλική Αυτοκρατορία.
Πιο συγκεκριμένα                                                                                                           

«Όταν ο Τόμας Μπρους, έβδομος κόμης του Έλγιν και 11ος κόμης του Κινκαρντίν, ταξίδεψε στην Ακρόπολη στις αρχές της δεκαετίας του 1800 ως βρετανός πρέσβης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο Σουλτάνος λέγεται ότι του έδωσε την άδεια να αφαιρέσει μερικά τμήματα λίθων με παλιές επιγραφές και μορφές. Ο λόρδος το εξέλαβε ως άδεια να αφαιρέσει περίπου 17 αγάλματα από τα αετώματα, 15 μετόπες και 247 πόδας (περίπου 75 μέτρα) της ζωφόρου του Παρθενώνα, για να τα φέρει στην καλή μας Αγγλία» αναφέρει στο άρθρο της η Washington Post.
Και συνεχίζει λέγοντας ότι «οι καιροί όμως άλλαξαν, και αυτό που θεωρούνταν πιο δικαιολογημένο τότε, σήμερα θεωρείται ευρέως ως μια ασυνείδητη πράξη».

Σε μια έμμεση αναφορά στο Brexit, και υπεραμυνόμενη της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα, η συντάκτρια του άρθρου της Washington Post, διερωτάται:

«Γιατί να παραμείνουν τα μάρμαρα στη φύλαξη της χώρας που επιμένει ότι ανήκει μόνο στον εαυτό της;» και σημειώνει:

«Η Ελλάδα τιμάται σήμερα ως λίκνο του Δυτικού πολιτισμού, και ποιοι άλλοι από τους Έλληνες θα μπορούσαν να στεγάσουν τον πολιτισμό αυτόν;»
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου