Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Μήνυμα Πούτιν προς Αθήνα: ''Ελάτε να συνεργαστούμε, συμφέρει & τις δύο χώρες''


Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο Β. Πούτιν για άλλη μια φορά προς την Ελλάδα.


Βέβαια δεν πρέπει να ''τρέφουμε'' και αυταπάτες. Η χώρα ανήκει στο ΝΑΤΟ και υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί ώστε να έχουμε στενότερες σχέσεις με την Ρωσία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μας απαγορεύεται να διατηρούμε διαύλους επικοινωνίας με την ρωσική υπερδύναμη.

Ο κ. Κοτζιάς είχε τινάξει τα πάντα στον αέρα πριν λίγους μήνες και είχε οδηγήσει τις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας στο χειρότερο σημείο από ποτέ.

Από εκεί και πέρα οι δύο χώρες τα ξαναβρήκαν, αλλά την ίδια στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται στο ''άρμα'' των ΗΠΑ. Εξάλλου η σύμβαση για τις στρατιωτικές βάσεις τα λέει όλα.

Η Ρωσία την ίδια στιγμή έχει σχέσεις με την Τουρκία, οι οποίες όμως είναι προβληματικές, τόσο στη Συρία, όσο και στη Λιβύη. Η αλήθεια όμως είναι ότι η Μόσχα έχει περισσότερη ανάγκη την Τουρκία από την Ελλάδα. Ίσως φταίμε και εμείς, καθώς η παρουσία μας δεν είναι έντονη στην διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα.

Το μήνυμα Πούτιν

Την ανάγκη της περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο της απόδοσης των διαπιστευτηρίων της νέας πρέσβειρας της Ελλάδας στη Μόσχα, Κατερίνας Νασίκα, το πρωί της Τετάρτης.

«Είμαι σίγουρος ότι η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδος ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των δύο κρατών και φυσικά, αντιστοιχεί στις παραδόσεις αιώνων της φιλίας και της αμοιβαίας συμπάθειας των λαών μας» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος Πούτιν.

Τόνισε δε, ότι «μαζί με τη συνεργασία στην πολιτική, την οικονομία και την ενέργεια, υπάρχουν καλές ευκαιρίες για την επέκταση των επαφών στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού».
Στο πλαίσιο αυτό, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει το Κοινό Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας – Ρωσίας, το οποίο έλαβε χώρα το 2019.

Η Ελληνίδα πρέσβης ανέλαβε καθήκοντα στη Μόσχα, τον Νοέμβριο του 2019, αντικαθιστώντας την Τασία Αθανασίου, η οποία μόλις τον Ιούλιο είχε παραδώσει τα διαπιστευτήριά της στον Βλαντίμιρ Πούτιν, σε ανάλογη τελετή.

Πάντως η Μόσχα δεν θέλει να χάσει καμία επαφή με την χώρα μας και αυτό πρέπει να το ''εκμεταλλευθούμε''. Το άλλο ζήτημα έχει να κάνει με τον έλεγχο του Αιγαίου από τις ΗΠΑ, ως δίοδο όμως που συνδέει δύο τρομερά σημαντικές θαλάσσιες περιοχές, την Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο και αφορά την διέλευση του αποκαλούμενου «Rusian Express», δηλαδή, των ρωσικών πολεμικών πλοίων και πλοίων ανεφοδιασμού στην Συρία.

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν το Αιγαίο ή τμήμα του και να υπάρξει ρωσική δίοδο. Όμως πρόκειται για ένα μεγάλο ρίσκο από την Αθήνα. Τι θα κερδίσει η χώρα μας; Το ζήτημα είναι ότι δεν πρέπει να κλείσουμε πόρτες στη Μόσχα, αλλά να έχουμε μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, ας το καταλάβουν αυτό κάποιοι στο Μ. Μαξίμου.

Είναι γνωστό ότι όποιος ελέγχει το Αιγαίο ελέγχει ταυτόχρονα τρεις θαλάσσιες περιοχές και μια τεράστια έκταση.

PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου