Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Κλεισούρα: Ενταφιασμός οστών 20 Ελλήνων πεσόντων του έπους του 40 .( VIDEO )


Τα οστά άλλων 20 πεσόντων αναπαύονται από σήμερα εν ειρήνη στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο των Ελλήνων Πεσόντων του Έπους του '40 στην Κλεισούρα της Πρεμετής.

Απλή η θρησκευτική τελετή, που οργανώθηκε για την επίσημη ταφή τους, αλλά ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά.

Της θρησκευτικής ακολουθίας χοροστάτησε ο μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος.

Παραβρέθηκαν η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κ. Σοφία Φιλιππίδου, ο συμπρόεδρος της μικτής ελληνοαλβανικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον εντοπισμό εκταφή, ταυτοποίηση και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων του έπους του 40, πτέραρχος Κωνσταντίνος Άγγος, ο αρχιπλοίαρχος Μήλος Δημήτριος και ο πλωτάρχης Σκουρεσίδης Δημήτριος, μέλη, Έλληνες και Αλβανοί, της μικτής επιτροπής επί εδάφους, τοπικοί παράγοντες και απλοί Έλληνες.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, τα οστά των Ελλήνων πεσόντων καλυμμένα με την εθνική σημαία τοποθετήθηκαν σε ξεχωριστά κενοτάφια για να αναπαυθούν εν ΄ειρήνη ύστερα από ολόκληρα 79 χρόνια.

Προς τιμή τους κατατέθηκαν στεφάνια στο βάθρο του γιγάντιου σταυρού που κοσμεί το ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο στην Κλεισούρα.

Από τις 22 Γενάρη 2018 που άρχισε η έμπρακτη εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας του 2010 για τον εντοπισμό εκταφή, ταυτοποίηση και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων του έπους του 40, το σύνολο των οστών των Ελλήνων πεσόντων που αναπαύονται πλέον στο συγκεκριμένο στρατιωτικό νεκροταφείο έφτασε τους 975.

Άλλοι εκατό ενταφιάστηκαν στο ιστορικό – από τον πόλεμο του 40 – νεκροταφείο στο ελληνικό μειονοτικό χωριού Βουλιαράτες.

Τα οστά συλλέγονται από περιοχές δίπλα στα στενά της Κλεισούρας, Πρεμετής, όπου δόθηκαν οι φονικότερες μάχες και από ελληνικής πλευράς σκοτώθηκαν πάνω από 5 χιλιάδες μαχητές στο σύνολο των 8.500, στο αλβανικό μέτωπο.



ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου