Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Στην αντεπίθεση η Κύπρος: Απαντά με δική της NAVTEX στις παράτυπες τουρκικές ασκήσεις – Ηχηρά μηνύματα στην Άγκυρα.


Δεν άφησε αναπάντητες τις τουρκικές προκλήσεις η Κύπρος, εκδίδοντας antinavtex στις περιοχές εντός της ΑΟΖ που επιχειρεί παράνομα το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, επιχειρώντας να υφαρπάξει εδάφη και το φυσικό πλούτο της περιοχής.
Το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε σήμερα antinavtex, με την οποία αναφέρει ότι οι τελευταίες δύο τουρκικές Navtex (οδηγίες προς ναυτιλλομένους) είναι παράτυπες, δεν έχουν την έγκριση από τον αρμόδιο φορέα που είναι ο παράκτιος σταθμός Κύπρος Ράδιο και αποτελούν κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα.

Η τουρκική «απειλή»

Λίγες μέρες μετά το «μπαράζ» προκλητικών NAVTEX στο βορειοανατολικό Αιγαίο και την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Τουρκία «χτύπησε» ξανά με ασκήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, σε περιοχές – «τεμάχια» της ΑΟΖ, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα γεωτρύπανα «Γιαβούζ» και «Πορθητής».

Ειδικότερα, στην πρώτη NAVTEX, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX που «δεσμεύει τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ για ασκήσεις και ναυτικά γυμνάσια του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, που θα διεξαχθούν αύριο Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019, από τις 7 π.μ μέχρι τις 11 π.μ )σε περιοχή με πράσινο στον χάρτη).

Στην δεύτερη NAVTEX που εκδόθηκε πάλι από τον υδρογραφικό σταθμό Αττάλειας, το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας, θα προχωρήσει σε ναυτικές ασκήσεις την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου 2019 από τις 7 π.μ μέχρι τις 11 π.μ. (σε περιοχή που φαίνεται με κόκκινο στον χάρτη).

Η απάντηση της Κύπρου

Η antinavtex του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας αφορά και τις δύο αυτές navtex της Τουρκίας, με τις οποίες ενημερώνει ότι η έκδοση τέτοιων οδηγιών από την Τουρκία στην περιοχή είναι παράτυπες, αφού δεν έχουν την έγκριση των επίσημων αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.


PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου