Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

ΗΠΑ: Νέο νομοσχέδιο Ρεπουμπλικανών - Δημοκρατικών για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία - Έτοιμη ν'απαντήσει η Άγκυρα


Διακομματική κοινοβουλευτική ομάδα έχει εκπονήσει ψήφισμα για να επιβάλει νέες κυρώσεις στην Τουρκία για την τουρκική εισβολή δείχνοντας το βαθύ διχασμό που υπάρχει, σχετικά με τον δρόμο που πρέπει ν' ακολουθήσουν οι ΗΠΑ στη Συρία αλλά και στην εξωτερική πολιτική γενικότερα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Eliot Engel και ο κ. Michael McCaul (Ρεπουμπλικανός από το Τέξας) δημοσίευσαν την Παρασκευή ένα τετρασέλιδο σχέδιο νόμου, το οποίο «αντιτίθεται στην απόφαση» της κυβέρνησης του κ. Τραμπ να επιτρέψει την τουρκική εισβολή στην επικράτεια των Κούρδων της Συρίας κι επιβάλει κυρώσεις.

Νωρίτερα, ο Engel και ο McCaul εισήγαγαν ένα ψήφισμα που εξέφραζε την ισχυρή υποστήριξη των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία και αναγνώρισε τη συμβολή τους στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Καλούσε επίσης την Τουρκία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική δράση στη βορειοανατολική Συρία και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν μαζί με τις συριακές κουρδικές κοινότητες που έχουν πληγεί από βία

Το νομοσχέδιο θα επιβάλλει κυρώσεις στους Τούρκους αξιωματούχους που συμμετέχουν στη λειτουργία της Συρίας και στις τράπεζες που ασχολούνται με τον αμυντικό τομέα της Τουρκίας,
Επίσης, θα εμπόδιζε όπλα να μεταβούν στις τουρκικές δυνάμεις στη Συρία και θα απαιτούσε από τη διοίκηση να επιβάλει υφιστάμενες κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.

Για να γίνουν νόμοι το νομοσχέδιο για τις κυρώσεις θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία και να υπογραφεί νόμος από τον Τραμπ ή να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να προσπεράσει ένα βέτο Τραμπ.

Η κυβέρνηση Τραμπ απείλησε κυρώσεις κατά της Τουρκίας την Παρασκευή, αλλά δεν ανακοίνωσε κανένα άμεσο σχέδιο για το πότε θα το πράξει. Η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων έρχεται μετά από μια έντονη αντίδραση από το κόμμα του κ. Τραμπ, με κορυφαίους Ρεπουμπλικάνους, όπως η πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής Συνδιάσκεψης Λίζ Τσέινι, η οποία επέκρινε τον κ. Τραμπ για την υποχώρησή του στην Τουρκία.

Σημειώνουμε ότι μία δικομματική ομάδα γερουσιαστών, με επικεφαλής τον Λιντσεϊ Γκράχαμ και τον Κρις βαν Χόλλεν (ο οποίος μάλιστα ήταν πρωτεργάτης και του νομοσχεδίου για το πάγωμα των F-35 και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την ελληνοαμερικανική κοινότητα), δημοσιοποίησαν ένα σχέδιο νόμου προτείνοντας σειρά κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας διεμήνυσε αργά το βράδυ χθες Παρασκευή ότι η Άγκυρα θα ανταποδώσει οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί σε βάρος της εξαιτίας των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει «την τρομοκρατία».

 «Η Τουρκία μάχεται εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων οι οποίες εγείρουν απειλή για την εθνική της ασφάλεια», αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα ανταποδώσουμε (…) οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί σε βάρος μας», προστίθεται στο κείμενο της τουρκικής διπλωματίας.

PRONEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου