Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Ρωσικά ελικόπτερα προσγειώνονται σε αμερικανική βάση στην Συρία: «Αλλαγή φρουράς» στην Μέση Ανατολή


Σε μια κίνηση μεγάλης συμβολικής αξίας προχώρησαν οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Συρία όπου ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα πρσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Tabka στην επαρχία Ράκκα στη βόρεια Συρία, όπου προηγουμένως βρισκόταν η βάση των ΗΠΑ.
Τώρα οι εγκαταστάσεις βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δαμασκού, αλλά αυτή αποτελεί την «βιτρίνα», τον πραγματικό έλεγχο τον έχει πλέον η Ρωσία.

Το 2014, το αεροδρόμιο Τάμπκα καταλήφθηκε από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, το 2017 εκδιώχθηκαν από Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες απολάμβαναν την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Το SDF ήλεγχε την Τάμπκα και ολόκληρη την επαρχία της Ράκκα για περισσότερα από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων δημιουργήθηκε εκεί η στρατιωτική βάση των ΗΠΑ.

Όπως διαπίστωσε ένας από τους Σύρους αξιωματικούς, οι τρομοκράτες κατέστρεψαν τον διάδρομο απογείωσης-προσγείωσης και οι Αμερικανοί που ήλθαν στη συνέχεια δεν έκαναν καμία αποκατάσταση. Τώρα ο στρατός ξανακτίζει τα ερείπια.

Η τουρκική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου, προκάλεσε την υποχώρηση μαχητών αλλά και συμμάχων των ΗΠΑ από την περιοχή.

Οι μετατοπίσεις αυτές επέτρεψαν στον συριακό στρατό να διεκδικήσει αρκετές πόλεις μετά από συμφωνία με τις δυνάμεις των Κούρδων.

Η Άγκυρα ανέστειλε την επίθεσή της στη Βόρεια Συρία για πέντε ημέρες, αλλά υποσχέθηκε να συνεχίσει τη μάχη παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ και τους περιορισμούς της ΕΕ όσον αφορά τις πωλήσεις όπλων.

Tην ίδια στιγμή ο Σύρος προεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ αποκάλεσε «κλέφτη» τον Ρ.Τ.Ερντογάν και ότι «έχει κλέψει τα εργοστάσια, το σιτάρι και τα εδάφη του συριακού λαού»

Την δήλωση αυτή την έκανε κατά την επίσκεψη των προκεχωρημένων γραμμών άμυνας του συριακού Στρατού στην Ιντλίμπ. Oρκίστηκε βέβαια ότι θα τα πάρει όλα πίσω.

Το ζήτημα είναι ότι η Δαμασκός δεν διαθέτει πλέον την ισχύ για να μπορέσει να εκδιώξει τους Τούρκους από τα υπό κατάληψη εδάφη στην Βόρεια Συρία.

Ο συριακός Στρατός δεν αποτελεί πλέον υπολογίσιμη δύναμη μετά από 8 έτη αιματηρού πολέμου. Τα καλύτερα στελέχη του έχουν σκοτωθεί και ο εξοπλισμός του έχει καταστραφεί. Η δε συριακή Αεροπορία έχει πάψει επί της ουσίας να υφίσταται.

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
PRONEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου