Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Τελεσίγραφο Άσαντ σε Ερντογάν: «Κλέφτη, θα πάρω κάθε κομμάτι γης που μου έκλεψες».


Eμφάνιση στην Βόρεια Συρία έκανε πριν λίγο ο Μ. Άσαντ μπροστά στους αξιωματικούς του συριακού στρατού, όπου εκεί έδειχνε επί χάρτου τις τουρκικές θέσεις και δήλωσε τα εξής: 
«Κάθε σπιθαμή της συριακή γης θα ανακτηθεί, κάθε σπιθαμή» τόνισε ο ίδιος, εννοώντας την τουρκική στρατιωτική παρουσία, ευρισκόμενος ο ίδιος σε εθνική έξαρση επισκεπτόμενος την επαρχία Idlib (για πρώτη φορά σε διάστημα 7 ετών) καθώς τα στρατεύματά του μετακινήθηκαν κατά μήκος των συνόρων με τις τουρκικές δυνάμεις απέναντι τους.

Ο Σύρος πρόεδρος τόνισε ότι κατονομάζει τον Ερντογάν ως «κλέφτη» καθώς υλοποιούσε την πρώτη επίσκεψή του στις περιοχές του Idlib.

«Όταν μας επιτέθηκαν έπρεπε να σταθούμε μαζί και να συντονίσουμε ο ένας τον άλλον, αλλά μερικοί Σύροι δεν το έκαναν, ειδικά στα πρώτα χρόνια του πολέμου», δήλωσε ο Άσαντ κατά την επιθεώρησή του στην πρώτη γραμμή στη πόλη al- Habeit στη επαρχία του Idlib.

«Τους λέγαμε (Κούρδους) ότι δεν εξαρτόμαστε από κανέναν στο εξωτερικό, αλλά μόνο από το στρατό, τους ανθρώπους μας και την πατρίδα. Αλλά δεν μας άκουσαν. Και στην συνέχεια η τύχη τους μετακινήθηκε στην αμερικανική πλευρά με τα γνωστά αποτελέσματα.»

«Μετά από όλα αυτά οφείλουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε εδώ και χρόνια για την πατρίδα μας . Ωστόσο, αυτό που είδαμε πρόσφατα είναι ότι η τουρκική πλευρά κατέλαβε μεγάλες περιοχές που υποτίθεται ότι ήταν υπό τον έλεγχό τους (Κούρδοι), όπως είχε προγραμματιστεί όμως από τους Αμερικανούς», ανέφερε ο Σύρος πρόεδρος.

Ο Άσαντ εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να υποστηρίξει οποιαδήποτε εθνοτική ομάδα που αντιστέκεται και να επικοινωνήσει με τις διάφορες πολιτικές και στρατιωτικές δυνάμεις επί τόπου, λέγοντας: «Το πρώτο έργο που κάναμε όταν άρχισε η επίθεση στο βορρά ήταν η επικοινωνία με διάφορες πολιτικές και στρατιωτικές δυνάμεις, λέγοντας τους ότι είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε οποιαδήποτε ομάδα αντίστασης, … δεν ήταν μια πολιτική απόφαση, αλλά ένα συνταγματικό και εθνικό καθήκον. Αν δεν το κάναμε αυτό, δεν αξίζαμε καμία πατρίδα ».
Ο Σύρος πρόεδρος δήλωσε ότι η μάχη του Idlib είναι η βάση για την επίλυση του πολέμου στη Συρία: «Ήονίζουμε με όλη  την φωνή μας και λέμε ότι, η μάχη του Idlib είναι η βάση για την επίλυση του χάους και της τρομοκρατίας σε όλες τις περιοχές της Συρίας.» Το Idlib ήταν ένα προκεχωρημένο φυλάκιο του ISIS και των Τούρκων, που είχε στόχο να διασκορπιστεί ο συριακός στρατός … Η μάχη στα ανατολικά  στο «φυλάκιο» αυτό στα δυτικά, θα διαλύσει τους εχθρούς μας" . 

«Όλες οι περιοχές στη Συρία είναι εξίσου σημαντικές, αλλά η στρατιωτική κατάσταση στο έδαφος διέπεται από μερικές προτεραιότητες», τόνισε ο Άσαντ.

Ο Άσαντ επισκέφθηκε συγκεκριμένα την πόλη Al-Habit, ενώ το βαρύ πυροβολικό των συριακών δυνάμεων είχε  στοχοποιήσει ήδη τις περιοχές  Idlib, Hama και Latakia με περισσότερους από 150 πυραύλους εδάφους-εδάφους.

Μόλις αποχώρησε το αυτοκίνητο του Σύρου ηγέτη, ξεκίνησε μπαράζ του συριακού πυροβολικού κατά στόχων στην περιοχή, δίνοντας ο ίδιος το έναυσμα των επιχειρήσεων ανακατάληψης του εθνικού εδάφους της Συρίας.

Οι χερσαίες συριακές δυνάμεις την ίδια στιγμή με δεκάδες άρματα μάχης ξεκίνησαν προέλαση σήμερα Τρίτη στο χωριό Αλ-Κοζάλεγια δυτικά του Tal Tamr στη βορειοδυτική επαρχία Hasaka.

Δημοσιογράφος του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA δήλωσε ότι οι μονάδες του συριακού στρατού συνέχισαν την επίθεσή τους στη βορειοδυτική ύπαιθρο της Hasaka.

Ο δημοσιογράφος πρόσθεσε ότι ο συριακός στρατός μπήκε επίσης στα χωριά Shwaish, al-Nufaliyeh, al-Mahal, al-Badran, al-Hizam και Kahfet al-Marati στη νοτιοδυτική ύπαιθρο του Tal Tamer, βορειοδυτικά της Hasaka.

Η παρουσία του Άσαντ στην πρώτη γραμμή, ήταν ένα σαφές «μήνυμα» στον Ερντογάν, ότι ο συριακός στρατός θα ελέγξει κάθε «σπιθαμή γης» που ανήκει στο συριακό κράτος.

Ο Άσαντ για αυτό ετοιμάζεται να διαφοροποιηθεί ακόμα και από τον ίδιο τον Πούτιν αν χρειαστεί, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του Ιρανού ηγέτη Χαμενεί τόσο σε όπλα όσο και σε προσωπικό.

Το Ιράν έχει διαφοροποιηθεί πλήρως από την τουρκική στάση, με την Τεχεράνη να ανακοινώνει ρητά και κατηγορηματικά, ότι οι τουρκικές δυνάμεις οφείλουν να αποχωρήσουν σεβόμενες ένα κυρίαρχο κράτος όπως το Συριακό, κάτι που όμως έχει εξοργίσει την Άγκυρα που βλέπει να χάνει τώρα και παραδοσιακούς φίλους.

Αυτό που θα παίξει ρόλο θα είναι φυσικά η ρωσική στάση, μόνο που οι Σύροι φαίνεται να είναι αποφασισμένοι για όλα, ακόμα και να έρθουν σε κόντρα, μιας και πρόκειται για την ανάκτηση του εθνικού τους εδάφους.

Ο Τουρκικός στρατός εντός συριακού εδάφους αποτελεί «κόκκινο πανί» για κάθε Σύρο πολίτη και οι εξελίξεις κατά των Τούρκων θα είναι ραγδαίες, διότι εδώ που έφτασαν τα πράγματα «παιχνίδια» και «ύποπτες συμφωνίες» δεν χωρούν πλέον.

PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου