Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Αμείωτη η ένταση από την Άγκυρα: «H “Γαλάζια Πατρίδα” μήνυμα σε Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ» – «Η μεγαλύτερη πρόβα πολέμου της Τουρκίας»


Συνεχίζει να προκαλεί η Άγκυρα, παρά το κυβερνητικό σόου περί ελληνοτουρκικής φιλίας και αποκλιμάκωσης. Τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, μιλούν για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» και την παρουσιάζουν ως «τη μεγαλύτερη πρόβα πολέμου» και «μήνυμα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ».
Φυσικά, τα τουρκικά ΜΜΕ που απηχουν και τις θέσεις της κυβέρνησης, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του μηχανισμού προπαγάνδας της Άγκυρας, και στοχεύουν σε ψυχολογικά πλήγματα, εκθειάζοντας τον υπό κατάρρευση τουρκικό στρατό.

Η κατάσταση, πάντως, είναι ευαίσθητη και η ανάφλεξη μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. Για αυτό ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία πρέπει να παραμείνουν σε ετοιμότητα, και η κυβέρνηση να αφήσει το μικροκομματικό προεκλογικό σόου πάνω στα εθνικά μας θέματα και να αναλάβει δράση απέναντι στον εχθρό.

Ιδιαίτερης σημασίας και με σαφή μηνύματα σε Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ χαρακτηρίζεται η στρατιωτική άσκηση με την κωδική ονομασία, Mavi Vatan (Γαλάζια Πατρίδα) που ξεκινά η Τουρκία στις 27 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου και θα λάβει χώρα σε θάλασσα και αέρα, σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η «Γαλάζια Πατρίδα» προαναγγέλθηκε από τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ως η μεγαλύτερη ναυτική και αεροπορική άσκηση που κάνει η χώρα στην ιστορία της. Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί μέσα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, περιλαμβάνοντρας παράλληλα και περιοχές που η Άγκυρα επιχειρεί να γκριζάρει και ανήκουν σε Ελλάδα και Κύπρο με σκοπό όπως υπογράμμιζαν τα τουρκικά ΜΜΕ να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα για τις προθέσεις της Τουρκίας προς την Αθήνα.

Η Γενί Σαφάκ έγραφε μάλιστα στα μέσα Ιανουαρίου ότι η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» αναμένεται να είναι «η μεγαλύτερη πρόβα πολέμου», ενάντια στις προσπάθειες της Ελλάδας και της Κύπρου για ναυτική υπεροχή και κατοχή στις εν λόγω θάλασσες.

Από τότε τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ έχουν επανειλλημμένα αναφερθεί στα «462 τ.χλμ. μπλε πατρίδας» υποστηρίζοντας δηλώνοντας την πρόθεση της Αγκυρας να επιτρέψει στην Αθήνα αλλά ούτε και στη Λευκωσία να δημιουργήσουν τετελεσμένα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, διαμηνύοντας με νόημα ότι θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα της Τουρκίας.

«Με την άσκηση αυτή, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα ενισχύσουν την κυριαρχία τους στην 462 τετραγωνικών χιλιομέτρων θάλασσα και θα απευθύνει μία σαφή προειδοποίηση σε όσους προετοιμάζουν χάρτες εισβολής», σημείωνε τον Ιανουάριο το δημοσίευμα της «Γενί Σαφάκ», ενώ άλλα μέσα ενημέρωσης, όπως η επίσης φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ακσάμ» υποστήριζαν ότι η άσκηση θα κάνει τους «Ελληνες να τρέμουν».

Στριμωγμένη η Τουρκία

Η Τουρκία αυτή την περίοδο μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ιδιαίτερα στριμωγμένη με τις εξελίξεις στη Συρία και τη στάση των ΗΠΑ να τη φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και χρειάζεται τόνωση του ηθικού στο εσωτερικό, κάτι που συνήθως εκφράζεται με εθνικιστικές κρίσεις. Αλλωστε ο Ρ. Ερντογάν δεν έδειξε στις δηλώσεις του κατά τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω όσον αφορά τις διεκδικήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Αθήνα. Σε ένα τέτοιο τοπίο η «Γαλάζια Πατρίδα», δεν αποκλείεται από άσκηση να να εξελιχθεί κάποια στιγμή και σε σενάριο κρίσης, ενώ εδώ και καιρό αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αποκλείουν τον κίνδυνο «ατυχήματος», το οποίο δεν θα είναι χωρίς συνέπειες.

Συνάντηση Ακάρ – Αποστολάκη

Με αυτά τα χαρακτηριστικά να συνθέτουν το σκηνικό έντασης που διατηρεί αμείωτο η Τουρκία απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο – και το οποίο δεν διαλύθηκε στη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν – θα λάβει χώρα σε δύο μέρες η συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη με τον τούρκο ομόλογο του στις στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Αποστολάκης – Ακάρ μπορεί να είναι παλιοί γνώριμοι ως τέως επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και να συνομιλούσαν σε περιόδους έντασης, ωστόσο οι σχέσεις τους πολλές φορές είχαν σημάδια έντασης με ανταλλαγή προειδοποιήσεων.

Η Αθήνα θέλει να συνεχίσει να κρατά χαμηλούς τόνους απέναντι στην Τουρκία, σε μία προσπάθεια η ένταση να μην έχει σαν αποτέλεσμα ατύχημα στο Αιγαίο. Σε δηλώσεις του από τα Χανιά ο κος Αποστολάκης μίλησε για δίαυλο επικοινωνίας ώστε να πέσουν οι τόνοι επ’ ωφελεία των δυο χωρών, ωστόσο ερωτηματικά προκαλεί η στάση που θα κρατήσει ο Χ. Ακάρ στη συνάντηση τους, και μάλιστα λίγες μέρες πριν υπάρξουν ανακοινώσεις της Exxon Mobil οι οποίες κανείς δεν ξέρει πως θα κάνουν την Άγκυρα ν’ αντιδράσει.

Ερωτηματικά τίθενται και κατά πόσο θα συζητηθεί στη συνάντηση η άσκηση «Γασλάζια Πατρίδα» και αν τελικά ο Έλληνας υπουργός θ’ αποσπάσει την υπόσχεση πως δεν θα υπάρξουν προκλήσεις στο Αιγαίο.

Ερντογάν: Επείγουσα η ανάγκη αμυντικής βιομηχανίας λόγω προκλήσεων στο Αιγαίο

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και μετά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Αγκυρα, ο τούρκος πρόεδρος την Παρασκευή τόνισε την ανάγκη για ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας στην Τουρκία λέγοντας ότι αυτή έγινε πιο κρίσιμη και πιο επείγουσα λόγω και των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Σε ομιλία του από τα ναυπηγεία της Τούζλα, κατά τα εγκαίνια της κορβέρτας Ufuk A-591, ο Ρ. Ερντογάν είπε ότι «μαζί με τις απειλές που πηγάζουν από τη Συρία, οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα έκαναν αυτή την ανάγκη πιο κρίσιμη και πολύ πιο επείγουσα», ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που υπέφερε από την εξωτερική εξάρτηση σε όπλα, πυρομαχικά και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Εκτάκτως στην Άγκυρα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας

Στην Άγκυρα πηγαίνει σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, κατόπιν προσκλήσεως του Τούρκου ομολόγου του, Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

Πρόκειται για μία ξαφνική επίσκεψη, που δεν είχε προαναγγελθεί, παρά τη διευκρίνιση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας περί προηγούμενης προσκλήσεως του Χουλουσί Ακάρ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συνάντηση αυτή θα είναι προπαρασκευαστική της τριμερούς που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι, την Πέμπτη. Οι δύο υπουργοί Άμυνας θα συζητήσουν τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ της Συρίας.

PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου