Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Η πιο Μεγάλη Πέμπτη του χρόνου


Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην  κρεμάσας…
 
 Μεταξύ των περικοπών του 5ου και του 6ου Ευαγγελίου, τα φώτα στις εκκλησιές σβήνουν και οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα. Από μία από τις πλάγιες πύλες του Ιερού βγαίνουν ιερείς, κρατώντας στα χέρια τους το Σταυρό και το άχραντο Σώμα του Ιησού. Η λιτανεία ξεκινά σε περιβάλλον άκρατης κατάνυξης. Στην απόλυτη ησυχία ακούγεται μόνο το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…».



Είναι η κορύφωση του Θείου Πάθους. Ο Ιησούς Χριστός καρφώνεται στο Σταυρό, αίροντας τις αμαρτίες του κόσμου. Η θυσία του Θεού για να σώσει τα παιδιά Του με τον πόνο Του και το ίδιο Του το αίμα.

Ο Όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής ψάλλεται το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης και περιλαμβάνει την ανάγνωση δώδεκα Ευαγγελίων, δηλαδή περικοπές από τα Ευαγγέλια του Ιωάννη και του Ματθαίου. 

 

Ακούγονται οι τελευταίες νουθεσίες του Ιησού προς τους μαθητές Του, η προσευχή Του, η προδοσία του Ιούδα, η σύλληψη του Ιησού και η μεταφορά του από τον Άννα στον Καϊάφα, η δίκη Του από τους αρχιερείς, η άρνηση του Πέτρου, η παρουσία του ενώπιον του Πόντιου Πιλάτου στο Πραιτώριο, η προσπάθεια του Ρωμαίου αξιωματούχου να σώσει τον Ιησού, η νίψη των χειρών του Πιλάτου, ο απαγχονισμός του Ιούδα, η πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά, η Σταύρωση, η μεταμέλεια του ενός ληστή, η παράδοση του πνεύματος του Χριστού στον πατέρα Του, το αίτημα του Ιωσήφ τού από Αριμαθαίας να θάψει το άχραντο Σώμα Του, η σφράγιση του Πανάγιου Τάφου από τους Φαρισαίους.

Ο Μυστικός Δείπνος

Νωρίτερα την Μεγάλη Πέμπτη η Εκκλησία μας θυμάται τον Μυστικό Δείπνο. Το δίδαγμα της ταπείνωσης από τον ίδιο τον Ιησού με τη νίψη των ποδιών των μαθητών Του και την παράδοση της ίδιας της ζωής με το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Παράλληλα, τιμά την προσευχή του Κυρίου προς τον Πατέρα Του και την προδοσία του Ιούδα. 






Πριν αρχίσει το δείπνο, ο Ιησούς σηκώνεται από το τραπέζι, αφήνει κάτω τα ιμάτιά Του, βάζει νερό στο νιπτήρα και πλένει τα πόδια των μαθητών Του. Ταυτόχρονα τους διδάσκει, λέγοντας «όποιος θέλει να είναι πρώτος, να είναι τελευταίος απ' όλους». Πρώτα πήγε στον Ιούδα και μετά στον Πέτρο, τον πιο παρορμητικό απ' όλους τους μαθητές. Ο Πέτρος στην αρχή προσπαθεί να σταματήσει τον Διδάσκαλο, αλλά μετά από προτροπή Του, υποχωρεί με την καρδιά του.

Μετά την ολοκλήρωση της νίψης ο Ιησούς νουθετεί τους μαθητές να αγαπούν ο ένας τον άλλον και να μη επιζητούν το ποιος θα είναι πρώτος. Στη συνέχεια τους μιλά για την προδοσία και ξεκινά την παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Δίνει ένα κομμάτι ψωμί πρώτα στον Ιούδα, ο οποίος το παίρνει και φεύγει αμέσως, για να Τον προδώσει.



Ακολουθεί η μετάβαση και προσευχή στο Όρος των Ελαιών, με την ανθρώπινη φύση του Ιησού να υπερτερεί και τον ιδρώτα Του να πέφτει πηχτός στο χώμα.

Οι στρατιώτες σε λίγο έρχονται. Ο Ιούδας Τον προδίδει με ένα φιλί και ο Ιησούς οδηγείται στο δικαστήριο των αρχιερέων. Τον φτύνουν, Τον χτυπούν, ο Καϊάφας διαρρηγνύει τα ιμάτιά του και Τον κρίνουν ένοχο.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης
ΕΚΤΑΚΤΟ  ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου