Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Γαλλική πρεσβεία: Άκυρη η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης


Με ανακοίνωσή της η γαλλική πρεσβεία στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζει πως η συμφωνία Τουρκίας Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι άκυρη.
 
Μετά την αναδημοσίευση του σχετικού χάρτη που "αναγνώριζε" τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις από το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, το Παρίσι επιχειρεί να "διορθώσει" χαρακτηρίζοντας εκ νέου το τουρκολιβυκό σύμφωνο άκυρο.

«Η υποτιθέμενη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι άκυρη», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση «σε συνέχεια της αναφοράς από μερίδα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, στη μεροληπτική παρουσίαση ενός χάρτη του γαλλικού Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών της Θαλάσσης (CESM) από τουρκική εφημερίδα».

Οι αξιώσεις που καταγράφονται στον χάρτη «ουδεμία αξία έχουν, καθώς είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο της θάλασσας» σημειώνει επίσης η πρεσβεία στην ανακοίνωσή της.

Η ανακοίνωση της γαλλικής πρεσβείας έχει ως εξής:

1. Οι γαλλικές αρχές έχουν επανειλημμένως και στο υψηλότερο επίπεδο τοποθετηθεί επί της υποτιθέμενης συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, χαρακτηρίζοντάς την ως άκυρη.

2. Ο χάρτης που παρουσιάζει τις αμφισβητούμενες ή διεκδικούμενες θαλάσσιες ζώνες, σαφώς χαρακτηριζόμενες ως τέτοιες στον γαλλικό τίτλο και στο υπόμνημα που συνοδεύει τον χάρτη, έχει ως αποκλειστικό στόχο την ενημέρωση των αναγνωστών για την ύπαρξη των εν λόγω αξιώσεων, οι οποίες ουδεμία αξία έχουν, καθώς είναι αντίθετες στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου