Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

“Ανατολική” συμμαχία από Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία για να βοηθήσουν την Ελλάδα.


Στέλνουν δυνάμεις προς ενίσχυση των συνόρων μας Κι ενώ η Ευρώπη απλά στέλνει μηνύματα στην Τουρκία και αξιωματούχους στα σύνορά μας να ελέγξουν την κατάσταση, υπάρχουν κάποιες χώρες που αντιλαμβάνονται το εύρος του προβλήματος και δηλώνουν έτοιμες να συνεισφέρουν με όλες τους τις δυνάμεις.


Οι ελληνικές αρχές δίνουν μάχη για να αποκρούσουν την ώθηση των μεταναστών να διασχίσουν τα χερσαία σύνορα από την Τουρκία, αλλά η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία δεσμεύθηκαν να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτήν την πίεση στα σύνορά της.

Μιλώντας μετά από συνάντηση με τους ομολόγους του από τις άλλες τρεις χώρες, ο Τσέχος πρωθυπουργός Andrej Babis δήλωσε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και η ΕΕ πρέπει να προστατεύσει τα σύνορά της. "Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέκι, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να εγκαταστήσει φρουρούς στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ ο Σλοβάκος ομόλογός του Πέτερ Πελέγκρινι δήλωσε ότι ο αυξανόμενος αριθμός μεταναστών «αποτελεί απειλή για την ασφάλεια όχι μόνο για την Ελλάδα». Ο δε γνωστός και μη εξαιρετέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι υπάρχουν περίπου 130.000 μετανάστες εν κινήσει που η ΕΕ πρέπει να σταματήσει στα σύνορά της και ότι "η Ουγγαρία θα αναλάβει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αυτή".

Οι τέσσερις χώρες είναι γνωστές για τη σκληρή στάση τους έναντι των μεταναστών και απέρριψαν ένα σχέδιο της ΕΕ για αναδιανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel συναντήθηκε με τον Ερντογάν στην Άγκυρα την Τετάρτη, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Josep Borrell και ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Janez Lenarcic διεξήγαγαν συνομιλίες με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Fuat Oktay.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με τον Ερντογάν, ο Μπόρελ δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία της ΕΕ ζήτησε από την Τουρκία "να μην ενθαρρύνει την περαιτέρω μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορα της ΕΕ". "Είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε την κατανόησή μας για τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η Τουρκία, αλλά τονίστηκε επίσης ότι οι τρέχουσες εξελίξεις στα ευρωπαϊκά σύνορα δεν οδηγούν σε καμία λύση", ανέφερε.

Ο Μπόρελ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η απάντηση των Τούρκων αξιωματούχων ήταν ότι η Τουρκία δεν ενθάρρυνε τους ανθρώπους να κινηθούν αλλά ότι «δεν μπορούν να εμποδίσουν τους ανθρώπους να το κάνουν».

"Ο λαός χρησιμοποιείται από τον Πρόεδρο Ερντογάν ως πολιτικό ποδόσφαιρο, ως όπλα και ως μέσο πίεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε από την πλευρά του ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτ.

PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου