Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης για το πλήρωμα του «Φατίχ» – Αντίδραση πανικού από το τουρκικό ΥΠΕΞ



Εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης της Λευκωσίας κατά του πληρώματος υποστήριξης του τουρκικού γεωτρύπανου Φατίχ, που εδώ και ικανό διάστημα επιχειρεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο τουρκικός Τύπος, τα εντάλματα αφορούν 25 άτομα, μέλη του πληρώματος και αξιωματούχων.
Οι ελληνοκυπριακές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για 25 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του πληρώματος που υποστήριξε το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih και αξιωματούχων σε επιχειρήσεις που συντονίστηκαν από την κρατική τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία, ανέφερε τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hürriyet τη Δευτέρα.

Υπάλληλοι σε μία Κροατική και σε δύο αμερικανικές εταιρείες που συνεργάστηκαν με την Turkish Petroleum ήταν μεταξύ εκείνων που έλαβαν εντάλματα.

Η Άγκυρα βρίσκεται σε διαμάχη με την Αθήνα και τη Λευκωσία για την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) του νησιού και τα δικαιώματα γεώτρησης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία έστειλε το Φατίχ στα δυτικά της Κύπρου για να ξεκινήσει τη γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου με σχέδια να γυρίσει όχι στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά στην επικράτεια που διεκδικεί η Ελλάδα.

Οι κυπριακές αρχές προέτρεψαν την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις στην ΑΟΖ του νησιού και απείλησε με εντάλματα σύλληψης. Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές δήλωσαν επανειλημμένα ότι «θα συνεχίσουν να διεξάγουν δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης σύμφωνα με τα δικαιώματα που απονέμει το διεθνές δίκαιο».

Η Άγκυρα αντιτίθεται στις ελληνοκυπριακές προσπάθειες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και λέει ότι τα Κατεχόμενα ως «κράτος» – το οποίο αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία – θα πρέπει να λάβει «δίκαιο» μερίδιο από τους φυσικούς πόρους του νησιού.
Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Θα απαντήσουμε κατάλληλα»

Σκληρή απάντηση στα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει την πρόθεση να προχωρήσει στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης των μελών του πληρώματος του πλωτού γεωτρύπανου «Φατίχ» έδωσε -μέσω ανακοίνωσης του- ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Αξόι.

«Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις πληροφορίες στον Τύπο σχετικά με τις πληροφορίες για εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η ελληνοκυπριακή διοίκηση για τους υπαλλήλους του γεωτρύπανου μας Φατίχ και όσων εταιρειών συνεργάζονται με την ΤPAO (σ.σ.: Εταιρεία Τουρκικών Πετρέλαιων)», αναφέρει η ανακοίνωση.

Υποστηρίζει επίσης ότι μία τέτοια ενδεχόμενη απόφαση δεν συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο, «καθώς δεν έχουν καθοριστεί τα θαλάσσια σύνορα».

«Aν αληθεύει η απόφαση αυτή, που παραβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και τους αγνοεί, τότε δεν θα έχει καμία ισχύ για εμάς. Αν έχει συμπεριφερθεί με τέτοιο θράσος να μην έχει κανένας αμφιβολία πως θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση», τονίζει ο Αξόι.

«Δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα αυτές οι κενές ενέργειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης που έχουν στόχο να σταματήσουμε τις έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας», καταλήγει.

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου