Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Ώρα αποφάσεων: Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν το σχέδιο για τον ρόλο της Ελλάδας σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο – Στο «καναβάτσο» η Άγκυρα


Χοντρά παιχνίδια και μεγάλη ένταση κατά του Ερντογάν και της Τουρκίας επικρατεί γενικώς σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, έδρα του ατλαντικού συμβουλίου στις ΗΠΑ.                                                           
Κύριο ερωτηματικό στο μυαλό των επιτελών της Βορειοατλαντικής συμμαχίας δεν είναι το εάν η Τουρκία προβεί με κάποιο τρόπο σε μια απονενοημένη μελλοντική αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, αλλά ίσως ποια θα είναι ακριβώς η «επόμενη ημέρα» για τον οργανισμό στην ΝΑ Μεσόγειο.
Για τον λόγο αυτόν καλούνται Έλληνες πολιτικοί, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα και πλήθος Αμερικάνων αξιωματικών και ειδικών να συσκεφθούν στην Ουάσιγκτον για τις νέες επερχόμενες εξελίξεις, μετά τα απανωτά «χαστούκια» Ερντογάν στο κύρος του πλανητάρχη Ν.Τραμπ για τους πυραύλους S-400.
Με  πρωτοβουλία του Ατλαντικού Συμβουλίου για την….μελλοντική Ευρώπη, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Ομάδα Ανταλλαγής ιδεών της Αθήνας θα έχει συνομιλίες με θέμα «Η Ελλάδα ως Γεωστρατηγικός Σύμμαχος» στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, αναφέρει η ιστοσελίδα του atlanticcouncil.org.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019 από τις 10:00 π.μ. έως τις 11:00 π.μ. στο Αρχηγείο του Ατλαντικού Συμβουλίου (1030 15ηΛεωφόρος  12ος όροφος, Ουάσιγκτον, DC 20005).
«Μέσα σε μια δεκαετία οικονομικής αναταραχής, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί ως ζωτικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ με αποδεδειγμένη ιστορική αφοσίωση στη διατλαντική συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.
Η Ελλάδα είναι ένα από τα λίγα μέλη του ΝΑΤΟ που έχει επιτύχει  το στόχο του 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες, ενώ η χώρα εξακολουθεί να λειτουργεί ως κρίσιμος κόμβος για την κατάρτιση και τις επιχειρήσεις της συμμαχίας στην περιοχή», αναφέρει το Ατλαντικό Συμβούλιο .
Ο κ. Geoffrey Pyatt, Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο Γιώργος Χουλιαράκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και ο Σίμος Αναστασόπουλος, πρόεδρος της AmCham Ελλάδας, μαζί με την καθηγήτρια Κατερίνα Σώκου και Αμερικανούς αξιωματούχους, θα εξερευνήσουν τη συνεργασία ασφάλειας ΗΠΑ-Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια και την περιοχή της Μεσογείου για να συζητήσουν την αμερικανική στρατηγική στην περιοχή, καταλήγει το δημοσίευμα.
Για όσους κατανοούν, πρόκειται πιθανόν για μία διαδικασία πρώτης ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα σε σχέση με την ανένδοτη στάση της Τουρκίας, προς το ΝΑΤΟ, όχι μόνο λόγω των S-400 , αλλά και γισ μια άλλα ζητήματα.
Οι Τούρκοι όπως δείχνουν οι εξελίξεις, ίσως τελικά να μην επιθυμούν οι ίδιοι το ΝΑΤΟ ενδόμυχα εδώ και δεκαετίες και τώρα να υλοποιούν σχέδιο » αλλαγής των σχέσεων με την συμμαχία»,  με αφορμή τους ρωσικούς πυραύλους.
Επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων AL Masdar news, ρωσικά αεροσκάφη στην Συρία χρησιμοποιούν ήδη τον τουρκικό εναέριο χώρο, σε μια κίνηση που δείχνει τις προθέσεις Ερντογάν να «παίζει» με Ρώσους και Αμερικανούς.
Μέσα σε όλα αυτά η Ελλάδα όπως φαίνεται θα κληθεί να διαδραματίσει έναν καθοριστικό ρόλο στα επερχόμενα γεγονότα, όποια  και να είναι αυτά το επόμενο διάστημα.
Από σήμερα επίσης, έχουμε συναντήσεις Ελληνο-αμερικανικών οργανώσεων στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ και επαφές με 45 σημαίνοντες Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές.
Με την συζήτηση για την προώθηση των νομοσχεδίων για την άρση του εμπάργκο όπλων, τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη μη παροχή των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία στο επίκεντρο, οι αντιπρόσωποι του 35ου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ ξεκινούν την Τετάρτη τις επαφές με περισσότερους από 45 σημαίνοντες βουλευτές και γερουσιαστές σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο.
«Κανείς οργανισμός δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του, χρειαζόμαστε για να επιτύχουμε το στόχο μας μία ενορχηστρωμένη προσπάθεια», ανέφερε ο  πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ.
«Η Τουρκία δαπανά πολύ μεγάλα ποσά για δημόσιες σχέσεις, ενώ εμείς είμαστε εθελοντές», είπε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, που αναφέρθηκε στους στόχους του συνεδρίου και στην ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης ενημέρωσε τους αντιπροσώπους για τις δραστηριότητες γύρω από το Κυπριακό στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τα προβλήματα που προκαλεί η αβεβαιότητα εξαιτίας της μόνιμης ενασχόλησης των Βρετανών πολιτικών με το Brexit.
Σημείωσε ακόμη το πρόβλημα με εκλογές Τούρκων σε δημοτικά συμβούλια εξαιτίας των μη ελέγχων σε εκλογικούς καταλόγους, στους οποίους έχουν εγγραφεί χωρίς να είναι υπήκοοι, τουρκικής καταγωγής άτομα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων και τη Βουλγαρία.
Ο πρόεδρος του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ) Νίκος Λαρυγγάκης εξέφρασε ανησυχία για τις συνεχώς κλιμακούμενες απειλές της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και τις απειλές που εγκυμονούν για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εξέφρασε ικανοποίηση για τις τοποθετήσεις Αμερικανών αξιωματούχων που θεωρούν την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και την Κύπρο στρατηγικό εταίρο και σημείωσε ότι πρέπει να μην αποτελούν απλές δηλώσεις αλλά να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο.
Δεν γνωρίζουμε τι θα καταφέρουν τελικά οι Ελληνοαμερικανοί, αλλά η προσπάθειά τους είναι αξιέπαινη, σοβαρή και αφορά εθνικά θέματα στα οποία έχουμε έλλειμμα κινήσεων εδώ και πολλά χρόνια.
PENTAPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου