Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Όταν το Σικάγο έβγαινε στους δρόμους και διαμαρτυρόταν για τις θηριωδίες των Τούρκων κατά των Ποντίων!


Προσυγκέντρωση του συλλαλητηρίου σε κεντρική λεωφόρο

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο στις 7 Ιουνίου 1922, για τα εγκλήματα που συντελούνταν από τους κεμαλιστές στην Τουρκία εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου. Στο συλλαλητήριο πήραν μέρος περισσότεροι από 15.000 Έλληνες και Αμερικανοί, που διατράνωσαν τη βαθιά θλίψη τους αλλά και την αγανάκτησή τους για τα όσα πρωτοφανή συνέβαιναν στη Μικρά Ασία.
Οι συγκεντρωμένοι απέστειλαν ψήφισμα στον πρόεδρο του Κογκρέσου υπέρ της συμμετοχής της Αμερικής κατά των Τούρκων.

Έπειτα παρήλασαν διά των κεντρικών οδών του Σικάγου φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας σημαίες και επιγραφές που κατεδείκνυαν τις τουρκικές θηριωδίες.

Στη συγκέντρωση μίλησαν διαπρεπείς Αμερικανοί ρήτορες που εξέφρασαν τη φρίκη και τον αποτροπιασμό τους για τους ανήκουστους διωγμούς του χριστιανικού πληθυσμού της Μικράς Ασίας. Ο αμερικανικός Τύπος ενθέρμως συνηγόρησε υπέρ των ελληνικών δικαίων, και ομοσπονδία περίπου χιλίων χριστιανικών εκκλησιών και το Δημοτικό Συμβούλιο Σικάγου απέστειλαν ψηφίσματα τόσο στον Αμερικανό Πρόεδρο όσο και στη Γερουσία.

Ολόκληρη η ελληνική παροικία, αδιακρίτως κομματικών αποχρώσεων, πήρε μέρος στο συλλαλητήριο, όπου μίλησε στην ελληνική ο διευθυντής της Καθημερινής Σ. Κοτάκης, ο οποίος προκάλεσε τη συγκίνηση αναφερόμενος στα απάνθρωπα και πρωτοφανή εγκλήματα των Τούρκων κατά των Ποντίων, αλλά και τον ενθουσιασμό στο πλήθος.

Το συλλαλητήριο, από τα μεγαλύτερα που έγιναν για λογαριασμό υπηκόων ξένης χώρας, είχε μεγάλη επίδραση στην αμερικανική κοινή γνώμη και προκάλεσε ευμενή σχόλια του αμερικανικού Τύπου και εξέγερση της κοινής γνώμης εναντίον των Τούρκων.

Μάλιστα μια εφημερίδα, η Evening Mail, κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση «όπως συμμετάσχει της διεθνούς ανακριτικής επιτροπής δια τας Τουρκικάς θηριωδίας. Οι μουσουλμάνοι ζουν σφάζοντες Χριστιανούς και το εκπληκτικόν είναι ότι η Ευρώπη ανέχεται τας σφαγάς ταύτας, διότι σκέπτεται περισσότερον το συμφέρον της δια τας εδαφικάς περιφερείας, παρά δια τους λαούς του κατοικούντας εν αυτοίς».

Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης

PONTOS NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου