Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Ο ΠΑ.ΣΥ.Β.Α. στην Κορυτσά.


Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΡΥΤΣΑ

Ο ΠΑ.ΣΥ.Β,Α. Ν, Τρικάλων στις 22και 23 Ιουνίου πραγματοποίησε διήμερη εκδρομή στην Κορυτσά, Μοσχόπολη και Πόγραδετς.
Ο πρώτος προορισμός μετά το συνοριακό φυλάκιο της Κρυσταλλοπηγής ήταν το Πόγραδετς κτισμένο κατά μήκος της ακτής της λίμνης Οχρίδας.


Ιερός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πόγραδετς

Είναι μία όμορφη παραλίμνια πόλη, που το καλοκαίρι αποτελεί προορισμό διακοπών-θέρετρο για τους κατοίκους των άλλων πόλεων. Σημειωτέον ότι στην περιοχή Drilon είχε το θερινό παλάτι ο Χότζας.
Περιήγηση –ιστορική ξενάγηση στην πόλη του Πόγραδετς, επίσκεψη στον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου ο Σεβάσμιος ιερέας μας πληροφόρησε για τις τοιχογραφίες του ναού, για τη συντήρησή του αλλά και για το ορθόδοξο στοιχείο της περιοχής. Βόλτα και γεύμα στο πάρκο του Τουσεμίστ.
Αναχώρηση για τη γραφική πόλη της Κορυτσάς. Ολιγόλεπτη τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και ξεκούραση.


Ιερός ναός Αγίου Νικολάου Κορυτσά

Το αρχιτεκτονικό τοπίο συνδυάζει τα Ιταλικά κτίρια του μεσοπολέμου, τις παλιές εργατικές κατοικίες σοβιετικού τύπου και τα πανέμορφα αρχοντικά. Άφθονο πράσινο και δενδροστοιχίες οδηγούν στην κεντρική πλατεία όπου δεσπόζει ο επιβλητικός Ναός του Αγίου Νικολάου δίπλα στο κτίριο της Μητρόπολης. Όπως μας πληροφόρησε ο ξεναγός, η Κορυτσά ήταν σημαντικό θρησκευτικό κέντρο Ορθοδόξων Χριστιανών. Έχει μεγάλη Ορθόδοξη κοινότητα και έδρα του Ορθόδοξου Μητροπολίτη από το 1670.Μετά τη καταστροφή  της Μοσχόπολης στο τέλος του 18ου αιώνα η Κορυτσά αναδείχθηκε σε σημαντικό εμπορικό κέντρο.

Στο υπό ανακαίνιση σπίτι του Γεωργίου Σεφέρη


Στο κέντρο της πόλης υπάρχει το αρχοντικό που διέμενε ο νομπελίστας ποιητής και διπλωμάτης Γεώργιος Σεφέρης κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Γενικός Πρόξενος Κορυτσάς, η παρουσία του οποίου στην Κορυτσά αποτελεί ένα ακόμη κρίκο που συνδέει πολιτιστικά και πνευματικά την πόλη της Κορυτσάς με τον Ελληνικό πολιτισμό.
Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με την επίσκεψη στη Μοσχόπολη. Η Μοσχόπολη ήταν μεγάλο εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο κατά την περίοδο της μεγάλης ακμής του 18ου αιώνα, οπότε ο πληθυσμός της είχε φτάσει στους 60.000 κατοίκους. Μάρτυρες της ακμής της  είναι οι επιβλητικοί ναοί του Αγίου Νικολάου (1721),του Αγίου Αθανασίου(1721) και των Ταξιαρχών (1722) που κοσμούνται από πολλές και αξιόλογες αγιογραφίες.

Ιερός ναό Αγίου Αθανασίου Μοσχόπολη
Υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα βλαχόφωνα κέντρα. Πατρίδα του Γεωργίου και Σίμωνα  Σίνα, οι οποίοι υπήρξαν εθνικοί ευεργέτες της Ελλάδας. Εκεί δημιουργήθηκε και το δεύτερο τυπογραφείο στο χώρο του υπόδουλου Ελληνισμού(μετά από αυτό της Κωνσταντινούπολης) το 1731,με πρωτοβουλία του ιερομόναχου Γαβριήλ Κωνσταντινίδη. Επίσης τυπώθηκε και το πρώτο τετράγλωσσο λεξικό Ελληνικής, Αλβανικής, Βλάχικης, και Βουλγαρικής γλώσσας.
Η πόλη υπέστη λεηλασίες και σημαντικές καταστροφές εξ αιτίας της συμμετοχής της στα Ορλωφικά  1769-1770, από μουσουλμάνους Αλβανούς και το 1788 από τα στρατεύματα του Αλή Πασά, οπότε και καταστράφηκαν πολύτιμοι πολιτιστικοί θησαυροί. Πολλοί Μοσχοπολίτες κατέφυγαν μετά την καταστροφή στη Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη και άλλοι στην Ουγγαρία και Αυστρία  όπου διακρίθηκαν ως έμποροι, τραπεζίτες και βιοτέχνες.

Στο σχολείο ΟΜΗΡΟΣ

Η επίσκεψη στο δίγλωσσο Ελληνοαλβανικό σχολείο «ΟΜΗΡΟΣ» μας μάγεψε τόσο ως προς τη κτιριακή υποδομή, το περιβάλλον, τους χώρους του εκπαιδευτηρίου, αλλά και το έργο που επιτελείται σ’ αυτή τη σχολική μονάδα. Η ξενάγηση στο χώρο έγινε από εκπαιδευτικό του σχολείου και ξεναγό μας.

Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο πεσόντων στη Μπομποστίτσα

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη-προσκύνημα στο μνημείο των πεσόντων του 1940 στη Μπομποστίτσα, όπου έγινε κατάθεση στεφάνου. Μετά το γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα, ακολούθησε ο δρόμος της επιστροφής με μια στάση στην πόλη των Γρεβενών για καφέ και παγωτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου