Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

ΟΤΑΝ «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ» ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ, ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΕΝΕ… PONTUS SOYKIRIM! (βίντεο)

Όταν πολλοί επώνυμοι εδώ στην Ελλάδα αρνούνται την ιστορική πραγματικότητα της διάπραξης της φρικτής γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων και των χριστιανών της Ανατολής, ηχηρό χαστούκι σε όλους αυτούς είναι η αναγνώριση αυτής της γενοκτονίας από την… άλλη πλευρά του Αιγαίου!
Στο εξαίρετο τελευταίο βιβλίο του γνωστού Πόντιου καθηγητή ιστορίας Κωνσταντίνου Φωτιάδη, αναφέρονται μια σειρά από επωνύμους διανοουμένους της άλλης πλευράς του Αιγαίου οι οποίοι παρά την πέλεκυ του τουρκικού καθεστώτος να επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια τους, έχουν το θάρρος να αναγνωρίσουν την γενοκτονία, δίνοντας μάθημα συνείδησης σε πολλούς εδώ στην δική μας πλευρά.

Διακρίνουμε την συγγραφέα, Elif Şafak : «Αν οδηγούνταν στην δικαιοσύνη οι ένοχοι των σφαγών και των αγριοτήτων στο παρελθόν δεν θα ήταν εύκολο για το κράτος να καταπιέζει τις μειονότητες με επικριτικές φωνές». Τον διανοούμενο, Ali Ertem : «Βασικό καθήκον των της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αναγνώριση και η καταδίκη της γενοκτονίας των χριστιανών από το τουρκικό κράτος και την τουρκική κοινωνία. Το ακαδημαϊκό, Ali Sait Çetinoğlu, τον κάθυγρη ιστορίας και κοινωνιολογίας στις ΗΠΑ, Tamer Akçam, την καθηγήτρια κοινωνιολογίας γεωγραφίας και γλωσσολογίας στο πανεπιστημίου της Άγκυρας, Pervin Erbil : 


« Το Νοέμβριο του 1916 τέθηκε σε εφαρμογή το Σχέδιο. Σε συνθήκες βαρυχειμωνιάς, με φοβερό κρύο και χιόνι ανάγκασαν όλους τους Έλληνες ορθοδόξους χριστιανούς αδιακρίτως ηλικίας νέους γέρους γυναίκες και παιδιά να μετακινηθούν στα νότια χωρίς επιπλέον να τους επιτρέψουν να πάρουν μαζί τους τίποτα πέρα από ελάχιστα χρειώδη που μπορούσαν να μεταφέρουν. Η διαταγή δεν είχε εξαιρέσεις. Δεν έδειξαν την παραμικρή επιείκεια στους αρρώστους ούτε στους υπερήλικες που δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν». Την γνωστή αρθρογράφο, Ayşe Hür, τον ποιητή Serkan Engin, τον διανοούμενο, Halil Berktay, (ανεπιθύμητος στην Τουρκία) : «Ιστορικά το γεγονός ότι η γενοκτονία των Αρμενίων των Ποντίων και των Ασσυρίων αποτέλεσε οργανωμένο σχέδιο εθνοκάθαρσης και εκτουρκισμού της Ανατολίας», την καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, Fatma Müge Göçek, τον καθηγητή γλωσσολογίας, Ahmet Oral, τον συγγραφέα, Attila Tuygan και πολλοί άλλοι που δεν τους γνωρίζουμε.
Μαζί στο άσμα την γενοκτονίας η Κική Σαβίδου και η Τουρκάλα Dilek Koç
Αντωνιάδης,Μουσική: Κώστας Σιαμίδης .

.
Στίχοι:
Την πατρίδαμ’ έχασα, άκλαψα και πόνεσα. Λύουμαι κι απόθυμο, όι όι ν’ανασπάλω κι επορώ
Ρεφραίν: … Μίαν κι άλλο σην ζωή μ’σο πεγάδι μ’σην αυλή μ’. Νεροπόν ας έπινα ,όι όι και τ’ ομμάτα μ’ έπλυνα .
Τά ταφία μ’ έχασα ντ’ έθαψα κι ενέσπαλα. Τ’ εμετερτς αναστορώ, όι όι και ‘ς σο ψυόπο μ’ κουβαλώ.
Ρεφραίν: Εκκλησίας έρημα, μοναστήρα ακάντηλα, πόρτας και παράθυρα, όι όι επέμναν ακρόνυχτα .

Μια παρέα Τούρκων θρηνεί αυτό που έγινε στον Πόντο σε βάρος των Ελλήνων στις αρχές του εικοστού αιώνα.
Τέλος θα ακούσουμε την γνωστή θαρραλέα Τουρκάλα τραγουδίστρια Şevval Sam στο τραγούδι της γενοκτονίας
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγράφέας-Τουρκολόγος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου