Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Οι Πόντιοι των Χανίων ζήτησαν τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας


Σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, το απόγευμα της Κυριακής τα Χανιά τίμησαν τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα, το Δήμο Χανίων, το Σύλλογο Ποντίων ΠΕ Χανίων «Παναγία Σουμελά» και το Σύλλογο Ποντίων Χανίων «Η Ρωμανία».
Στο επίκεντρο της εκδήλωσης ήταν το Ηρώο Πεσόντων στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Αγόρια με παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές κρατούσαν ένα πανό που έγραφε «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, 353.000 νεκροί», ενώ τα κορίτσια των σωματείων φορούσαν τις γυναικείες φορεσιές του Πόντου. Ακόμα, πολλοί φορούσαν μπλουζάκια με τον λογότυπο που σχεδιάστηκε ειδικά για την επέτειο των 100 χρόνων, ενώ οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι κρατούσαν ένα αναμμένο κερί.


«Περιμένουμε να μπουν στα σχολεία μας, στα διδασκόμενα βιβλία, τα γεγονότα που συνέβησαν από το 1912-13 μέχρι και το 1923, και τα παιδιά μας να μάθουν ότι οι Πόντιοι πρόγονοί τους δεν προσκυνήσαν τη βαρβαρότητα και την απανθρωπιά. Περιμένουμε από το επίσημο κράτος να υποστηρίξει τις πολλαπλές ενέργειες που γίνονται από διανοούμενους Πόντιους και μη, σε διάφορα κράτη, για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Και να ευχηθούν να εκδημοκρατιστεί η Τουρκία για να μπορέσει, εκτός των άλλων, να ζητήσει ένα μεγάλο συγγνώμη απ’ όλους τους χριστιανικούς λαούς της Ανατολής που εξολόθρευσε», είπε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Χανίων «Παναγία Σουμελά» Σιμέλα Καραβάνου.

PONTOS NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου