Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 7 Μαΐου 2019

«Αναποτελεσματικό» το δείπνο για τα Βαλκάνια στο Βερολίνο


Αν και οι προσδοκίες ήταν υψηλές, όλοι οι Βαλκάνιοι συμμετέχοντες στη συνάντηση του Βερολίνου φαίνεται να επιστρέφουν στην πατρίδα τους ‘άδειοι’.
Οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, Έντι Ράμα και Ζόραν Ζάεφ δεν έλαβαν αυτό που ζητούσαν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αν και ο Ζάεφ έχει απειλήσει ότι θα παραιτηθεί εάν δεν ανοίξουν οι θύρες για τα Σκόπια.

Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι και Ραμούς Χαραντινάι απέτυχαν να πείσουν την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν για απελευθέρωση της βίζας, ενώ ο πρόεδρος της Σερβίας επέστρεψε στην πατρίδα του απογοητευμένος, αφού δεν κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση στην Πρίστινα να αποσύρει τη δασμολόγηση των σερβικών προϊόντων.

Το χθεσινό δείπνο εργασίας στο Βερολίνο μεταξύ των Βαλκάνιων ηγετών και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεν έφερε κανένα απτό αποτέλεσμα όσον αφορά τις προτεραιότητες που έθεσαν στο διάλογο.

Η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών έγινε με συνεχείς εντάσεις, με συζητήσεις των ηγετών να επιμένουν στις θέσεις τους, χωρίς να βρίσκουν κοινή οδό.

Αν και τα βίντεο και οι φωτογραφίες των πρωθυπουργών Ράμα και Χαραντινάι δείχνουν να έγιναν σε φιλική ατμόσφαιρα με τον Γάλλο πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο, ωστόσο, πίσω από τις πόρτες το κλίμα ήταν εξαιρετικά απογοητευτικό.

Τα μέσα ενημέρωσης της Πρίστινα αναφέρουν ότι υπήρξε έντονη σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντινάι και του προέδρου Μακρόν λόγω της δασμολόγησης των σερβικών και των βοσνιακών προϊόντων.

Σύμφωνα με πηγές, ο πρόεδρος Μακρόν επιτέθηκε σκληρά στον Χαραντινάι, λέγοντας ότι ήταν ο λόγος για την τερματισμό του διαλόγου Κοσσυφοπεδίου- Σερβίας.

Οι εντάσεις δεν έληξαν εκεί, αφού αυξήθηκαν κατά το χρόνο που πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Οι πηγές αναφέρουν ότι ο Θάτσι επέκρινε έντονα την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως όσον αφορά την ελευθέρωση των θεωρήσεων.

Όταν ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου ήρθε στην Πύλη του Βρανδεμβούργου για να κάνει δηλώσεις μετά τη σύνοδο κορυφής, κοντά στα μεσάνυχτα, οι δημοσιογράφοι είχαν δύο ώρες να περιμένουν κάτω από τις χειμερινές θερμοκρασίες στη γερμανική πρωτεύουσα.

Η καθυστέρηση των περίπου δύο ωρών έγινε λόγω της αποτυχημένης προσπάθειας Μέρκελ και Μακρόν να πείσουν τον Χαραντινάι να άρει τη δασμολόγηση, όπως σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.

gazetasi.al

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου