Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Άναψε η «Φλόγα του Πόντου» στον Πειραιά – Ταξιδεύει για Θεσσαλονίκη για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων


Η Αναστασία Ποιμενίδη-Ιωαννίδη, ο Γιάννης Μώραλης και ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης στην αφή της φλόγας στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά
Με ένα λιτό αλλά άκρως συμβολικό τελετουργικό και παρουσία του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη πραγματοποιήθηκε σήμερα (14/5) το απόγευμα η αφή της φλόγας στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά, από την Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Η φλόγα άναψε για την ποδηλατική δράση λαμπαδηφορίας «Πυρρίχιος Δρόμος: Πειραιάς-Θεσσαλονίκη. Ποδηλατώντας με τη Φλόγα του Πόντου», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επετείου για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.
Η Ανασταστία Ποιμενίδη-Ιωαννίδη, στο ξεκίνημα της ομιλίας της κατά την τελετή αφής της φλόγας, είπε χαρακτηριστικά: «Σας καλωσορίζω στον Πειραιά, την πόλη που για πολλούς πρόσφυγες ήταν το πρώτο κομμάτι της ελλαδικής γης που πάτησαν το πόδι τους μετά τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες στον λατρευτό Πόντο. Ήδη από το 1919… Τότε ανιχνεύονται και τα πρώτα βήματα του ιστορικού μας συλλόγου, ο οποίος σχεδόν 100 χρόνια τώρα διατηρεί τη φλόγα της μνήμης του Πόντου και του αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας ζωντανή. Και τη μεταλαμπαδεύουμε με ευλάβεια 4 γενεές τώρα».

Με τα παραπάνω λόγια, η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας εξήγησε γιατί είναι πολύ συμβολική η έναρξη της ποδηλατικής δράσης από τον Πειραιά και πρόσθεσε ότι ο σύλλογος –στην εμβέλεια του οποίου βρίσκεται η αφετηρία της ποδηλατικής λαμπαδηδρομίας «Πυρρίχιος Δρόμος», δηλαδή το Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου– αγκάλιασε την ιδέα γι' αυτόν ακριβώς το λόγο.






Η Αναστασία Ποιμενίδη-Ιωαννίδη συνέχισε λέγοντας πως «η "Φλόγα του Πόντου" μιλάει στην καρδιά μας: για τις "εστίες" των προγόνων μας που λεηλατήθηκαν, για τις φωτιές που έβαλαν οι Τούρκοι και κατέκαψαν ζωντανούς γυναικόπαιδα και γέρους σε εκκλησιές, σε σπήλαια, σε πολιτείες ολόκληρες, αλλά και για το δρόμο μέσα από τη φωτιά –πυρρίχιο δρόμο– που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν οι πρόσφυγες για να επιβιώσουν».

Ακόμη, χαρακτήρισε τον «Πυρρίχιο Δρόμο» ως δρόμο μνήμης και αγώνα και υπογράμμισε ότι ο σύλλογος είναι «σταθερός» σε αυτόν το δρόμο. Τέλος, ευχαρίστησε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου όλους όσοι συμμετείχαν στην τελετή αφής της φλόγας, η οποία –όπως είπε– ανάβει και μένει ζωντανή ανά τους αιώνες, όσο ο καθένας αισθάνεται το βάρος της ευθύνης να τη διατηρεί άσβεστη.

Επίσης, έδωσε συγχαρητήρια στον εμπνευστή της ιδέας, τον ποδηλάτη Βασίλη Καρυοφυλλίδη, και όλους τους εθελοντές ποδηλάτες που αναλαμβάνουν την τιμητική αποστολή να μεταφέρουν τη φλόγα με ενδιάμεσους συμβολικούς σταθμούς στο άλλο προσφυγικό λιμάνι, τη Θεσσαλονίκη. Η φλόγα θα καταλήξει στη συμπρωτεύουσα την 19η Μαΐου και θα την υποδεχτεί η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς. Μια δάδα θα τοποθετηθεί δίπλα στο μνημείο της πλατείας Αγίας Σοφίας όπου θα πραγματοποιηθούν οι κεντρικές εκδηλώσεις της ΠΟΕ για τη Γενοκτονία των Ποντίων.


Πίσω από το ποδηλατικό εγχείρημα βρίσκονται τα πολιτιστικά σωματεία της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, του Συλλόγου Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί», του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες», της Ένωσης Ποντίων Πιερίας και της Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς, αλλά και ο ποδηλάτης Βασίλης Καρυοφυλλίδης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου