Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Η διαρκής ασπίδα του ΠΝ κατά της τουρκικής θεωρίας περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο


Δεύτερη και τελευταία εβδομάδα για την Τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2019» και ορισμένα συμπεράσματα έχουν βγει σε πρώτο χρόνο από το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ αναμένονται οι επόμενες τρεις μέρες να έχουν ένα επιπλέον μέρος, κορύφωσης της άσκησης ως το εκπαιδευτικό επιστέγασμα.
Άρα η ήρεμη εγρήγορση και τα αυξημένα αντανακλαστικά παραμένουν σε βαθμό ετοιμότητας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, έναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια επιβουλής της Εθνικής Κυριαρχίας.

Το Πολεμικό Ναυτικό άλλωστε, όλο αυτό το διάστημα που είναι σε εξέλιξη η άσκηση, φάνηκε πως ροκάνισε με επιδέξιους τρόπους την θεωρία των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, τόσο σε επίπεδο σχεδίασης όσο και σε επίπεδο υλοποίησης των σχεδίων που είχαν εκπονηθεί.

Κυβερνήτες και πληρώματα των Ελληνικών πλοίων έδειξαν προς τους επιτελείς της Άγκυρας- που ήταν οι πρώτοι που έλαβαν τα μηνύματα όσο κι αν αυτό δεν φαίνεται- αλλά και προς τα πληρώματα των Τουρκικών πλοίων, ότι το Αιγαίο είναι μέρος της μεγάλης οικίας των Ελλήνων και ουδείς μπορεί να «εισβάλει» σε αυτό χωρίς να έχει την έγκριση του ιδιοκτήτη. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μέχρι σήμερα σε τακτικό επίπεδο.

Σ’ ότι αφορά τον σχεδιασμό, τα πλοία επιτήρησης (Κανονιοφόροι και Παράκτια Περιπολικά) διατήρησαν τις θέσεις τους , δημιουργώντας και διατηρώντας το γνωστό πλωτό τείχος, ενώ όταν οι κυβερνήτες τους διάβαζαν την παραβατική κίνηση των γειτόνων, η απάντηση ήταν άμεση.

Πάντως εκτός των περίπου είκοσι πλωτών μέσων που διατηρεί η Ελλάδα 365 ημέρες τον χρόνο στο Αν. Αιγαίο, λόγω της Τουρκικής Άσκησης, υπήρχε ένα ισχυρό back up, όχι ως δεύτερο τείχος αλλά ως δυνατές μονάδες επιφανείας σε σημεία που η Άγκυρα τις περισσότερες φορές περιλαμβάνει και αναφέρει στις γνωστές αιτιάσεις της.

 Από τη μια ηχηρή παρουσία και υπολογίσιμες δυνάμεις φρούρησης του Αιγαίου κι από την άλλη, επίδειξη σημαίας, μια κίνηση ουσίας και κυριαρχίας σημείωνε ανώτατη πηγή του Ελληνικού πενταγώνου.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τη στιγμή που η Τουρκία διαθέτει- κακά τα ψέματα- υπεροπλία, αυτή δεν φάνηκε στο μέγεθος που ήθελαν οι γείτονές μας να περάσουν προς τα έξω. Σκοπός της Τουρκίας είναι από τη στιγμή που έχει εν πλω το Fatih, να δηλώνει ετοιμότητα δημιουργίας τετελεσμένων και παράλληλα μέσω της ναυτικής της ισχύς και των νέων πλοίων να δείξει τη δύναμή της κι όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά κυρίως προς τον διεθνή παράγοντα που έχει στρέψει την προσοχή του τόσο προς την χώρα Τουρκία, όσο και με τα «τσαλίμια» της στην Αν. Μεσόγειο.

 Κάποιοι εκτιμούν πως η τσουλήθρα της Τουρκικής λίρας ήταν ένας σοβαρός παράγοντας που έπαιξε ρόλο, όμως στον αντίποδα υπάρχει και η άλλη γνώμη- που λέει ότι ικανή είναι η Τουρκία να δείξει και να φανούν περισσότερες μονάδες που ν’ ασκηθούν, ενώ παράλληλα στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», αυτές οι μονάδες διασκορπίζονται σε τρεις θάλασσες.

 Το σίγουρο είναι πως στην θάλασσα, έλεγε με νόημα Αξιωματικός του ΠΝ, «μας μετράνε», γνωρίζουν πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω κάποιο Ελληνικό πλήρωμα, κυρίως όταν ένα Τουρκικό πλοίο έχει περάσει σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα. Θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, να μυήσουν επίσης νεότερους αξιωματικούς στις μόνιμες παραβατικές συμπεριφορές, να γράψουν και τα λίγα λεπτά εντός Ελληνικών νερών για να τα παρουσιάσουν στους ανωτέρους τους. Όμως μόλις δουν πως δεν τους «παίρνει» πλέον να μείνουν άλλο, αποχωρούν.

Στον τελικό απολογισμό της άσκησης, θα μιλήσουμε με αριθμούς και γεγονότα για τα πεπραγμένα του Θαλασσόλυκου καθώς δεν είναι μόνο αυτή η άσκηση που απασχολεί αυτή τη στιγμή την Άγκυρα.

Hellas journal.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου