Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Ήρθε η ώρα να αλλάξει η πολιτική της Κύπρου έναντι της Μ. Βρετανίας


Πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για να δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία να απομακρυνθεί η Κύπρος από τον σφιχτό εναγκαλισμό της Βρετανίας.
Είναι κοινό μυστικό ότι η Βρετανία παίζει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο. Ίσως απαιτείται να περάσει και άλλος χρόνος, ώστε οι βρετανοτραφείς πολιτικοί να αποσυρθούν από το προσκήνιο, και να αναδειχθούν Κύπριοι, οι οποίοι πρωτίστως θα ενδιαφερθούν για τα συμφέροντα της χώρας.

Πρέπει όμως, από τώρα να υπάρξει σχεδιασμός, ώστε όταν δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία να κατορθώσει η Κύπρος να απομακρυνθεί από τον σφιχτό, μέχρι πνιγμού, εναγκαλισμό της Βρετανίας. Εντός του δυτικού κόσμου η Κύπρος, μπορεί να βρει λύσεις.

Έχει περάσει καιρός, και δεν δόθηκε καμιά πληροφορία από την Λευκωσία, τι σκοπεύει να πράξει μετά τη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο γνωμοδότησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την υποχρέωση να τερματίσει την διοίκηση στον Μαυρίκιο και στο Αρχιπέλαγος Τσάγκος «το συντομότερο δυνατόν». Το νησί του Μαυρικίου όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στην Βρετανία, και η Κύπρος αδυνατεί;

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «η αποαποικιοποίηση στον Μαυρίκιο, δεν διενεργήθηκε νόμιμα και ως εκ τούτου η Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατόν». Αναφέρθηκε επίσης πως η αποικιοκρατία συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση του νησιού Μαυρίκιος στον Ινδικό Ωκεανό και πρώην αποικία της Βρετανίας ζητούσε τη γνωμάτευση του Δικαστηρίου κατά πόσον είναι νόμιμο, με βάση το διεθνές δίκαιο, η Βρετανία να κατέχει έδαφός του το οποίο χρησιμοποιεί ως στρατιωτική βάση. Η απόφαση αυτή, βεβαίως, είναι συμβουλευτική και όχι δεσμευτική. Αλλά ανοίγει τον δρόμο σε επόμενες κινήσεις.

Η κυβέρνηση του Μαυρίκιου ανέφερε πως η χώρα αναγκάστηκε να παραδώσει το αρχιπέλαγος «Τσάγκος» στη Βρετανία, με στόχο να κερδίσει την ανεξαρτησία της. Ακριβώς, το ίδιο συνέβη και με την Συνθήκη της Ζυρίχης. Από την πλευρά της η Βρετανία εξήγησε πως ο Μαυρίκιος παρέδωσε το αρχιπέλαγος με τη θέλησή του.

Είναι σημαντικό, ότι στην δίκη αγόρευσαν και εκπρόσωποι 22 χωρών μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, της οποίας το 3% του εδάφους της χρησιμοποιείται από την Βρετανία ως στρατιωτική βάση.
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου, Κώστας Κληρίδης, υπεστήριξε ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι το ίδιο αναφαίρετο όπως και η κυριαρχία ενός κράτους, σημειώνοντας ότι η αποικιοκρατία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Κ. Κληρίδης είχε αναφέρει ότι η επιτυχής έκβαση της υπόθεσης θα είναι ένα πολύ σοβαρό νομικό όπλο, επισημαίνοντας ότι «το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης είναι και θα είναι πάντοτε σεβαστό και αναπαλλοτρίωτο ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά την απόδοση ανεξαρτησίας».

Βεβαίως, τα συμφέροντα της Βρετανίας στην Κύπρο είναι τεράστια. Προ ετών, με την παρουσίαση του Ευρωσυντάγματος -το οποίο ευτυχώς δεν ίσχυσε, λόγω της άρνησης του γαλλικού και ολλανδικού λαού να το υπερψηφίσουν, σε αντίθεση με τους βουλευτές του ελλαδικού και κυπριακού κοινοβουλίου που το έπραξαν- η Βρετανία είχε συμπεριλάβει άρθρο, με το οποίο εκτός της κυριαρχίας της επί των δύο Βάσεων που διαθέτει στην Κύπρο, θα είχε κυριότητα και επί της ΑΟΖ, στα σημεία εκείνα.

Θα επαναλάβω, το έχω ξαναγράψει, ότι όταν αντελήφθηκα τι πάει να γίνει, επικοινώνησα με τον Βάσο Λυσσαρίδη, έναν αληθινό πατριώτη και στενό συνεργάτη του Γρίβα-Διγενή στον απελευθερωτικό αγώνα, ο οποίος μού είπε ότι σπεύδει στην Βουλή να προσθέσει υποσημειώσεις στο κείμενο που να αναιρούν τα όσα αρνητικά για την Κύπρο προέβλεπε το Ευρωσύνταγμα, και πρόσθεσε: «Τι να σου πω… Ούτε τα ενοίκια των Βάσεων δεν μας έχουν δώσει από το 1960».

Απορώ, με τα όσα συμβαίνουν σ’ αυτόν τον τόπο, και περνούν αδιάφορα.

Πηγή: https://www.voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου