Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Διεθνές ένταλμα σύλληψης του πληρώματος του «Πορθητή» εκδίδει η Λευκωσία! - Αποστέλλει πολεμικά πλοία η Άγκυρα


Η Λευκωσία απαντάει στην πρόκληση-επιθετική ενέργεια των Τούρκων να ειβάλουν στην κυπριακή ΑΟΖ και να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε παράνομη γεώτρηση εκδίδοντας διεθνές ένταλμα σύλληψης των πληρωμάτων του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Φατίχ» (Πορθητής) και των υποστηρικτικών πλοίων που το συνοδεύουν όπως ανακοίνωσε το Ράδιο Κύπρος.
Ετοιμάζεται να ξεκινήσει την  παράνομη γεώτρησή του το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής», σε σημείο που βρίσκεται σε απόσταση 40 ναυτικών μιλίων (74 χλμ.) δυτικά της Πάφου και εντός του τεμαχίου 19 (που δεν έχει καταχωρηθεί επίσημα) της κυπριακής ΑΟΖ.

Η κίνηση της Λευκωσίας είναι πολύ σωστή διότι ναι μεν δεν θα αποτρέψει το τουρκικό Ναυτικό και τον «Πορθητή» από το να προχωρήσουν στην παράνομη αποστολή τους αλλά τα πληρώματά τους δεν θα μπορούν να εξέλθουν της Τουρκίας... ποτέ καθώς θα υπάρχει σε εκκρεμότητα διεθνές ένταλμα σύλληψής τους και η Άγκυρα δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα για αυτό.


«Διεξάγετε παράνομες επιχειρήσεις  στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ενέργειες σας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας και διαπράττετε σοβαρά ποινικά αδικήματα βάσει των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας . Όσα πρόσωπα και εταιρείες εργάζονται και/ή  παρέχουν υπηρεσίες που υποστηρίζουν και υποκινούν τις παράνομες ενέργειες του ‘Φατίχ’ παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας». 

Ως εκ τούτου, συνεχίζει το μήνυμα, «θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες στη βάση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης θα εκδοθεί εναντίον τους».

«Απαιτούμε όπως άμεσα τερματίσετε τις παράνομες ενέργειές σας», καταλήγει το μήνυμα που στέλνει το Ράδιο Κύπρος στο ‘Φατίχ’.

Την ίδια στιγμή τουρκικός στολίσκος κατευθύνεται προς τον «Πορθητή» με σκοπό να τον «προστατέψει» από «παρενοχλήσεις» όπως άλλωστε δήλωσε το πρωί ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χ.Ακάρ.


«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ του γεωτρύπανου Fatih.

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη, αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», τόνισε ακόμη και συμπλήρωσε ότι δεν θα επιτραπούν τα τετελεσμένα.

Ο Ακάρ επιπλέον δήλωσε στο Anadolu ότι τα ενεργειακά αποθέματα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο «πρέπει να είναι γέφυρα για ειρήνη, διάλογο και κοινή ανάπτυξη».

Υποστήριξε ακόμη ότι η Τουρκία λύνει όλα τα προβλήματα μέσω διαλόγου, διαπραγματεύσεων και ειρηνικών μέσω και συμπλήρωσε ότι αναμένει την ίδια ευαισθησία από τους συνομιλητές της. «Η Τουρκία είναι σε θέση να υπερασπιστεί, αν χρειαστεί, τα εθνικά συμφέροντα και δικαιώματά της», κατέληξε ο Ακάρ.

Μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου το γεωτρύπανο δεν είχε σταθεροποιηθεί και κινείτο με πολύ μικρή ταχύτητα - μικρότερη του ενός κόμβου - σε κύκλους στην περιοχή όπως δείχνουν και οι εικόνες από το alphanews.live

Πρόκειται για το σημείο που αναφέρεται στην παράνομη τουρκική Navtex που εξέδωσε την Παρασκευή η Τουρκία για γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ από τις 3 Μαΐου μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου.

Για την ώρα, κανένα από τα τρία νορβηγικά πλοία υποστήριξης της γεώτρησης, που «βαπτίστηκαν» εν μια νυκτί…  τουρκικά, δεν συνοδεύει το γεωτρύπανο. Κοντά του βρίσκεται ρυμουλκό με τουρκική σημαία, που δεν έχει δυνατότητες υποστήριξης υπεράκτιων γεωτρήσεων.

Ένα από τα τρία δηλωθέντα πλοία υποστήριξης, το Sophie Siem, που έχει «βαπτιστεί» ανεπίσημα σε Sankar, έχει δηλώσει πως θα κατευθυνθεί προς το τουρκικό γεωτρύπανο, ωστόσο βρίσκεται στο αγκυροβόλιο της Αττάλειας.

Στην Αθήνα έχει σημάνει συναγερμός καθώς εκ των πραγμάτων θα πρέπει να απαντήσει το ΠΝ σε μια τέτοια επιθετική ενέργεια. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την άμεση αντίδραση με όποια συνέπεια και με κάθε κόστος, οτιδήποτε άλλο θα είναι... στρατηγική ήττα.

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
PRONEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου