Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Ναντίν Μαένζα, η πρόεδρος της USCIRF: Οι ΗΠΑ πρέπει να εκδιώξουν την Τουρκία από τη Συρία

Η πρόεδρος της αμερικανικής επιτροπής λέει ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να αναγκάσει την Τουρκία να φύγει από τις περιοχές που έχει εισβάλει στην ΒΑ Συρία

Η Ναντίν Μαένζα, η πρόεδρος της USCIRF, είπε ότι ήταν απογοητευτικό να βλέπεις τον κόσμο να «κοιτάζει αλλού» όταν διαπράττονται φρικαλεότητες στη βορειοανατολική Συρία από ένα μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, ενώ ο κόσμος είχε καταφέρει να ενωθεί ενάντια στα εγκλήματα του ISIS.

Η πρόεδρος της Επιτροπής των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF) επέστησε την προσοχή στην αρνητική κατάσταση στις περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της τουρκικής εισβολής και τόνισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να αναγκάσει την Τουρκία να αποσυρθεί από αυτές τις περιοχές προκειμένου να δημιουργηθούν θετικές συνθήκες για τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Μιλώντας στο North Press Agency κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην περιοχή που ελέγχεται από την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), η Ναντίν Μαένζα είπε ότι είναι απογοητευτικό να βλέπει κανείς ολόκληρο τον πλανήτη να ενώνεται ενάντια στις φρικαλεότητες του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), και παράλληλα να αδιαφορεί όταν διαπράττονται παρόμοιες φρικαλεότητες από ένα μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία.

Ερωτηθείσα για τους στόχους της επίσκεψής της, η Μαένζα εξήρε τις θετικές συνθήκες στην AANES σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες και την ανάγκη για διεθνή υποστήριξη για την προστασία αυτών των συνθηκών, επισημαίνοντας τις συνεχείς τουρκικές επιθέσεις με στόχο την AANES.

«Οι στόχοι μου εδώ είναι πραγματικά να επιστήσω την προσοχή στις αξιοσημείωτες συνθήκες θρησκευτικής ελευθερίας στην περιοχή, ώστε οι άνθρωποι να καταλάβουν πόσο ιδιαίτερο είναι αυτό το έργο και πως χρειάζεται διεθνή υποστήριξη. Πρέπει επίσης να επιστήσω την προσοχή στις φρικαλεότητες που διαπράττει η Τουρκία με επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Την ημέρα που έφτασα, μια επίθεση με drone στοχοποίησε αμάχους, σκοτώνοντας έναν, τραυματίζοντας έντεκα, συμπεριλαμβανομένου ενός τετράχρονου αγοριού που έχασε το πόδι του», είπε.

«Αν μιλάμε για θρησκευτική ελευθερία, οι ΗΠΑ πρέπει πραγματικά να πιέσουν την Τουρκία να αποσυρθεί. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθούν θετικές συνθήκες θρησκευτικής ελευθερίας στις περιοχές στις οποίες εισέβαλαν οι Τούρκοι».

Η Μαένζα επέκρινε έντονα το δυτικό μπλοκ των κρατών για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά σχετικά με τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από το ISIS και τις αντίστοιχες που προκαλούν οι τουρκικές δυνάμεις.

«Είναι σαφές ότι γι’ αυτές οι θηριωδίες που συμβαίνουν σε εκείνες τις περιοχές στις οποίες έχει εισβάλει η Τουρκία, την αποκλειστική υπαιτιότητα την έχει η Άγκυρα. Αυτό άλλωστε έχει τεκμηριωθεί από διάφορες ανεξάρτητες ανθρωπιστικές οργανώσεις, ωστόσο η διεθνής κοινότητα αγνοεί αυτή την κατάσταση. Δεν μπορεί πλέον η διεθνής κοινότητα να προσποιείται ότι αυτά τα εγκλήματα δεν συμβαίνουν. Και είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι όταν το χαλιφάτο του ISIS διέπραττε αυτές τις φρικαλεότητες, ο κόσμος ενώθηκε εναντίον τους. Αλλά όταν ένα μέλος του ΝΑΤΟ το κάνει, ο κόσμος κοιτάζει αλλού».

Ερωτηθείσα ποιο πιστεύει ότι είναι το σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη βορειοανατολική Συρία, απάντησε λέγοντας ότι ο διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και της USCIRF ήταν θετικός και ότι είναι αισιόδοξη σχετικά με το μέλλον της υποστήριξης των ΗΠΑ στην AANES.

«Ενδιαφέρονται να βρουν διαφορετικούς τρόπους για να στηρίξουν την περιοχή. Νομίζω ότι υπάρχει κατανόηση στο γεγονός πως η οικονομική κατάσταση εδώ είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, με τις κυρώσεις, με την εργαλειοποίηση του νερού από την Τουρκία και τις διάφορες πιέσεις που ασκούνται στην αυτόνομη διοίκηση», είπε.

«Έτσι ελπίζω ότι θα λάβουν μέτρα που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της αυτόνομης διοίκησης, ώστε οι άνθρωποι εδώ να μπορέσουν πραγματικά να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον».

kurdishvoice.gr

INFOGNOMON  POLITICS


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου