Η Τουρκία αντιμετωπίζει δύο δικαστικές υποθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τις οποίες -σύμφωνα με δικαστικές πηγές- είναι σχεδόν αδύνατο να απεμπλακεί.
Και οι δύο αυτές υποθέσεις «μολύνουν» τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν ζητά τη βοήθεια του προέδρου Μπάιντεν -όπως είχε κάνει στο παρελθόν και με τον πρώην πρόεδρο ΝτόναλντΤραμπ- για να πέσουν στα μαλακά η τράπεζα HalkBank και οι ακροδεξιοί σωματοφύλακες του Τούρκου ηγέτη.
Οι τελευταίοι είχαν στείλει στο νοσοκομείο Αμερικανούς πολίτες οι οποίοι διαδήλωναν εναντίον του, έξω από την τουρκική πρεσβευτική κατοικία.
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Τραμπ προσπάθησε να κλείσει την υπόθεση της HalkBank, αλλά οι τότε υπουργοί Δικαιοσύνης και Εξωτερικών, απέρριψαν το αίτημα χωρίς καν να το συζητήσουν. Παρέμβαση, χωρίς επιτυχία, έκανε και για το θέμα των μπράβων.
Και οι δύο υποθέσεις αφορούν τη Δικαιοσύνη και μόνο τη Δικαιοσύνη…
Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, με αφορμή τις πληροφορίες από τουρκικές πηγές ότι η Αμερική και η Τουρκία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Οι πληροφορίες δεν είναι ορθές:
Η τουρκική πλευρά πολιτικοποιεί τις δύο υποθέσεις και τις εντάσσει στα πολιτικά προβλήματα μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας, στην προσπάθεια της να επιτύχει θετικές αποφάσεις.
Ζητά μία λύση πακέτο για τους S-400, τα F-35, τα F-16, και τα υπόλοιπα προβλήματα. Προσπαθεί να μπουν στη ζυγαριά όλα, και οι πολιτικές διαφορές και οι δικαστικές υποθέσεις.
Η απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν αρνητική. Άλλωστε θα αποτελούσε σκάνδαλο μεγατόνων αν ο κ. Μπάιντεν προσπαθούσε να επηρεάσει την αμερικανική δικαιοσύνη προς όφελος του Ερντογάν. Και δεν υπάρχει περίπτωση, ένας πρόεδρος όπως τον Μπάιντεν, που σέβεται τη Δικαιοσύνη, να παρέμβει για μία χώρα όπως η Τουρκία και για ένα αυταρχικό ηγέτη, όπως τον Ερντογάν.
Και για τις δύο υποθέσεις η Τουρκία καταφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, γνωρίζοντας ότι δεν έχει τύχη στα τοπικά δικαστήρια, όπου εισπράττει συνεχείς ήττες.
Οι λόγοι που προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι οι εξής:
Δεν θέλει με τίποτα οι αποφάσεις να συμπέσουν με τις τουρκικές εκλογές διότι ο Ερντογάν φοβάται ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.
Και δεύτερον είχαν τρομοκρατηθεί στην Τουρκία με το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί η απόφαση για την HalkBank εν μέσω της οικονομικής κρίσης.
Η απόφαση για την κρατική τράπεζα μπορεί να επιφέρει πρόστιμο της τάξης των 15 με 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της και θα συνταράξει το τραπεζικό σύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την περίπτωση της HalkBank το υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε παρέμβαση θεωρώντας προκλητική την απόφαση εφετείου στη Νέα Υόρκη να επιτρέψει στην τράπεζα να καταφύγει στον Άρειο Πάγο.
Για την υπόθεση των μπράβων του Ερντογάν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Secret Service επιβεβαίωσαν στο δικαστήριο ότι οι σωματοφύλακες του Τούρκου προέδρου δεν πληρούν τα κριτήρια της ασυλίας, άρα πρέπει να δικαστούν. Η υπόθεση αφορά τους πιο πιστούς μπράβους του Ερντογάν.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τις τελευταίες ώρες οι Τούρκοι διαδίδουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έγκρινε το αίτημα τους για την αγορά των 40 μαχητικών F-16 και την επιδιόρθωση άλλων 80.
Σύμφωνα με αξιωματούχο, μέχρι της στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Και δεύτερον, ακόμα και αν η απάντηση είναι θετική από την κυβέρνηση, πρέπει να περάσει το αίτημα από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Hellas Journal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου