Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Ελληνικό: Εδώ θα χτυπάει η καρδιά του παγκόσμιου ποντιακού ελληνισμού

Στην εκδήλωση παρουσίασης του Μεγάρου έδωσαν το παρών η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής, μέλη της κυβέρνησης και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης,

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής αλλά και μελών της κυβέρνησης και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Οι ομιλητές εξέφρασαν στον Σπύρο Λάτση τις ευχαριστίες τους για την πρωτοβουλία του να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση του έργου.

         Η ερμηνεία του Ματθαίου Τσαχουρίδης σηματοδότησε την έναρξη της εκδήλωσης

Την έναρξη της εκδήλωσης σημάδεψε με τη λύρα του ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, την οποία χαιρέτησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου.

«Οι Πόντιοι συνδέουν τη σημερινή Ελλάδα με έναν τόπο δισχιλιετούς ιστορίας» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ χαρακτήρισε το υπό ανέγερση μέγαρο «εστία διαφύλαξης των πλούσιων παραδόσεων και της συλλογικής μνήμης».

                              Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Τις ευχαριστίες του στην κυβέρνηση αλλά και στον χρηματοδότη του μεγάρου Σπύρο Λάτση εξέφρασε και ο δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος. «Είχαμε πει πως θα επιστρέφαμε με ακόμη καλύτερες εγκαταστάσεις στο Ελληνικό» τόνισε, κάνοντας λόγο για έργο παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας σημείωσε πως η προσφυγιά, αναπόσπαστο στοιχείο της οποίας είναι ο ποντιακός ελληνισμός, αναβάπτισε τη μοίρα της Ελλάδας μετατρέποντας μια καταστροφή σε θρίαμβο.

«Η εγκατάσταση 1,25 εκατ. προσφύγων στη χώρα μας ήταν μια εποποιία αποκατάστασης και νέας αρχής» υπογράμμισε εκφράζοντας την πεποίθησή του πως «η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει αυτόν τον παιάνα της δημιουργίας».

Εκ μέρους του πρωθυπουργού –που τελικά δεν μπόρεσε να δώσει το παρών λόγω έκτακτων υποχρεώσεων, καθώς και της κυβέρνησης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Άδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κυβερνητική δέσμευση αλλά και στα εμπόδια που ξεπεράστηκαν προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η ανέγερση του μεγάρου στο χώρο του Ελληνικού.

«Έλειπε ένα σημείο αναφοράς για τον ποντιακό ελληνισμό» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, επισημαίνοντας πως αποτελεί άσβεστο ηθικό χρέος η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Έμπνευση για το σχέδιο που έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Δοξιάδη στάθηκαν τα βουνά του Πόντου και η Παναγία Σουμελά, με το αποτύπωμα του ναού να αποτελεί το κέντρο γύρω από το οποίο θα αναπτυχθεί το έργο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη οι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Λίνα Μενδώνη, Κώστας Τσιάρας, Τάκης Θεοδωρικάκος, Μίνα Γκάγκα, Στέλιος Πέτσας, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης αλλά και αιρετοί από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων ο γερουσιαστής του Ρόουντ Άιλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης, ο οποίος τόνισε πως δεν θα σταματήσουν οι προσπάθειες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Pontos news


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου