Η πρόθεση των ΗΠΑ να προκαλέσουν κρίση με την Ρωσία δημιουργεί αντιπαλότητα με το Παρίσι-Όλα φέρονται να αλλάζουν στην Μεσόγειο με επίκεντρο τις τουρκικές κινήσεις
Με αφορμή την κρίση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία και την αρνητικότητα των Γάλλων να εμπλακούν μέσω ΝΑΤΟ, αλλά και την περίπτωση του AUKUS, κυοφορούνται στο Παρίσι σενάρια άκρως επικριτικά για την συμμαχία.
“Η Γαλλία πρέπει να φύγει από το ΝΑΤΟ”, δηλώνει ο υποψήφιος για την γαλλική προεδρία Jean-Luc Melenchon.
Σύμφωνα με τον ίδιο, “μια αντιρωσική πολιτική δεν συνάδει με τα συμφέροντα της Γαλλίας, και μια τέτοια πορεία είναι επικίνδυνη και παράλογη”.
“Η Γαλλία πρέπει να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ για να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της στις στρατιωτικές υποθέσεις”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Γάλλος βουλευτής και ηγέτης του πολιτικού κόμματος La France Insoumise (ή Ανυπότακτη Γαλλία), Jean-Luc Melenchon, ο οποίος σκοπεύει να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.
«Πρέπει να φύγουμε από το ΝΑΤΟ. Θα ήθελα πρώτα και κύρια να αποκαταστήσω τη στρατιωτική μας κυριαρχία. Η Γαλλία, που διαθέτει πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη και να μην εξαρτάται από τις ΗΠΑ όσον αφορά την παραγωγή όπλων", πρόσθεσε ο Μελανσόν.
"Γιατί πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορα της Ουκρανίας; Θέλω η Γαλλία να είναι απαλλαγμένη από αμυντικούς συνασπισμούς και να υποστηρίζει εναλλακτικούς τρόπους παγκοσμιοποίησης», πρόσθεσε ο Γάλλος πολιτικός .
Σύμφωνα με τον Μελανσόν, «οι συζητήσεις με τη Ρωσία θα πρέπει να είναι περιεκτικές». Υπενθυμίζουμε ότι η Γαλλία θα διεξαγάγει τις προεδρικές εκλογές στις 10 και 24 Απριλίου.
Τα ενεργειακά παιχνίδια και νέοι αγωγοί φέρνουν έναν νέο άξονα Ελλάδος-Αιγύπτου-Γαλλίας στην Μεσόγειο
Πριν μερικούς μήνες ( Μάρτιος του 2021) ο Dov Zakheim, πρώην ανώτερος αξιωματούχος στην κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, είχε μιλήσει για “χοντρό” παιχνίδι που παίζεται στην Α. Μεσόγειο.
Ο Αμερικανο-Ισραηλινός ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, ανέφερε ουσιαστικά ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν σκοπό να εμπλακούν στρατιωτικά στην Α.Μεσόγειο, σε αντίθεση με την Γαλλία, η οποία αποφάσισε να δράσει με διαφορετικό τρόπο αφού οι Τούρκοι απειλούν ζωτικά συμφέροντα του Παρισιού, σε Μεσόγειο και Β.Αφρική.
Υπάρχει πλέον η εκτίμηση ότι με την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας της Ελλάδος με την Γαλλία είναι πολύ σημαντική, και με την συνδρομή της Αιγύπτου, μπορεί να δημιουργηθεί ένας τρομερός αμυντικός άξονας, αφού οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επέμβουν ποτέ στην Α. Μεσόγειο.
Ο Μακρόν είναι πεπεισμένος ότι η νίκη του στις επόμενες γαλλικές εκλογές θα διασφαλιστεί μόνο αν δείξει ότι είναι το απόλυτο αφεντικό στην Ανατολική Μεσόγειο και Βόρεια Αφρική. Η ελληνογαλλική συμφωνία θα περιλαμβάνει αύξηση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και ελλιμενισμό γαλλικών πλοίων σε ελληνικά λιμάνια, αφού μόνο έτσι θα ανακοπούν τα νέο-οθωμανικά σχέδια στην περιοχή.
Η χώρα μας ευρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι μετά την γνωστή υπόθεση με τον αγωγό East Med, και η Γαλλία έχει τα φόντα να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκού τύπου αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Μεσόγειο, ενάντια στα τουρκικά σχέδια.
PENTAPOSTAGMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου