Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Το Κογκρέσο εναντίον της αγοράς των F-16 από την Τουρκία: Η κυβέρνηση Μπάιντεν ακόμα το …σκέφτεται!

: Το πρώτο F-16 που περνά την διαδικασία εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης στο επίπεδο Viper είναι το 005 της 335 Μοίρας “Τίγρης” Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία

Η εφημερίδα Wall Street Journal σε ανταπόκριση του Jared Malsin από Άγκυρα και του Brett Forrest από Ουάσιγκτον, με τίτλο: F-16 Sale Could Mend U.S., Turkey Ties, but Tension With Russia Intrudes, τονίζει ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν σταθμίζει την τουρκική πρόταση για αγορά των F-16.

Σημειώνει ότι αξιωματούχοι στην Άγκυρα υποστηρίζουν ότι αν η Ουάσιγκτον έδινε τα F-16 στην Τουρκία, θα θεράπευαν τους διαρρηγμένους δεσμούς ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών. Αλλά, γράφει, η πώληση αντιμετωπίζει την αντίθεση από μέλη του Κογκρέσου που επικρίνουν τις αυξανόμενες συνδέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία.

Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να είναι σανίδα σωτηρίας για τη σχέση τους με τις ΗΠΑ, που δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια από την αγορά ρωσικών όπλων, από συγκρουόμενα συμφέροντα στον πόλεμο στη Συρία και την κριτική των ΗΠΑ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Σε αμφότερες τις χώρες, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η παρεμπόδιση της πώλησης (των F-16) θα μπορούσε να ωθήσει την Άγκυρα πιο κοντά στη Ρωσία. Η προοπτική της πώλησης F-16 στην Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έρχεται τώρα που η Ρωσία δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Συμμαχίας στα ουκρανικά σύνορα.

Αλλά η προτεινόμενη πώληση αντιμετωπίζει αντίσταση λόγω των σχέσεων του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, και των τουρκικών πολιτικών στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με αξιωματούχους και βοηθούς του Κογκρέσου.

Η κυβέρνηση Biden, γράφει η εφημερίδα, δεν έχει σηματοδοτήσει κατά πόσο θα στηρίξει τη συμφωνία για τα F-16. Η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει επισήμως το Κογκρέσο για την προτεινόμενη πώληση των F-16.

Η προτεινόμενη συμφωνία καταδεικνύει τα σύνθετα θέματα εθνικής ασφάλειας στην σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία, έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ και περιφερειακή δύναμη που φιλοξενεί χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες. Εν τω μεταξύ, ο κ. Ερντογάν δήλωσε τον Νοέμβριο ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να μεσολαβήσει μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με Τούρκους αξιωματούχους για την πώληση, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους. Ένας σύμβουλος του Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν (Ibrahim Kalin), ρώτησε για τη συμφωνία κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής κλήσης στις 10 Ιανουαρίου με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan, σύμφωνα με άτομο που είναι εξοικειωμένο με τη συζήτηση. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας αρνήθηκε να σχολιάσει.

“Οι ΗΠΑ και η Τουρκία έχουν μακροχρόνιους και βαθιούς διμερείς αμυντικούς δεσμούς και η συνεχής διαλειτουργικότητα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ παραμένει προτεραιότητα”, δήλωσε εκπρόσωπος του State Department. Αρκετά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ πετούν F-16, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Νυν και πρώην Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συμφωνία των F-16, εάν εγκριθεί, θα αναστείλει την μετακίνηση του μέλους του ΝΑΤΟ (της Τουρκίας) προς τη Ρωσία.

Πέρα από τις συμφωνίες για τους S-400, ο κ. Erdogan το προηγούμενο Φθινόπωρο είπε ότι είχε συζητήσει με τη Ρωσία την αύξηση της αμυντικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών μαχητών και των αεριωθουμένων κινητήρων. «Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός παίκτης στην σκακιέρα και πρέπει να διατηρείται στη δυτική πλευρά», δήλωσε ο Ilnur Cevik, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Erdogan.

«(Η πώληση F-16) είναι μια λαμπρή διέξοδος», δήλωσε ο James Jeffrey, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, ο οποίος τώρα συνεργάζεται με το Wilson Center, μια δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον. «Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια τέτοια αρνητική στάση για την Τουρκία, ιδιαίτερα στο Κογκρέσο, που φοβάμαι ότι οι άνθρωποι θα κολλήσουν σε αυτό».

Η συμφωνία αντιμετωπίζει σημαντικό σκεπτικισμό μεταξύ των βασικών γερουσιαστών που αντιτίθενται στην αγορά της Τουρκίας του ρωσικού συστήματος πυραύλων, σύμφωνα με τους βοηθούς του Κογκρέσου. Οι επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, o Robert Menendez (D., N.J.) και ο James Risch (R., Idaho), δεν έχουν ακόμη λάβει δημόσια θέσεις σχετικά με τη συμφωνία.

Στο Σώμα, μια ομάδα μελών από τα δύο κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των μελών του φιλελληνικού Hellenic Caucus, αντιτάχθηκε στη συμφωνία με επιστολές στον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken) πέρυσι, αναφέροντας τις ρωσικές αγορές όπλων της Άγκυρας και τη διαμάχη της Τουρκίας με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο.

«Η ανησυχία μας είναι, αν τους δώσουμε στρατιωτικό εξοπλισμό, αν πρόκειται να συνεχίσουν να ενεργούν με αυτόν τον επιθετικό τρόπο προς την Κύπρο, προς τα ελληνικά νησιά», δήλωσε η Nicole Malliotakis (R., N.Y.). «Ανησυχούμε για την πνευματική μας ιδιοκτησία ότι θα μοιράζεται με τη Ρωσία. Η Τουρκία ενεργεί με πολλούς τρόπους όπως ένας αντίπαλος», τόνισε.

Νυν και πρώην Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι η απόρριψη της συμφωνίας των F-16 θα τιμωρούσε την αμυντική βάση της Τουρκίας, η οποία παραμένει ευρύτερα ευθυγραμμισμένη με τις ΗΠΑ και αντιτίθεται στη Ρωσία παρά τη σχέση του Ερντογάν με τον Πούτιν. «Χρειάζονται αυτά τα αεροσκάφη», δήλωσε ο Charles Forrester, αναλυτής στο Janes, περιοδικό της αμυντικής βιομηχανίας. «Η πρόκληση γι’ αυτούς, όμως, είναι ότι η κατάσταση για τους S-400 δεν έχει επιλυθεί πραγματικά με δημόσιο τρόπο».

Εάν η Τουρκία δεν μπορεί να αγοράσει τα μαχητικά των ΗΠΑ, θα μπορούσε να αγοράσει από τη Μόσχα, η οποία προσφέρει τα μαχητικά Su-35 και Su-57, καθώς και το checkmate πέμπτης γενιάς, ανέφεραν αναλυτές.

Οι βρετανικές κυρώσεις για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία θα παρεμπόδιζαν την αγορά του Eurofighter Typhoon από την Άγκυρα και η Γαλλία είναι απίθανο να εγκρίνει πώληση των μαχητικών τής Dassault Rafale, εν μέρει, διότι πώλησε αεροπλάνα στην αντίπαλη της Τουρκίας Ελλάδα, δήλωσε ο Forrester.

Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι η Άγκυρα δεν θα έμπαινε στο ρωσικό στρατόπεδο, αλλά αναλυτές λένε ότι πιθανή κατάρρευση της συμφωνίας των F-16 θα μπορούσε να οδηγήσει τον Ερντογάν πιο κοντά στη Μόσχα.

«Μπορούν να πάνε στους Ρώσους», δήλωσε ο πρώην πρεσβευτής κ. Jeffrey. «Και τότε θα έχετε ένα σπιράλ κατηγοριών και κακών συναισθημάτων, κάτι που απλά θα ενισχύσει τη μετάβαση σε λάθος κατεύθυνση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα F-16 είναι τόσο σημαντικά».

Hellas Journal


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου