Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Αίτημα ΗΠΑ σε Τουρκία: Κλείσε τα Στενά στα ρωσικά πλοία και επέτρεψε να εισέλθει ΝΑΤΟϊκός Στόλος στη Μ. Θάλασσα –“ΟΧΙ” από Ερντογάν

Δύο διαφορετικές τουρκικές πηγές αποκάλυψαν πως οι ΗΠΑ απαίτησαν από την Τουρκία να κλείσει τα Στενά στα ρωσικά πλοία και ταυτόχρονα να επιτραπεί να εισέλθει ΝΑΤΟϊκός και Αμερικανικός Στόλος στην Μαύρη Θάλασσα δίνοντας καθεστώς «ελεύθερης διέλευσης».

Πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη που επιβεβαιώσει απόλυτα το WarNews247 για το “πούλημα” που έκαναν οι ΗΠΑ στον East-Μed στο πλαίσιο ενός μεγάλου παζαριού με την Τουρκία. Παράλληλα επιβεβαιώνεται και το χτεσινό άρθρο για το “Νιετ” Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.

“Κλείσε τα Στενά στα ρωσικά πλοία”

“Η Τουρκία αρνήθηκε να μπλοκάρει τον Βόσπορο για τα ρωσικά πολεμικά πλοία μετά από απαίτηση των ΗΠΑ” αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ επικαλούμενο Τούρκο δημοσιογράφο.

Αναφέρει σχετικά:

“Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να μπλοκάρουν την κίνηση των ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Μαύρη Θάλασσα μέσω διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Ζήτησαν από την Άγκυρα να μπλοκάρει τον Βόσπορο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να αναθεωρηθούν κάποιες προβλέψεις της Συνθήκης του Μοντρέ για την παρουσία τόσο των Στόλων του ΝΑΤΟ όσο και του Αμερικανικού Ναυτικού στην Μαύρη Θάλασσα.

Παρά το γεγονός πως η Τουρκία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, η Άγκυρα αρνήθηκε κατηγορηματικά να προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις τονίζοντας πως “Η Συνθήκη του Μοντρέ δεν αποτελεί θέμα προς αναθεώρηση”.

“ΟΧΙ” Τουρκίας

“Οι ΗΠΑ ζήτησαν να αναθεωρηθεί ένας αριθμός των προβλέψεων της Συνθήκης του Μοντρέ ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των πολεμικών πλοίων που μπορεί να εισέλθει στην Μαύρη Θάλασσα κατά δύο με τρεις φορές.

Το κάναμε ξεκάθαρο στους Συμμάχους μας, ότι δεν θα πρέπει καν να σκέφτονται τίποτα άλλο πέρα από την Συνθήκη του Μοντρέ.

Δεν εγκρίνουμε περιοριστικά μέτρα εναντίον της Ρωσίας

Η είσοδος στην Μαύρη Θάλασσα δεν πρέπει να συμπεριληφθεί ως πιθανή απάντηση του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχει τίποτα που να έρχεται σε αντίθεση με την Συνθήκη του Μοντρέ” ανέφερε Τούρκος δημοσιογράφος.

Η Άγκυρα τόνισε πως πράγματι θα μπορούσε να κλείσει τον Βόσπορο μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες, για παράδειγμα αν κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην χώρα, αν εμπλακεί η Τουρκία σε εχθροπραξίες κτλ.

Τουρκία: Δύο ρωσικές απαιτήσεις προς Ερντογάν για να παίξουμε τον “Επιτήδειο Ουδέτερο”

Ρωσικά ΜΜΕ τονίζουν πως κατά την μετάβαση του ο Β. Πούτιν στην Άγκυρα, θα ζητήσει από τον Ρ.Τ. Ερντογάν την υλοποίηση δύο απαιτήσεων.

Ο Τούρκος πολιτικός επιστήμονας Hassan Unal τόνισε σχετικά:

“Δεδομένου ότι η Τουρκία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, η κατάσταση μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας μπορεί να επιδεινωθεί.

Παρόλ’ αυτά ο Β. Πούτιν μπορεί να θέσει στον Ερντογάν δύο απαιτήσεις που θα επιτρέψουν στην Τουρκία να διασφαλίσει τον εαυτό της και να παίξει τον ρόλο του ουδέτερου στην σύγκρουση.

Η Άγκυρα μέχρι τώρα έχει δείξει αυτοσυγκράτηση (απέχει από επιθετικές ενέργειες και δηλώσεις σε σχέση με άλλες χώρες) στο ουκρανικό Ζήτημα, έτσι η Μόσχα μπορεί να ζητήσει δύο πράγματα:

Να μην προμηθεύει με επιθετικά drone τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας

Να τηρηθεί απόλυτα η Συνθήκη του Μοντρέ 

Η χρήση των τουρκικών drone Bayraktar TB2 στην Ανατολική Ουκρανία μπορεί να επιφέρει σημαντικές απώλειες στις δυνάμεις του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ

Όσον αφορά το δεύτερο αίτημα, πριν λίγες ημέρες η Τουρκία επιβεβαίωσε την Ρωσία ότι θα “μείνει αυστηρά προσηλωμένη στην τήρηση της Συνθήκης του Μοντρέ παρά τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για περιορισμό της ρωσικής παρουσίας στην Μαύρη Θάλασσα και την Μεσόγειο μέσω του κλεισίματος του Βοσπόρου στα ρωσικά πλοία” καταλήγει και ο δεύτερος Τούρκος δημοσιογράφος επιβεβαιώνοντας απόλυτα τις πληροφορίες του WarNews247.

Ουσιαστικό ο Τούρκος δημοσιογράφος εκλιπαρεί να παίξει ξανά η Τουρκία τον «Επιτήδειο Ουδέτερο» όπως και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Βασίλης Καπούλας

WAR NEWS 24/7


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου