Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Πρόβα τζενεράλε για την Τουρκία στην Κύπρο-Το γαλλικό και ελληνικό ΠΝ ‘’έκλεισαν” την κεντρική Μεσόγειο με την “Polaris-21”

Γάλλοι, Έλληνες , Αμερικανοί και λοιπό "παίρνουν μέτρα" στους Τούρκους ενόψει πιθανών προκλήσεων στην Α. Μεσόγειο

Με νωπή την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για δράση της Τουρκίας στην Α. Μεσόγειο ενόψει εξορύξεων της EXXONMOBIL στην Κύπρο, το Παρίσι έκανε επίδειξη δύναμης “αποκλείοντας” την κεντρική Μεσόγειο μέσω της ασκήσεως “Polaris21” .    

Αεροναυτικές δυνάμεις του γαλλικού, ελληνικού  Πολεμικού Ναυτικού μαζί με αμερικανικές δυνάμεις έκλισαν μια τεράστια περιοχή στην κεντρική Μεσόγειο, αποκλείοντας την είσοδο και την έξοδο οπουδήποτε.  

Πρόκειται για αποστολή άρνησης πρόσβασης σε θαλάσσια περιοχή με σαφή “μηνύματα” στην Τουρκία και στις όποιες προθέσεις της στην Α. Μεσόγειο.

Οι ασκήσεις για όσους γνωρίζουν αποτελούν μια προσομοίωση πραγματικών καταστάσεων, κάτω από ορισμένες συνθήκες, στις οποίες τεστάρονται αντιδράσεις και κινήσεις όλων των συμμετεχόντων.

Η άσκηση Polaris-21, (προέρχεται από Préparation Operationnelle en Lutte Aéromaritime, Résilience, Innovation et Supériorité) περιλαμβάνει δυνάμεις από αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος, που συμμετέχει με μια Φρεγάτα.

Στις ασκήσεις συμμετέχουν ο Γαλλικός Στρατός και το Ναυτικό και οι χώρες-εταίροι Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες και ένα στοιχείο του ΝΑΤΟ.

Η POLARIS 21 είναι μια επιχειρησιακή προετοιμασία και άσκηση πολλαπλών τομέων για εμπλοκή υψηλής έντασης, η οποία είναι πλήρως σύμφωνη με το στρατηγικό όραμα του Γάλλου αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων και το σχέδιο Mercator Acceleration 21 του Αρχηγού Επιτελείου του Γαλλικού Ναυτικού, Ναυάρχου Pierre Vandier, σύμφωνα με δελτίο τύπου του γαλλικού υπουργείου Άμυνας.

Ενώ οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν την ικανότητα να ενεργούν μόνες τους, το κανονικό πλαίσιο για τη δέσμευσή τους είναι αυτό της συλλογικής δράσης μέσω της ενίσχυσης των επιχειρησιακών συνεργασιών με πολλές χώρες, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην άσκηση συμμετέχουν 23 πολεμικά πλοία, ένα υποβρύχιο, 65 αεροσκάφη και 6.000 άτομα ως προσωπικό.

Το σενάριο της άσκησης στοχεύει να δοκιμάσει τις πολλαπλές δυνατότητες μιας αεροναυτικής δύναμης που αποτελείται από τη γαλλική ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου FS Charles de Gaulle (R91), η οποία αντιμετωπίζει μια “εχθρική” δύναμη συγκεντρωμένη γύρω από το ελικοπτεροφόρο LHD Tonnerre (L9014).

Η άσκηση θα ολοκληρώσει επίσης τις προετοιμασίες του Charles De Gaulle για την επόμενη επιχειρησιακή ανάπτυξή του που θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2022 στην Μεσόγειο και στον Ινδικό Ωκεανό.

Γαλλικές εταιρείες κολοσσοί όπως η TOTAL έχουν σχέδια στην Α. Μεσόγειο. Αυτό όμως που θέλει πλέον να πετύχει το Παρίσι υπό τον Μακρόν είναι να δηλώσει την γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Α. Μεσόγειο εκδιώκοντας την τουρκική παρουσία και αυτό είναι το θετικό στοιχείο αυτήν την δεδομένη στιγμή.

Επίσης, η γαλλική TOTAL έχει συμφέροντα έρευνας και εξόρυξης στην ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) της Κύπρου. Ο στόχος της Τουρκίας δεν είναι σήμερα ο πόλεμος με την Ελλάδα, αλλά η διάσπαση της συνέχειας της ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία  έχει ανακοινώσει τη διενέργεια ερευνητικής δραστηριότητας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. 

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου