Η Τουρκία το μόνο που έκανε στην ιστορία της ήταν να υφαρπάζει εδάφη που δεν της ανήκαν ποτέ
Πάταγο προκάλεσε η κίνηση της κυβέρνησης του Άσαντ να συμπεριλάβει την περιοχή της Αλεξανδρέττας (τουρκική επαρχία Χατάι) σε χάρτη, το οποίο όπως αποδείχθηκε δεν ήταν κάτι τυχαίο.
Ο Άσαντ τώρα ορκίζεται ότι θα φέρει «πίσω την Αλεξανδρέττα» από την Τουρκία.
Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ, παρόλο που έχουν περάσει 82 χρόνια από τότε που η Αλεξανδρέττα εντάχθηκε με ύποπτο τρόπο στο τουρκικό έδαφος, δηλώνει ότι δεν ανακαλεί τις αξιώσεις του για την πρώην συριακή επαρχία.
Σε ένα πρόσφατο έγγραφο που δημοσίευσε η Λαϊκή Συνέλευση της Συρίας, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ κατέστησε σαφείς τις προθέσεις του καθώς για μια ακόμη φορά έριξε το βλέμμα του στην περιοχή αυτή.
Το έγγραφο ανέφερε ότι η Συρία θα κάνει «ό,τι περνούσε από το χέρι της για να πάρει πίσω την Αλεξανδρέττα και να την αποτρέψει από το να παραμείνει στα χέρια της Τουρκίας», υποστηρίζοντας ότι η γαλλική παρουσία της περιόδου του 1939, πρόσφερε τη περιοχή ως δώρο στην Τουρκία, για να σχηματίσει συμμαχία με την Τουρκία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου.
Η Αλεξανδρέττα, εντάχθηκε παράνομα 100% στο τουρκικό κράτος το 1939 μετά από νοθευμένο δημοψήφισμα, και η Συρία συνεχίζει να το περιλαμβάνει στους επίσημους χάρτες της.
Η ιστορία εκδικείται την Τουρκία ενώ σειρά θα πρέπει να πάρουν και άλλα εδάφη
Στην επαρχία Χατάι της νοτιοανατολικής Τουρκίας ( Αλεξανδρέττα), που συνορεύει με τη Συρία ζουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι και αυτό τρέμουν κυριολεκτικά οι Τούρκοι.
Η διαμάχη μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας έχει μεγάλη ιστορία η οποία ξεκίνησε το 1939. Η γραμμή των συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας είναι μια στενή ζώνη, από την ανατολή προς τη δύση, η οποία φτάνει μέχρι τον ποταμό Ορόντη.
Σε εκείνο το σημείο αλλάζει κατεύθυνση προς το νότο για περίπου 80 μίλια, πριν αποκτήσει και πάλι δυτική κατεύθυνση, συναντώντας τη Μεσόγειο, λίγο μετά το βουνό Κιλιτς.
Στρατηγικά, αυτή η μικρή γωνία, η οποία είναι γνωστή στους Σύριους ως Ισκέντερουμ και είναι σαφώς ζωτικής σημασίας για το τουρκικό κράτος.
Ονομαζόμενη πλέον επαρχία Χατάι, περιλαμβάνει τις πόλεις Αντάκια και Ισκεντερούμ (στα τουρκικά) ή όπως ήταν παλιά γνωστές, Αντιόχεια και Αλεξανδρέττα, καθώς και το λιμάνι του Νορτιόλ, το οποίο ήταν γνωστό ως Τσορκ Μαρζμπάν στον αρμένικο πληθυσμό.
Η Συρία, ο Λίβανος και μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής αποτελούσαν μέρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι την κατάρρευση της, μετά από την ήττα της στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, η επαρχία Χατάι αποτελούσε μέρος της Γαλλικής αυτοκρατορίας που περιελάμβανε εδάφη της Συρίας και του Λιβάνου, αλλά λίγο πριν την έναρξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, το Παρίσι ξαφνικά αποφάσισε να υλοποιηθεί δημοψήφισμα και η επαρχία Χατάι να αποτελέσει κομμάτι της Τουρκίας.
Η κόντρα όμως συνεχίζεται και όπως φαίνεται ανοίγει ένα ακόμη μέτωπο για τους Τούρκους μετά την ΝΑ και αυτό αφορά την επαρχία της Αλεξανδρέττας με την ομώνυμη πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος από χιλιάδες Σύριους που ζουν εκεί.
Αντίδραση από το τουρκικό ΥΠΕΞ
Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Tanju Bilgic, δήλωσε ότι απέρριψαν κατηγορηματικά τη λεγόμενη λαϊκή συνέλευση του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, την απεριόριστη και παράνομη δήλωση που στοχεύει την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας. Ο Bilgiç είπε, "Απορρίπτουμε σθεναρά την απεριόριστη και παράνομη δήλωση της Λαϊκής Συνέλευσης, η οποία δεν εκπροσωπεί τον συριακό λαό με κανέναν τρόπο και στερείται δημοκρατικής νομιμότητας και στοχεύει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Τέτοιες δηλώσεις είναι αποτέλεσμα ενός καθεστώτος που διώκει τους δικούς της ανθρώπους εδώ και χρόνια, υπεύθυνους για το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων αθώων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων από τα σπίτια τους, των απειλών κατά των εθνικών της συμφερόντων και των δειλών φιλοδοξιών που ποθούν την πατρίδα τους σήμερα και στο μέλλον», είπε
PENTAPOSTAGMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου