Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

ExxonMobil και Qatar Energy ενταφιάζουν τα όνειρα της Τουρκίας για την Αν. Μεσόγειο

Στρατηγικής σημασίας η συμφωνία για τεμάχιο 5 – Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε συμφωνία με ExxonMobil και Qatar Energy

ΩΣ πολύ σημαντική, στρατηγικού χαρακτήρα, θεωρείται η υπογραφή χθες του Συμβολαίου Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής και η Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων, που αφορούν σε αδειοδότηση του τεμαχίου 5 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil και Qatar Energy.

Πρόκειται για μια κίνηση, που ενισχύει και θωρακίζει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται για απάντηση προς την κατοχική Τουρκία, η οποία αμφισβητεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρεί στην αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου. Και η απάντηση αυτή δεν προέρχεται μόνο από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και από τις εταιρείες όπως και από τις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. 

ΟΠΩΣ έχει υπενθυμίσει συναφώς η αρμόδιος υπουργός, Νατάσα Πηλείδου, χθες μετά την υπογραφή, η κοινοπραξία των ExxonMobil και Qatar Energy, είναι η πρώτη από τους αδειούχους στην κυπριακή ΑΟΖ που προχωρεί, μετά από την αναβολή εργασιών λόγω της πανδημίας, σε επανέναρξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων της, με επιβεβαιωτική γεώτρηση, πριν από το τέλος του χρόνου, στο κοίτασμα «Γλαύκος», στο τεμάχιο 10.

Στο κοίτασμα, όπως επισήμανε η κα Πηλείδου, έχουν ανακαλυφθεί 5 με 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των κ.κ. Al-Mana και Θεοδοσίου κατά τη συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν τις υπογραφές, «η νέα αυτή γεώτρηση αποτελεί μέρος του φιλόδοξου προγράμματος εξερεύνησής τους. Ενημέρωσαν, επίσης, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την πρόθεση της κοινοπραξίας να αρχίσει, το 2022, εργασίες για τη συλλογή σεισμικών δεδομένων στο τεμάχιο 5».

ΣΕ μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, λόγω της πανδημίας, αλλά και του ευρύτερου διεθνούς περιβάλλοντος, η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει νέα δεδομένα. Πολλοί είχαν αναφέρει πως η αναστολή, το «πάγωμα» του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας προ διετίας, δεν οφειλόταν μόνο στην πανδημία, αλλά και επειδή η κατοχική δύναμη εκτόξευε απειλές προς κάθε κατεύθυνση, στην περίπτωση που προχωρούσαν έρευνες και γεωτρήσεις.

Οι γεωτρήσεις επαναρχίζουν, αυτή την περίοδο από την κοινοπραξία των ExxonMobil και Qatar Energy ενώ αναμένεται με τον νέο χρόνο, τους πρώτους μήνες του 2022, από τις συνεργαζόμενες εταιρείες, την ιταλική ΕΝΙ και τη γαλλική ΤΟΤΑΛ. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, πως το ενεργειακό πρόγραμμα προχωρά κανονικά. Και όχι μόνο αυτό αλλά αδειοδοτούνται και νέα θαλασσοτεμάχια, όπως έγινε χθες με το 5, που ανέλαβαν να αξιοποιήσουν οι Αμερικανοί και οι Καταριανοί.

ΠΑΡΑ, λοιπόν, τα όποια προβλήματα προχωράμε. Θα αντιδράσει η Τουρκία; Αναμένεται πως θα υπάρξει αντίδραση από την κατοχική Τουρκία. Κατά πάσα πιθανότητα θα αποστείλει δικά της γεωτρύπανα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ για να προβεί σε παράνομες γεωτρήσεις. Αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και από την Κυπριακή Δημοκρατία, τη μονίμως απούσα Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και τις χώρες που επηρεάζονται. Γιατί αυτές οι χώρες θα πρέπει να προστατεύσουν τα συμφέροντα των εταιρειών τους. Η Κυπριακή Δημοκρατία το μόνο που κάνει είναι να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, εντός της ΑΟΖ της. Αντίθετα η Τουρκία δεν έχει θέση και ρόλο στη συγκεκριμένη περιοχή. 

INFOGNOMON POLITICS


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου