Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

Τουρκικός πανικός για την “Γαλάζια Πατρίδα”-Το πρώτο ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο ΜΗ-60 βάφτηκε με τα ελληνικά χρώματα

Μόλις τα παραλάβουμε θα βγουν για "ψάρεμα" τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο

Νέος εφιάλτης των Τούρκων, αφού μετά τα ΤΟΜΑ Μ-1117, τα Rafale και τις Φρεγάτες Belhara, σε τροχιά παράδοσης είναι και  τα κορυφαία ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα που θα παραλάβει το πολεμικό μας ναυτικό MH-60R, με το πρώτο να βάφεται με τα ελληνικά διακριτικά  .

Υπενθυμίζεται είχαν καταβληθεί προσπάθειες να παραληφθούν τα πρώτα 3 ελικόπτερα MH-60R εντός  του 2021, κάτι που αναμένουμε να δούμε να γίνεται πραγματικότητα πιθανόν αρχές του 2022, μαζί με την παραλαβή των 6 αεροσκαφών Rafale από Γαλλία.

Η συμφωνία με τις ΗΠΑ, περιλαμβάνει και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών ελικοπτέρων Aegean Hawk που θα υλοποιηθεί σε ελληνικά εργοστάσια από την αμερικανική εταιρεία, ενώ  “τρέχει” και το πρόγραμμα αναβάθμισης Φρεγατών ΜΕΚΟ το οποίο είναι κομβικό για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, καθώς και εδώ έχουμε αμερικανική πρόταση η οποία εξετάζεται.

Το Γραφείο Προγράμματος H-60 (PMA-299) καλωσορίζει το ελληνικό ΠΝ στην οικογένεια των ελικοπτέρων MH-60R.

Μιλάμε για τα ελικόπτερα Romeo, που θεωρούνται τα κορυφαία στο είδος τους στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, εξοπλισμένα με sonar και ηλεκτρονικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας, συστήματα αυτοπροστασίας και διαθέτουν μεγάλη αυτονομία.

Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα Romeo θεωρούνται «πολυεργαλεία μάχης», ενώ διαθέτουν  υψηλού επιπέδου τεχνολογικά συστήματα, ειδικεύονται στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, έχουν δυνατότητες και κατά στόχων επιφανείας, ενώ μπορούν να εκτελέσουν και δευτερεύουσες αποστολές, όπως έρευνας και διάσωσης, διοικητικής μέριμνας, μεταφοράς και εκκένωσης προσωπικού.

Για τις αποστολές ανεφοδιασμού το ελικόπτερο διαθέτει εξωτερικό γάντζο, με ικανότητα μεταφοράς φορτίου βάρους 6.000 λιβρών (2.718 κιλών).

Το Πολεμικό Ναυτικό ενισχύεται, αποκτώντας ολοκαίνουργια ελικόπτερα ΜΗ-60 RΟΜΕΟ μέσω διακρατικής συμφωνίας (G2G = Government to Government) Ελλάδας - ΗΠΑ, με τη διαδικασία των FMS (Foreign Military Sales).

Τα ΜΗ-60 RΟΜΕΟ, που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά και παρωχημένης τεχνολογίας ελικόπτερα ΑΒ-212 του ΠΝ, αναμένεται να αυξήσουν αισθητά την αποτρεπτική ισχύ των ναυτικών μας δυνάμεων, καθώς είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα συστήματα ανθυποβρυχιακού, ηλεκτρονικού πολέμου και πολέμου επιφανείας.

Η ελληνική έκδοση MH-60R θα είναι εξοπλισμένη με πυραύλους Hellfire, κατευθυνόμενους πυραύλους και σύγχρονες τορπίλες Mk.54, οι οποίες θα πρέπει να αποτελέσουν αιτία ανησυχίας για το τουρκικό ναυτικό, αναφέρουν ξένα αμυντικά πρακτορεία ειδήσεων με σαφή γνώση στο θέμα.

Κύρια αποστολή τους αφορά τον ταχύτατο εντοπισμό των 6 υποβρυχίων Type 214 που ναυπηγεί η Τουρκία μέσω της Γερμανίας, τα οποία αποτελούν σαφώς απειλή για τις ελληνικές  φρεγάτες τύπου S που δεν διαθέτουν συρόμενο σόναρ αλλά βασίζονται σε παλαιότερους τύπους σόναρ.

Σε συνδυασμό με την γαλλικές φρεγάτες και τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το ελληνικό Αρχιπέλαγος, μετατρέπεται σε μια τεράστια “παγίδα’ για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και το σχέδιο της “Γαλάζιας Πατρίδας” ακυρώνεται πλέον στην πράξη.

Άγγελος Ρούσσος

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου