Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Τούρκος ειδικός σε Ερντογάν: Τα κουρδικά drone θα χτυπήσουν κυβερνητικά κτίρια, φυλάκια με μαζικές επιθέσεις

Μια κουρδική επίθεση σε σταθμούς ρεύματος για παράδειγμα θα "γονάτιζε" την Τουρκία Τρόμος και δέος έχει καταλάβει την τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία μετά από τις νέες, αναβαθμισμένες στρατιωτικές δυνατότητες των κουρδικών drone, σε  αεροπορικές βάσεις στην Τουρκία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το PKK ετοιμάζει αιφνιδιαστικές επιθέσεις με drone κατά τουρκικών φυλακίων στην ημι-αυτόνομη περιοχή του Βορείου Ιράκ, την ίδια την Τουρκία με ποικιλία προεπιλεγμένων στόχων, που ξεκινά από φυλάκια και καταλήγει σε κυβερνητικά κτίρια και εγκαταστάσεις ενέργειας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης ότι το PKK μπορεί να συναρμολογήσει τέτοια μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα με φτηνά υλικά από το εμπόριο.

Ο Τούρκος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Μετίν Γκούρκαν προειδοποίησε εδώ και μήνες ότι, "εάν η Τουρκία συνέχιζε να δολοφονεί ηγέτες του ΡΚΚ με τέτοιο τρόπο, η οργάνωση θα ανταπέδιδε με τον ίδιο τρόπο",  όπως και έγινε.Η Τουρκία συνέχισε να δολοφονεί πολλά άλλα ανώτερα μέλη του PKK από τότε.

«Η χρήση επιθέσεων με drone είναι μια από τις μεθόδους που έχουν χρησιμοποιήσει παρόμοιες οργανώσεις όπως το ISIS και το PKK», δήλωσε ο Süleyman Özeren, Τούρκος αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο George Mason και ειδικός στο Ινστιτούτο Πολιτικής Orion.

Ο Özeren πιστεύει ότι το PKK,«ετοιμάζει κλιμάκωση των επιθέσεων του προκειμένου να δείξει ανθεκτικότητα έναντι των απωλειών του. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις, που αντιμετωπίζουν σημαντικές απώλειες, δέχονται μεγάλη πίεση για αντίποινα».

Κατά συνέπεια, η επίθεση τύπου Ντιγιαρμπακίρ, είναι ουσιαστικά απόπειρα αντιποίνων για τη δολοφονία του Κούρδου αξιωματούχου Sofi Nurettin, ενώ αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης στρατηγικής κίνησης της οργάνωσης κατά της Τουρκίας.

«Με άλλα λόγια, η χρήση της τεχνολογίας drone θα μπορούσε να γίνει ένας άλλος τρόπος επιθέσεων του PKK», είπε ο Τούρκος ειδικός.

Το PKK θα καταφύγει στη χρήση αυτών των εναερίων οχημάτων για να στοχεύσει κυβερνητικά κτίρια ή ακόμη και υποδομές στην Τουρκία όπου θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά, αναφέρουν πηγές.

«Στο παρελθόν, το PKK χρησιμοποίησε επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον αμάχων στο πλαίσιο της εκστρατείας του για τυφλή τρομοκρατία. Ωστόσο, μπορεί να είναι διστακτικό να στοχεύσει Τούρκους αξιωματούχους για να αποφύγει οποιαδήποτε αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πρόθυμη να αντιμετωπίσει το PYD διαφορετικά από το PKK", δήλωσε ο Τούρκος ειδικός.

«Οποιαδήποτε αδιάκριτη βία από το PKK θα ασκήσει πίεση στο συριακό παρακλάδι της οργάνωσης και θα αποδυνάμωνε την νομιμότητα του στη διεθνή σκηνή, εκτός εάν το PKK μπορεί να είναι αποφασισμένο να αποξενωθεί από το PYD», δήλωσε ο Özeren.

Ο Ryan Bohl, αναλυτής του ινστιτούτου RANE στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική για το Stratfor, δήλωσε ότι "τέτοιες αεροπορικές επιθέσεις «υποδηλώνουν ότι η απειλή των  drone διευρύνεται από δυνάμεις σε ολόκληρη την περιοχή και γίνεται πιο κοινή. Βλέπουμε ήδη την Χαμάς και την Χεζμπολάχ να διαθέτουν όλο και πιο εξελιγμένη  τεχνολογία drone», είπε ο ίδιος.

Από στρατηγικής άποψης, τέτοιες επιθέσεις με drone είναι πιθανό να γίνουν «συνηθισμένο χαρακτηριστικό των απειλών ασφαλείας για τις στρατιωτικές δυνάμεις σε ολόκληρη την περιοχή και ειδικά τώρα για την Τουρκία.

Αυτές οι επιθέσεις έχουν αποδειχθεί ότι είναι σχετικά εύκολο να πραγματοποιηθούν σε σύγκριση με μια επίγεια επίθεση, ενώ θα μπορούσαν να προωθήσουν μια νέα τακτική εξέγερσης στη νοτιοανατολική Τουρκία, με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να  αναγκάζονται να αναζητούν άμεσα αντι-drone συστήματα», δήλωσε ο Μπόχλ.

Άλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι τέτοιες επιθέσεις είναι πολύ πιθανές στο μέλλον, καθώς έχουν «χαμηλό κόστος και μεγάλα αποτελέσματα για τον επιτιθέμενο».

Η ουσία όμως σε όλα αυτά παραμένει και αφορά έναν τρομερό κίνδυνο για την Άγκυρα κατά στόχων μεγάλης αξίας όπως κυβερνητικά κτίρια, βάσεις, και εγκαταστάσεις ενέργειας, διότι μία επίθεση για παράδειγμα σε ένα  σταθμό μεγάλης ισχύος ηλεκτρικού ρεύματος, ή φράγμα, θα προκαλούσε τρομερό αντίκτυπο στον τουρκικό λαό.     

Γιώργος Μοτσάκος

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου