Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Αποκαλυπτήρια του μνημείου των Ελλήνων Ιεραποστόλων των Σλάβων από τους προέδρους Σερβίας, Βουλγαρίας

 Το μνημείο των διαφωτιστών των Σλάβων, Κυρίλλου και Μεθοδίου αποκαλύφθηκε σε τελετή που έγινε στην αυλή του ανασκευασμένου γυμνασίου Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στο Ντιμιτρόβγκραντ, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρόεδρος της Βουλγαρία, Ρούμεν Ράντεφ.

Ο ακρογωνιαίος λίθος για το μνημείο τοποθετήθηκε από τους Βούτσιτς και Ράντεβ στις 22 Ιουνίου 2018.

Σε όλες τις σλαβικές χώρες, εκτός από την Πολωνία και τη Σλοβενία, στις 24 Μαΐου γιορτάζεται η Ημέρα του Κυρίλλου και του Μεθοδίου, δηλαδή η Ημέρα των Σλαβικών Γραμμάτων και Πολιτισμού. 

Στη Σερβία, εκείνη την ημέρα έχει ανακηρυχθεί εθνική εορτή το 2019 και στη Βουλγαρία είναι επίσημη αργία από το 1957.

Η Ημέρα των Σλαβικών Γραμμάτων και Πολιτισμού γιορτάζεται παραδοσιακά στις 24 Μαΐου ως ανάμνηση της ημέρας όταν το 863, μετά την τελετή προς τιμήν της αποκατάστασης της Κωνσταντινούπολης, οι Άγιοι Κύριλλος και ο Μεθόδιος ξεκίνησαν ένα ιεραποστολικό ταξίδι μεταξύ των Σλάβων στη Μοραβία.

«Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος, οι Έλληνες αδελφοί από τη Θεσσαλονίκη, διέδωσαν το αλφάβητο και τον Χριστιανισμό μεταξύ των αναλφάβητων Σλάβων στο Πριγκιπάτο της Μεγάλης Μοραβίας και στην Πανονία.

»Βοήθησαν την πολιτιστική πρόοδο των Σλάβων, και γι’ αυτό τιμήθηκαν ως «Απόστολοι των Σλάβων». Έκαναν επίσης το πρώτο αλφάβητο των Σλάβων -  το Γλαγολιτικό.

»Μετά το θάνατό τους, οι μαθητές τους συνέχισαν το εκπαιδευτικό τους έργο», όπως σημειώνει σερβική ραδιοτηλεόραση.

Η βουλγαρική μειονότητα είναι γέφυρα φιλίας

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε στο Ντιμιτρόβγκραντ ότι η βουλγαρική μειονότητα στη Σερβία πρέπει να είναι «γέφυρα φιλίας μεταξύ Σερβίας και Βουλγαρίας». 

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, δήλωσε ότι το μνημείο του Κυρίλλου και του Μεθοδίου είναι σύμβολο της ιστορικής εγγύτητας και των κοινών φιλοδοξιών της Βουλγαρίας και της Σερβίας.

«Είπα στον Πρόεδρο Ράντεφ  για τους Βούλγαρους που ζουν στη Σερβία ότι μπορούν πάντα να βασίζονται όχι μόνο σε μια φιλική σχέση, αλλά και σε εντελώς ανοιχτές αγκάλες στη στάση του κράτους της Σερβίας απέναντί ​​τους, επειδή δεν βλέπουμε προβλήματα που μας χωρίζουν.

 Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι τα μέλη της βουλγαρικής μειονότητας στη Σερβία πρέπει να είναι μια γέφυρα φιλίας μεταξύ Σερβίας και Βουλγαρίας», δήλωσε ο Βούτσιτς μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ.--

The Hellenic Information Team


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου