Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 25 Μαΐου 2021

«Σαρώνει» τους τραπεζίτες ο Ερντογάν

Γενικός κυβερνητικός αναβρασμός επικρατεί στην Τουρκία, μετά τις καταγγελίες του αρχηγού του οργανωμένου εγκλήματος Peker, ύστερα από τις συνεχείς αποκαλύψεις του μέσω video, για διασυνδέσεις και σχέσεις ηγετικών στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης με το οργανωμένο έγκλημα, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τη διακίνηση ναρκωτικών από τη Βενεζουέλα στην Τουρκία, με συμμετοχή προσώπου και διευκολύνσεων από τα κατεχόμενα της Κύπρου.

 Επικεφαλής του κυκλώματος κατονομάζεται ο γιός του τέως Πρωθυπουργού Γιλντιρίμ, φίλου του Ερντογάν και ηγετικού στελέχους του AKP.

Και δεν είναι ο μόνος υψηλόβαθμος πολιτικός της κυβέρνησης που κατηγορείται, αφού τα πυρά του Peker συγκεντρώνει ο πανίσχυρος κομματικά Υπουργός εσωτερικών  Σοϊλού και "δελφίνος" για τη διαδοχή του Ερντογάν στο AKP , καθώς και ο Αρχηγός της αστυνομίας, οι οποίοι ενέχονται πάντα σύμφωνα με τον Τούρκο αρχιμαφιόζο σε σειρά έκνομων ενεργειών, όπως βιασμοί, "τα στραβά μάτια σε διακίνηση ναρκωτικών", ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η ακροοματικότητα των 7 συνολικά βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Peker, έχει φθάσει σε αριθμό ρεκόρ, αφού σύμφωνα με μετρήσεις τα παρακολούθησαν 70 εκατομμύρια Τούρκοι.

Ο λαλίστατος Ερντογάν μέχρι στιγμής, έχει κάνει μια "αναιμική δήλωση" με την οποία ουσιαστικά κάνει λόγο για σκευωρία σα βάρος του κόμματος και των συνεργατών του.

Σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα ο Τούρκος Πρόεδρος αναζητάει εξιλαστήρια θύματα προκειμένου να εκτονωθεί η λαϊκή οργή και το συναίσθημα, αν και αυτή τη φορά φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του Ερντογάν έχει χαθεί για τα καλά, κάτι το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί στις προσεχείς δημοσκοπήσεις.

Έτσι σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε τον Oğuzhan Özbaş, αναπληρωτή κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας, πράγμα που σημαίνει ότι τέσσερις από την επταμελή επιτροπή καθορισμού επιτοκίων της τράπεζας έχουν χάσει τις δουλειές τους από τον Μάρτιο.

Ο Ερντογάν αντικατέστησε τον Özbaş, ο οποίος έχει διδακτορικό στη χρηματοοικονομική οικονομία από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), με τον Semih Tümen, πρώην αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας και καθηγητή οικονομικών που έχει υπηρετήσει ως σύμβουλος στο γραφείο του Ερντογάν. Ο Özbaş  είχε διοριστεί τον Αύγουστο του 2019.

Ο πρόεδρος δημοσίευσε την απόφαση, που ελήφθη με διάταγμα, στην Επίσημη Εφημερίδα της κυβέρνησης την Τρίτη.

Ο Ερντογάν αναθεωρεί συνεχώς τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας από τότε που απέλυσε τον Naci Ağbal από τα καθήκοντα του κεντρικού τραπεζίτη, στα μέσα Μαρτίου. Ο Ağbal είχε αυξήσει τα επιτόκια στο 19% από 11,25% κατά τη διάρκεια της τετράμηνης θητείας του για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και να υπερασπιστεί τη λίρα, κερδίζοντας επαίνους από ξένους επενδυτές και βοηθώντας το νόμισμα να συσπειρωθεί.

Η λίρα έχει χάσει το 17%  της αξίας της από την απόλυση Ağbal, καθώς η κεντρική τράπεζα συγκράτησε τα επιτόκια και ενώ  ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι πληθωριστικά, μια άποψη που έρχεται σε αντίθεση με την παραδοσιακή οικονομική σκέψη. Ο Şahap Kavcıoğlu, διάδοχος του Ağbal, συμπάθει με αυτήν την άποψη.

«Μπορεί ο τελευταίος που φεύγει να σβήσει τα φώτα; Ο Tim Ash, ανώτερος στρατηγικός αναδυόμενων αγορών της BlueBay Asset Management στο Λονδίνο, δήλωσε σε σχόλια στο Twitter.

Η λίρα υποχώρησε κατά 0,3% σε 8,4 λίρες ανά δολάριο την Τρίτη, πλησιάζοντας κοντά σε χαμηλό ρεκόρ των 8,58 ανά δολάριο που επιτεύχθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, λίγο πριν από την άφιξη του Ağbal.

Η αξία της τουρκικής λίρα ήταν περίπου 4 λίρες  ανά δολάριο πριν από τρία χρόνια, πράγμα που ερμηνεύεται ως απώλεια της αξίας της πλέον του 50% μέσα σε μία τριετία.

Τα πολλά προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί στην κυβέρνηση Ερντογάν, όπως σκάνδαλα, κάκιστη οικονομία, Covid, υψηλός πληθωρισμός, πείνα, φτώχεια, ανεργία φαίνεται όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ότι ρίχνουν δημοσκοπικά τον Ερντογάν στα τάρταρα. Είναι σαφές πλέον ότι αν τα πράγματα κυλήσουν φυσιολογικά, ο Ερντογάν θα χάσει στις προσεχείς εκλογές. Γνωρίζει επίσης ο Τούρκος Πρόεδρος ότι ήττα του στις εκλογές και απώλεια της εξουσίας, θα έχει ως επακόλουθο την πολιτική του εξόντωση και αποκαθήλωση.

Γνωρίζοντας και μελετώντας την ιδιοσυγκρασία του Ερντογάν, εκτιμούμε ότι θα αναζητήσει "δυναμική διέξοδο" μπροστά στην διαφαινόμενη ήττα του.

Ως πιθανή λύση στα μάτια του Ερντογάν ενδεχομένως φαντάζει ακόμη και αναβολή των εκλογών και μετακίνησή της για αργότερα. Αυτό για να γίνει θα πρέπει η χώρα να τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δηλαδή κίνδυνος για την εσωτερική ή εξωτερική ασφάλεια της Τουρκίας, κοινώς πραξικόπημα ή πόλεμος.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις την τελευταία εβδομάδα του Τούρκου Προέδρου ,αναφορικά με 2 κράτη στην Κύπρο ως βάση για διαπραγμάτευση για το Κυπριακό καθώς και για καλά νέα που σύντομα θα τα αντιληφθούν οι νέοι στην Τουρκία στους οποίους απευθύνθηκε σε σχέση με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη ΝΑ Μεσόγειο προδικάζουν "θερμό καλοκαίρι" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου