Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Πλήγμα σε Τουρκία: Προς Ένωση κουρδικών δυνάμεων και αναγνώριση της κυβέρνησης του Συριακού Κουρδιστάν.-Τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ έστειλε ο Μπάιντεν στην περιοχή..

Οι Αμερικανοί προωθούν Ένωση των Κουρδικών δυνάμεων. Για πρώτη φορά υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία αξιωματούχων του State Department και του Λευκού Οίκου επισκέφτηκαν την Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας για συνομιλίες με τους Κούρδους και την προώθηση της ένωσης των κουρδικών δυνάμεων!

Η κίνηση αυτή επί της ουσίας είναι αναγνώριση της νόμιμης τοπικής κυβέρνησης του συριακού Κουρδιστάν!

Είναι μια κίνηση που έρχεται μετά: την εισήγηση στον Μπάιντεν για αναγνώριση της νόμιμης κυβέρνησης του συριακού Κουρδιστάν και μετά την αναβάθμιση της συνεργασίας ΗΠΑ-Κούρδων σε “στρατηγική εταιρική σχέση”

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ερντογάν επιτέθηκε χτες με σφοδρότητα στον Μπάιντεν.        

 Στο συριακό Κουρδιστάν Αξιωματούχοι Λευκού Οίκου-Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Πιο αναλυτικά, μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισκέφθηκε τη βορειοανατολική Συρία την Κυριακή.

Στις 16 Μαΐου, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Joey Hood, μαζί με τον αναπληρωτή βοηθό ΥΠΕΞ και αναπληρωτή ειδικό εκπρόσωπο για τη Συρία Aimee Cutrona, τον αναπληρωτή απεσταλμένο για τη Συρία David Brownstein, και διευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου για το Ιράκ και τη Συρία Zehra Bell, ταξίδεψαν στη βορειοανατολική Συρία όπου είχαν συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο, μέλη του διοικητικού συμβουλίου και ηγέτες φυλών από τη Ράκκα, στρατιωτικούς ομολόγους του Συνασπισμού και παράγοντες Ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη και πιο σημαντική επίσκεψη αξιωματούχων του State Department στην Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν πως οι ΗΠΑ θα παραμείνουν διατηρώντας παρουσία στην βορειοανατολική Συρία απορρίπτοντας προηγούμενες δηλώσεις από το State Department.

“Στενή σχέση Κούρδων-Αμερικανών”

“Οι ΗΠΑ θέλουν να δώσουν έμφαση σε αποστολή σταθεροποίησης στην βορειοανατολική Συρία σε μια στιγμή που το ISIS αντεπιτίθεται στην Ντειρ Έζορ” ανέφερε ο Nicholas Heras, αναλυτής του Newlines Institute.

“Με το να στείλουν κορυφαίους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου στην Ράκκα που είναι υπεύθυνοι για την πολιτική στην Συρία στέλνουν ένα τεράστιο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θέλουν να παραμείνουν και να αποκαταστήσουν την περιοχή.

Το ταξίδι αυτό είναι μια διακήρυξη των προθέσεων του Μπάιντεν για στενή σχέση με τους Κούρδους SDF και την Αυτόνομη Διοίκηση στην Βόρεια και Ανατολική Συρία.

Μια επίσκεψη από τους πιο σημαντικούς Αμερικανούς αξιωματούχους που εργάζονται πάνω στο θέμα της Συρίας είναι τεράστιο ζήτημα επειδή αυτοί οι αξιωματούχοι είναι ανώτεροι και από οποιοδήποτε μέλος της CENTCOM” προσθέτει.

Η ομάδα των Αμερικανών συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους των κουρδικών δυνάμεων SDF όπως με τον Διοικητή τους, τον Mazloum Abdi, το πολιτικό τμήμα της οργάνωσης, το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (SDC), ηγέτες φυλών από την Ράκκα καθώς και ανθρωπιστικούς φορείς.

“Ο Αναπληρωτής Βοηθός Γραμματέας υπογράμμισε τη δέσμευση των ΗΠΑ για συνεργασία και συντονισμό με το συνασπισμό κατά του ISIS, τη συνεχιζόμενη σταθερότητα στη βορειοανατολική Συρία και την παράδοση βοήθειας σταθεροποίησης σε απελευθερωμένες περιοχές για να διασφαλιστεί η διαρκής ήττα του ISIS”, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

“Στις δεσμεύσεις του, ο αναπληρωτής βοηθός γραμματέας τόνισε τη δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν όλες τις προσπάθειες για πολιτική επίλυση της συριακής σύγκρουσης”, ανέφερε η δήλωση.

Η Nadine Maenza, το πρόσωπο που εισηγήθηκε αναγνώριση του συριακού Κουρδιστάν ανέφερε σχετικά:

“Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός πως υψηλόβαθμη αμερικανική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε την βορειοανατολική Συρία. Είναι πολύ σημαντικό να δουν από πρώτο χέρι τι συμβαίνει στην περιοχή”.

Αργότερα, αμερικανική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε και το ιρακινό Κουρδιστάν και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Masrour Barzani.

ΗΠΑ: Να προχωρήσει η ‘Ένωση Κούρδων”

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης τους στην Κουρδική περιοχή, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και οι Αξιωματούχοι του KRG του ιρακινού Κουρδιστάν συμφώνησαν να “συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των κουρδικών πολιτικών δυνάμεων στην Συρία”.

Το Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο (KNC) προχώρησε σε συζητήσεις που κράτησαν αρκετούς μήνες με το κουρδικό PYD υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Οι συζητήσεις διακόπηκαν λόγω των αμερικανικών εκλογών και την απουσία Αμερικανών αξιωματούχων στις συζητήσεις.

Ο Ειδικός Απεσταλμένος στην Συρία, Brownstein, αποκάλυψε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να μεσολαβήσουν και να διευκολύνουν επιστροφή στον ενδο-κουρδικό διάλογο.

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

WAR NEWS 24/7


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου