Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Κυριακή 9 Μαΐου 2021

Η αμερικανική πρόταση για "εκτίναξη" της θέσης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Αλλάζουν όλα στο νευραλγικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης- Η πρόταση των ΗΠΑ

Το θερμό ενδιαφέρον για την μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης είναι εδώ και καιρό γνωστό. Αποτελεί ήδη έναν από τους πιο νευραλγικούς κόμβους του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, με δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων να το επιβεβαιώνουν διαρκώς.

Ωστόσο, μια νέα "βόμβα" με πρόταση των ΗΠΑ για επέκταση και εκβάθυνση της λιμενολεκάνης νέου προβλήτα Αλεξανδρούπολης έρχεται το προσκήνιο.

Σύμφωνα με το Evros-news.gr, οι ΗΠΑ δια του πρέσβη τους στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ αλλά και των άλλων αξιωματούχων τους που επισκέπτονται συχνά-πυκνά την περιοχή μας, μετά την χρηματοδότηση ανέλκυσης της βυθοκόρου “‘Ολγα” το 2019, εξέφρασαν ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσουν ένα νέο project.

Με στόχο φυσικά να έρχονται ακόμη μεγαλύτερα πλοία από τα δικά τους που ήδη τα τελευταία χρόνια “δένουν” στο λιμάνι για να ξεφορτώσουν ή να παραλάβουν στρατιωτικό υλικό των διαφόρων ασκήσεων τους στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, κυρίως τις ΝΑΤΟϊκές. Αυτό βέβαια σημαίνει πως το λιμάνι θα μπορεί να εξυπηρετήσει σε μια τέτοια περίπτωση και εμπορικά πλοία ή ακόμα και κρουαζερόπλοια, αν γίνει επέκταση και μεγαλύτερη εκβάθυνση.

Οι συγκεκριμένες προθέσεις φαίνεται ότι επαναλήφθηκαν και προχθές Παρασκευή, κατά την έκτη παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, παρέα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, για την προετοιμασία της άσκησης “DEFENDER EUROPE 2021”.

Αντιλαμβάνεται φυσικά κανείς, ότι το ενδεχόμενο αυτό, σε συνδυασμό με την κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής οδού Αλεξανδρούπολης και την ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής ως το Ορμένιο, θα… εκτινάξουν ακόμα περισσότερο την σπουδαιότητα και την γεωστρατηγική σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου