Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

"Πέφτουν" οι υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου

Οι δύο υπουργοί είχαν χθες τηλεδιάσκεψη σε συνέχεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα, ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας σήμερα στο συνέδριο «Power and Gas Supply Forum».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης ανακοίνωνε ότι η νέα υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 θα μετατραπεί ως τα μέσα της δεκαετίας προκειμένου να λειτουργεί με φυσικό αέριο και με αυξημένη ισχύ που θα φτάσει τα 1000 MW.

«Χθες είχα τηλεδιάσκεψη με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου και συζητήσαμε την υπογραφή μνημονίου για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών. Είναι ένα φιλόδοξο έργο που δείχνει ωστόσο πώς αντιλαμβανόμαστε τον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειες τις επόμενες δεκαετίες», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ακόμα ότι το χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δεν αλλάζει, αλλά θα ληφθούν παράλληλα μέτρα για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, και την διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας. Ανέφερε εξάλλου ότι οι αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας προχωρούν «χωρίς κανένα δισταγμό».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης ανέφερε ότι η μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα φυσικού αερίου υπαγορεύεται από την μεγάλη αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Σημείωσε ακόμη ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιώνεται για το γεγονός ότι κρατά σε λειτουργία ζημιογόνες λιγνιτικές μονάδες προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες ευστάθειας του συστήματος, κάτι που όπως είπε πρέπει να αναγνωριστεί από την Έυρωπαΐκή Ένωση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ELPEDISON και πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών Νίκος Ζαχαριάδης σημείωσε ότι πρέπει να λυθούν τρία προβλήματα της αγοράς που είναι: η έλλειψη ευέλικτων μονάδων φυσικού αερίου, οι σοβαρές αδυναμίες του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η αδιαφάνεια στην λειτουργία της αγοράς.

Ο Μίλτος Ασλάνογλου, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας σημείωσε πως με τον μετασχηματισμό της αγοράς ο ρόλος των προμηθευτών αλλάζει από εμπορική δραστηριότητα σε δραστηριότητα διαχείρισης ρίσκου και πρόσθεσε ότι η πολιτεία θα πρέπει να σχεδιάσει μηχανισμούς και κίνητρα προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Κριτική προς την κυβερνητική πολιτική άσκησε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, υποστηρίζοντας ότι από το 2019 έχουμε ντόμινο αρνητικών εξελίξεων με αύξηση των τιμολογίων, δημιουργία ελλείμματος στο λογαριασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποκοπές καταναλωτών, καταγγελίες για χειραγώγηση τιμών. Δήλωσε επίσης αντίθετος με τις ιδιωτικοποιήσεις του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ υποδομών.

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης ζήτησε ξεκάθαρους κανόνες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σημειώνοντας ότι το νέο μοντέλο δεν προετοιμάστηκε σωστά και ξεκίνησε προβληματικά. Ανέφερε επίσης ότι ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ θα οδηγήσουν σε ιδιωτικά μονοπώλια χωρίς αναπτυξιακό αντίκρισμα.

Τηλεδιάσκεψη για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο

Την υπογραφή μνημονίου κατανόησης (MoU) για την προώθηση των σχεδίων ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου συμφώνησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με τον υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Σακέρ Ελ-Μαρκάμπι.

Για την εκπόνηση του Μνημονίου Κατανόησης, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στη σύσταση διαπραγματευτικών ομάδων οι οποίες θα εξετάσουν το σύνολο των προϋποθέσεων για την υλοποίηση της ενεργειακής διασύνδεσης των δύο κρατών.

Ο κ. Σκρέκας δήλωσε σχετικά: «Το Μνημόνιο Κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών καταδεικνύει έμπρακτα ότι η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων αποδίδει καρπούς. Πρόκειται για πρωτοβουλία που θα ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας, με τη θωράκιση του ηλεκτρικού δικτύου και την περαιτέρω ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Παράλληλα, αναδεικνύει τη μεθοδικότητα της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησής μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, σε συνέχεια της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και της αντίστοιχης συνεργασίας 3+1 μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και ΗΠΑ».

Ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε επίσης τον Αιγύπτιο ομόλογό του και για το Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο υπέγραψε στις 8 Μαρτίου με τους ομολόγους του από την Κύπρο και το Ισραήλ, για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω του καλωδίου EuroAsia Interconnector.

PENTAPOSTAGMA

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου