Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά την άμεση απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη

“Ουάσινγκτον - Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε την ανάγκη απόσυρσης όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, χαιρετίζοντας την εμπιστοσύνη που έδωσε το κοινοβούλιο της Λιβύης στη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας”.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε την ανάγκη απομάκρυνσης όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, χαιρετίζοντας την εμπιστοσύνη που έδωσε το κοινοβούλιο της Λιβύης στη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας.

Μια δήλωση, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο την Παρασκευή, ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί όλα τα μέρη να εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που υπεγράφη στις 23 Οκτωβρίου, και καλεί τα κράτη μέλη να σεβαστούν τη συμφωνία και να υποστηρίξουν την πλήρη εφαρμογή της.

Σύμφωνα με τις στατιστικές των Ηνωμένων Εθνών, εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 20 χιλιάδες στρατιώτες και μισθοφόροι στη Λιβύη μέχρι το τέλος του έτους 2020, και μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κίνηση απομάκρυνσης.

Το κείμενο αναφέρει επίσης ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά τον πλήρη σεβασμό από όλα τα κράτη μέλη του εμπάργκο όπλων που επιβάλλουν τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Αυτή η απαγόρευση, που επιβλήθηκε από το 2011, παραβιάζεται συστηματικά επί χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση. Η ετήσια έκθεσή τους αναμένεται να κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες.

Παλαιότερα, αυτοί οι εμπειρογνώμονες καταδίκασαν την παρουσία Ρώσων μισθοφόρων, τουρκικών δυνάμεων και ένοπλων ομάδων από τη Συρία, το Τσαντ και το Σουδάν στη Λιβύη.

Η ανακοίνωση που εγκρίθηκε την Παρασκευή προσθέτει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας αναγνωρίζει την ανάγκη προγραμματισμού για τον αφοπλισμό, την αποστράτευση και την επανένταξη των ενόπλων ομάδων, τη μεταρρύθμιση του τομέα της ασφάλειας και τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης δομής ασφαλείας υπό την ηγεσία των πολιτών σε ολόκληρη τη Λιβύη.--

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου