Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Αμερικανική "πρέσα" στην Άγκυρα: "Κίνημα" Μενέντεζ για την αναγνώριση τη Γενοκτονίας Αρμενίων

Απανωτά και προς πάσα κατεύθυνση φαίνεται να είναι τα πλήγματα προς τον Ερντογάν. Αυτή τη φορά, ο ισχυρός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπόμπ Μενέντεζ, ο οποίος άρχισε να συλλέγει υπογραφές στο Κογκρέσο που προτρέπει τον Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει πλήρως και επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων. 

Η κίνηση αυτή, έχει χρονικό ορίζοντα την 24η Απριλίου (Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Αρμενίων) και όπως φαίνεται o φιλέλληνας γερουσιαστής επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την συγκυρία και να κλείσει οριστικά μια εκκρεμότητα με την Ιστορία.

Μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τις υπογραφές 27 συναδέλφων του, μεταξύ των οποίων βρίσκονται βαριά ονόματα (Ντικ Ντάρμπιν, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, Μπέρνι Σάντερς, Kόρι Μπούκερ, Τζακ Ρίντ) της Γερουσίας, αποδεικνύοντας την επιρροή του και τον ρόλο που θα διαδραματίσει επί θητείας Μπάιντεν, αναφέρει ο Θανάσης Τσίτσας στη real.gr.

Πρόσφατα, η έγκυρη ιστοσελίδα Politico σέ άρθρο της έγραψε ότι: “Ο δρόμος προς την εξωτερική πολιτική του Τζο Μπάιντεν περνά από τον Μπόμπ Μενέντεζ. Ο ισχυρός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων  της Γερουσίας δεν πρόκειται να αφήσει τον Μπάιντεν να επαναλάβει τα λάθη του Ομπάμα”.

Η θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας είναι ισχυρή και ο εκάστοτε πρόεδρος της μπορεί, εάν επιθυμεί, να ανατρέψει και αποφάσεις της κυβέρνησης μέσα από τις διαδικασίες του Κογκρέσου.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εκτιμάται ότι αυτή μπορεί να είναι η χρονιά που ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμένιων το 1915.

Η Τουρκία  αντιμετώπισε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το Κογκρέσο των ΗΠΑ ή από προηγούμενους προέδρους ως την σημαντικότερη διπλωματική μάχη όλων των εποχών και για δεκαετίες, ξόδεψε μεγάλα κονδύλια για να εξουδετερώσει τέτοιες κινήσεις. Τριάντα δύο κοινοβούλια και χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Βραζιλίας, έχουν αναγνωρίσει μέχρι σήμερα τη γενοκτονία των Αρμενίων

Πέρσι, η τουρκική κυβέρνηση γνώρισε μια ιστορική και διακομματική ήττα, όταν και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου των ΗΠΑ εξέδωσαν ψηφίσματα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων με συντριπτική πλειοψηφία και παρά το γεγονός ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ελεγχόταν  από τους Δημοκρατικούς και η Γερουσία από τους Ρεπουμπλικάνους. Η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο, αρνήθηκε να αλλάξει τη θέση της επί του θέματος και να βάλει την τελική υπογραφή, λέγοντας ότι οι απόψεις της δεν είχαν αλλάξει για τα  γεγονότα του 1915.

Όσο στον Λευκό Οίκο ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ δεν φαινόταν  να υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τα συμφέροντα του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον,  αφού  ο Τραμπ φρόντισε να καθυστερήσει τα πακέτα κυρώσεων. Οταν ο Tραμπ έχασε τις εκλογές, όλα τα προβλήματα επανεμφανίστηκαν. 

Ο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, έκανε μια σαφή υπόσχεση «να υποστηρίξει ένα ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων». Ως ένας πολιτικός  που υπηρέτησε ως Αντιπρόεδρος για οκτώ χρόνια, ξέρει καλά ότι αν παραβιάσει  την υπόσχεσή του, θα αντιμετωπίσει πιέσεις από το Κογκρέσο, ιδιαίτερα από τον γερουσιαστή Mενέντεζ. Ο Μπάιντεν χρειάζεται την υποστήριξη του Μενεντέζ απεγνωσμένα για την επιτυχία της εξωτερικής του πολιτικής.

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου