Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Τουρκία: Ισραηλινό σύστημα εγκαθίσταται στην Ελλάδα κατά των τουρκικών UAV

Η πρόσφατη πρόοδος της Τουρκίας στα πρότυπα UAV και τα νέας γενιάς συστήματα UAV που παρήγαγε, όπως το Aksungur και το Akıncı, έχουν δημιουργήσει ανησυχία στην Ελλάδα. Η Ελλάδα ετοιμάζεται να συνεργαστεί με το Ισραήλ για την προστασία των νησιών, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Η Ελλάδα εργάζεται ενεργά για την προστασία των νησιών και άλλων κρίσιμων εγκαταστάσεων της χώρας από τα τουρκικά UAV, όπως αναφέρει η ελληνική εφημερίδα Καθημερινή.

Αυτή η νέα υποδομή σχεδιάζεται να λειτουργήσει ως ηλεκτρονική ομπρέλα κατά των τουρκικών UAV. Το σύστημα χρησιμοποιεί ισραηλινή τεχνολογία για να διαταράξει τα σχέδια πτήσης των ανθρώπινων αεροσκαφών και να τα αφήσει εκτός επαφής.

«Το σύστημα που μελετήθηκε είναι βασικά παρόμοιο με το σύστημα Iron Dome του Ισραήλ, αλλά είναι ένα σύστημα αντι-UAV κατάλληλο για τις γεωγραφικές συνθήκες των νησιών και άλλων παραμεθόριων περιοχών παρά για ρουκέτες πυροβολικού σύμφωνα με τις ανάγκες της Ελλάδας», όπως σημειώνεται.

Η εταιρεία Rafael Advanced Defense Systems του Ισραήλ που ανέπτυξε πρόσφατα το «Drone Dome» – «Drone Θόλος», όπως υποδηλώνει το όνομα, αναπτύσσεται για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. 

Το σύστημα στοχεύει στην εξουδετέρωση των UAV, διακόπτοντας τις επικοινωνίες και το GPS των συστημάτων UAV.

Η εταιρεία Rafael προσφέρει προσαρμοσμένες εκδόσεις του συστήματος για την Ελλάδα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο απόστρατος στρατηγός της Ελλάδας Ευάγγελος Γεωργούσης δήλωσε ότι τα τουρκικά UAV, τα οποία πραγματοποιούν τακτικές πτήσεις από τον Έβρο ποταμό μέχρι το Καστελόριζο, αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για την Ελλάδα. 

Τα UAV τύπου Bayraktar TB2 και ANKA, του τουρκικού στρατού, έγραψαν ότι πραγματοποιούν 3-4 πτήσεις την ημέρα στην περιοχή αυτή για να εξετάσουν τις κινήσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων και των ελληνικών στρατιωτικών στοιχείων στα νησιά.

Η Ελλάδα στέλνει συχνά F-16 στην περιοχή για να σταματήσουν τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα όπως το Bayraktar TB2 και το ANKA. 

Σύμφωνα με τον Γιωργούση, αυτό δεν είναι ένα βιώσιμο γεγονός για την Ελλάδα. Επιπλέον, ο Γιωργούσης είπε: «Δεν είναι εύκολο για την Ελλάδα να το αντιμετωπίσει έτσι κι αλλιώς και αν η Τουρκία αυξήσει τον αριθμό των UAV και τις πτήσεις στην περιοχή, θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο», είπε χαρακτηριστικά.

Η διοίκηση της Αθήνας γνωρίζει το πλεονέκτημα των τουρκικών UAV έναντι της Ελλάδας. Ως εκ τούτου, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τους ισχυρούς αισθητήρες του Drone Dome για να μειώσει τις ικανότητες των τουρκικών UAV. 

Επιπλέον, σχεδιάζεται η ενοποίηση των πληροφοριών ραντάρ και στόχων από το σύστημα Drone Dome με το ελληνικό αμυντικό δίκτυο και αμυντικά συστήματα. Έχει στόχο να χτυπήσει τα UAV που ανιχνεύονται με αυτόν τον τρόπο με συστήματα αεράμυνας σε πιθανή σύγκρουση.

Οι αμυντικές σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ βρίσκονται σε άνοδο από τη δεκαετία του 2010. Το 2021 υπογράφηκε συμφωνία αξίας 1,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και της εταιρείας Elbit Systems με έδρα το Ισραήλ για τις δραστηριότητες εκπαίδευσης πιλότων της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας.

--The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου