Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Ελληνοαμερικανίδα Γερουσιαστής: Εξοργιστικός ο χάρτης Μπαχτσελί -Τι είπε για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Τον λόγο για τον οποίο το Κογκρέσο δεν πρέπει να επιτρέψει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία εξηγεί μιλώντας αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ και τον Σταύρο Ιωαννίδη η Ελληνοαμερικανίδα Γερουσιαστής-Μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νικόλ Μαλλιωτάκη. Σκληρή είναι η τοποθέτησή της και για τον χάρτη Μπαχτσελί τον οποίο χαρακτηρίζει παντελώς εξοργιστικό και προσβλητικό.

Η συνέντευξη:

Κ. Μαλλιωτάκη ευχαριστούμε πολύ που είστε στον ΣΚΑΪ απόψε, ποια είναι η θέση σας σχετικά με τις τουρκικές απειλές για τα ελληνικά νησιά και ιδίως για τονχάρτη Μπαχτσελί”; Πιστεύετε ότι αποτυπώνει τους πραγματικούς στόχους του τουρκικού αναθεωρητισμού;

Πρόσεξα ότι η γενέτειρα του πατέρα μου, η Κρήτη ήταν μέρος αυτού του χάρτη που ισχυρίζεται ότι είναι τουρκική, το οποίο είναι παντελώς εξοργιστικό και προσβλητικό και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα είναι εξοπλισμένη ώστε να προστατεύσει τα νησιά της. Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να διατηρεί στρατό στα νησιά της, ειδικά όταν βλέπουμε απειλές όπως αυτή. //// Οπότε, βεβαίως μας απασχολεί η προστασία των ελληνικών νησιών και πιστεύω ότι η Τουρκία πρέπει να συμπεριφέρεται περισσότερο ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Ξέρετε, ορισμένες φορές λειτουργούν περισσότερο σαν αντίπαλοι και όχι σαν σύμμαχοι και οι Αμερικανοί πρέπει να είναι προσεκτικοί, όπως άλλοι εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Ποια είναι η θέση σας για την πώληση F-16 στην Τουρκία και πως πιστεύετε ότι θα αντιδράσει το Κογκρέσο στο αίτημα της Τουρκίας;

H Τουρκία προβαίνει σε επιθετικές ενέργειες στην περιοχή, κάνουν υπερπτήσεις με στρατιωτικά αεροσκάφη πάνω από τα ελληνικά νησιά και επίσης, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και εμπλέκονται σε έρευνες στο Αιγαίο απειλώντας τις σχέσεις του με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Εμείς θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας σχετικά με το γιατί αυτή η πώληση δεν είναι καλή ιδέα, ειδικά σε μία περίοδο που η Τουρκία λειτουργεί επιθετικά.

Πιστεύετε ότι θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα μαχητικά για περισσότερες υπερπτήσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου;

Ναι, αφού κάνουν υπερπτήσεις σήμερα, γιατί να μην κάνουν περισσότερες χρησιμοποιώντας αμερικανικά μαχητικά και πιστεύω ότι αυτό είναι το πρόβλημα εδώ. Δεν είναι σωστό να προμηθεύουμε την Τουρκία με αυτόν τον εξοπλισμό όταν γνωρίζουμε ότι ήδη προβαίνουν σε επιθετικές ενέργειες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να ενθαρρύνουμε την Τουρκία και αυτό μας ανησυχεί πολύ.

Θεωρείτε ότι η Τουρκία είναι αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ;

Το γεγονός ότι η Τουρκία εκδηλώνει την επιθετικότητα της εναντίον άλλου νατοϊκού συμμάχου είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, βάζει πολλές χώρες στη μέση μιας πιθανής διαμάχης. Και γνωρίζουμε ότι και η Ελλάδα αιτείται στρατιωτικού εξοπλισμού, F-16 καθώς και άλλων μαχητικών αεροσκαφών και φυσικά θέλουμε η Ελλάδα να έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει τον εαυτό της αλλά αυτό που δεν θέλουμε να δούμε είναι οποιαδήποτε κλιμάκωση. Και αυτό που πιστεύουμε είναι ότι παρέχοντας αυτόν τον εξοπλισμό στην Τουρκία, η οποία φέρεται άσχημα κατά κάποιον τρόπο και σίγουρα επιθετικά, είναι μια σημαντική ανησυχία.

Στο μεταξύ, ελληνικά και αμερικανικά μαχητικά συνεκπαιδεύονται στο Αιγαίο. Η άσκηση αυτή αποτυπώνει τους ισχυρούς στρατιωτικούς μας δεσμούς;

Τόσα πολλά από τα ιδανικά και τις αξίες της Δημοκρατίας μας βασίζονται στην Ελλάδα και πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη σχέση μας. Ως μέλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας που υπηρετώ στο Κογκρέσο και στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, εργάζομαι για να διασφαλίσω ότι θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε την οικονομική μας συνεργασία, την ασφάλεια, τη στρατιωτική συνεργασία καθώς και τη συνεργασία στα ενεργειακά. Και πιστεύω πως εκεί υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αναπτυχθούμε και να εξασφαλίσουμε ότι θα επεκτείνουμε αυτή την αμοιβαία επωφελή σχέση για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα.

WAR NEWS 24/7


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου