Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Γερμανικά ΜΜΕ: «Δεν έχει με τι να αντιπαρατεθεί στο Αιγαίο η Τουρκία απέναντι στα ελληνικά F-35»

Αγχωμένα τα γερμανικά ΜΜΕ: «Δεν έχει με τι να αντιπαρατεθεί στο Αιγαίο η Τουρκία απέναντι στα ελληνικά F-35»

Εκτενές ρεπορτάζ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt του ανταποκριτή της στην Αθήνα Γκερντ Χέλερ για το αίτημα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ ως προς της αγορά των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35.

«Τα F-35 θεωρούνται ‘gamechanger’, δηλαδή αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού.

Με αυτά τα μαχητικά, τα οποία εντοπίζονται δύσκολα από εχθρικά ραντάρ, η Ελλάδα θα είχε υπεροχή πάνω από το Αιγαίο.

Η Τουρκία δεν έχει τίποτα για να τους αντιταχθεί. Οι ΗΠΑ είχαν σταματήσει την παράδοση εκατό F-35 που είχε παραγγείλει η τουρκική πολεμική αεροπορία, όταν ο Ερντογάν παρήγγειλε αντιαεροπορικούς πυράλους S-400 από τη Ρωσία. Στην Ουάσιγκτον υπάρχουν φόβοι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυραυλικά συστήματα που σταθμεύουν στην Τουρκία.»

Όπως παρατηρεί όμως σε άλλο σημείο η Handelsblatt: «Για την υπερχρεωμένη Ελλάδα ο εξοπλιστικός ανταγωνισμός με την Τουρκία είναι άθλος. Η τιμή μονάδας των μαχητικών ανέρχεται στα 80 εκατομ. δολάρια. Συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων οπλικών συστημάτων και της σχετικής υποδομής, τα πρώτα 20 μαχητικά θα κοστίσουν περίπου 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων.»

Η Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα, «εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1952 και έχει ξοδέψει πολλά χρήματα τις προηγούμενες δεκαετίες για την εθνική άμυνα. Αυτό οφειλόταν στη γεωγραφική της θέση ως προγεφύρωμα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 η αίσθηση απειλής από τον νατοϊκό εταίρο, την Τουρκία, αποτέλεσε ολοένα περισσότερο το επίκεντρο της ελληνικής πολιτικής ασφάλειας.

DEFENCE NET


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου