Η ΕΕ άνοιξε αυτή την Τρίτη τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Αλλά σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις τους, οι πολίτες της ΕΕ έχουν εκφραστεί κατά της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.
Οι Αυστριακοί έχουν ταχθεί ανοιχτά εναντίον της διεύρυνσης. Παρόλο που η κυβέρνηση του Ομοσπονδιακού Καγκελαρίου Καρλ Νεχάμερ υποστηρίζει την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, οι Αυστριακοί πολίτες δεν φαίνεται να την βλέπουν θετικά.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Gesellschaft für Europapolitik (ÖGfE) τον Ιούλιο, μόνο το 20% είναι υπέρ της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Τον Απρίλιο ήταν στο 26 τοις εκατό.
Ακόμη και στην περίπτωση της Αλβανίας, η έγκριση για ένταξη στην ΕΕ μειώθηκε από 35 σε 14 τοις εκατό.
«Μια σαφής πλειοψηφία αντιτίθεται στη διεύρυνση της ΕΕ για να συμπεριλάβει αυτές τις χώρες, με τις οποίες ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μετά από μεγάλες καθυστερήσεις», γράφει η Die Presse.
Ο δημοσιογράφος Enver Robelli, ο οποίος εργάζεται στα ελβετικά μέσα ενημέρωσης, λέει ότι έχουν γίνει διάφορα σχόλια στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Αλβανίας και της πΓΔΜ.
«Γιατί ο σκεπτικισμός για τη διεύρυνση της Ε.Ε αυτή τη στιγμή αυξάνεται», η ανάλυση στην Die Presse
«Υπήρχαν και δύσπιστα σχόλια. Όμως το ίσως πιο βρώμικο σχόλιο έγραψε η εφημερίδα της Βιέννης «Die Presse», η οποία ισχυρίζεται ότι είναι μια συντη-ρητική εφημερίδα.
Η «Die Presse» γράφει ότι με την Αλβανία, όπου από το 1967 έως το 1990 είχαν απαγορευτεί όλες οι θρησκείες, η πρώτη χώρα με μουσουλμανική πλειοψηφία ενδέχεται σύντομα να ενταχθεί στην Ε.Ε.
«Παρά την προσωρινή απαγόρευση, η ισλαμική παράδοση είναι βαθιά ενσωματωμένη σε πολλούς τομείς της κοινωνίας και μπορεί να εμποδίσει τις μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στην έλλειψη ισότητας μεταξύ των φύλων».
Η Αλβανία έχει κάποια προβλήματα, αλλά η ισλαμική θρησκεία δεν είναι το πρόβλημα που εμποδίζει την ένταξη αυτής της χώρας στην ΕΕ. Και γιατί οι ισλαμικές παραδόσεις αποτελούν πρόβλημα στην Αλβανία; Άλλωστε, στην Αυστρία ζουν περίπου 700.000 μουσουλμάνοι. Και στην κυβέρνηση έχει υπάρξει συχνά ένα κόμμα που λέγεται ότι είναι φυτώριο νεοναζί» - γράφει ο δημοσιογράφος.
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου